Skocz do zawartości

[Mechanizm korbowy] Wymiana z 3x7 na 1x7

Proteader

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszedłem na całość i zaatakowałem udarem. Na cale szczęście udało się bez strat w gwincie. A powiedźcie mi jak zamontować ślizg linek pod spodem? Mam taki najprostszy z dwoma torami na linkę. Jeden dłuższy drugi krótszy. W który włożyć linkę od tylniej przerzutki?

pobrane (1).jpeg

Napisano

I jak z udarem? Ładnie puściło? Jaki moment? Pytam bo myślałem nad zakrętarką udarową do serwisu :D

To zależy jak masz puszczone linki w ramie. Musisz się przyjrzeć po przyłożeniu tego ślizu który tor wychodzi za rurą podsiodłową, w kierunku przedniej przerzutki. Ten drugi będzie do tylnej, powinien być bardziej na zewnątrz ramy.

W Twoim przypadku wygląda na to że ten dłuższy będzie od przedniej przerzutki. 

Napisano

Użyłem Hilti SIW 22Ta z momentem 450Nm. Odkręciłem przy drugim naciśnięciu włącznika. Minus tej konkretnej oprócz ceny (używki po około 1000)to brak regulacji mocy. Takze bardzo łatwo coś przekręcić albo wyrobić łeb śrubie jak źle klucz sie osadzi. Za to na baterii trzyma długo.

Co do ślizgu to zamontowałem go tak jak mówiłeś i jest ok. Tzn w miarę bo trzeba teraz wyregulować tylna przerzutke.

Napisano

Nasunęło mi się jedno pytanie. Czy nie powinienem zmienić łańcucha na krótszy po zmianie korby? Ewentualnie skrócić obecny łańcuch? Poprzednia korba miała 48-38-28 a teraz mam tylko 34

Napisano
7 minut temu, Proteader napisał:

Nasunęło mi się jedno pytanie. Czy nie powinienem zmienić łańcucha na krótszy po zmianie korby? Ewentualnie skrócić obecny łańcuch? Poprzednia korba miała 48-38-28 a teraz mam tylko 34

Raczej powinieneś skrócic z tego co pamiętam. A jak wygląda wózek tylnej przerzutki po wrzuceniu na najcięższe przełożenie? Jak kółeczka tylnej przerzutki (górne) sa blisko kasety/wolnobiegu??

• Mod Team
Napisano

To akurat łatwo sprawdzić, czy łańcuch jest za długi/za krótki. Dajesz na najmniejszą koronkę z tyłu i jak wózek lekko napina łańcuch to jest ok, tak samo na największej koronce sprawdzasz czy nie jest za krótki - jeśli wózek jest bardzo mocno napięty to łańcuch jest za krótki.

Napisano

Chodziło mi czy nie będzie za długi bo zawsze dobierałem metoda że nakładalem na dwie największe zębatki itd. Wolałem się dopytać żeby nie było potem zdziwienia z mojej strony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...