harry-peek Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Tak, to super moto, na razie najpowazniejsza ich maszynka. Bedziemy mieli taka w rozmiarze XL do ewentualnych testow. To chyba miales ciekawa prace Pewnie szkoda Ci bylo z niej rezygnowac... Jesli chodzi o smialosc, to wszyscy znajomi probowali mi ten pomysl wypersfadowac ale chyba zbyt malo skutecznie Nie zaluje, moge sobie teraz pozwolic na znacznie wiecej, jeszcze tylko ten nowy widelec i bedzie pelnia szczescia (w ramach zdrowego rozsadku zaopatrzylem sie rowniez w zbrojke ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 19 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 miedzy wierszami, zdaje mi sie iz pochodzisz z B-B i masz cos wspolnego z titusem w polsce.........wiec czemu cannon a nie promocja el guapo!!!!!! to niewybaczalne, aby ambasador marki kulal sie na konkurencji......fe! ps. moze i sie spotkamy na szlaku, chyba ze juz kompletnie w zjazd poszedles......? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Coz odpowiedz jest banalna, kaska Nie moge rodzince tego robic, ze co roku bede kupowal nowy rower Cannon musi jeszcze troszke posluzyc, tym bardziej, ze udalo mi sie go zmodyfikowac (a uwielbiam to robic, malo mam rzeczy 'nireuszonych' ) Co do jazdy, to bardzo chetnie! Absolutnie nie nastawiam sie na zjazd, nazywam to turystyka rowerowa, czyli spokojnym tempem pod gorke i z pelnym wykorzystaniem potencjalu terenu i swojego w dol JAk beedziesz w okolicy to daj znac, najlepiej na priva albo na forum horizonfive. Od przyszlego tygodnia Titusy powinny juz byc w Bielski, wiec i okazja do malego terstu sie znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 22 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Pytanie mam takie, że trudno było odszukać na nie odpowiedzi, więc zadam je tutaj Co to znaczy, że tylne zawieszenie ma np. 220 mm skoku? Konkretnie, co przesunie się o te 22cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 22 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Tyłek względem głowy . A na poważnie to jak to co, oś koła w pionie. Skok dampera to inna sprawa jak Ci się to myli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 27 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2007 Xanagaz, ciekawe pytanie, czy probowaliscie kiedys zmierzyc ile fizycznie ma skoku wasze tylne kolo? Podczas przerobki jekylla okazalo sie, ze deklarowane 135mm to fikcja (no chyba, ze pomiar w laboratorium wykonuja po jakiejs dziwnej trajektorii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 28 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Ja i owszem. Zawsze jestem ciekaw takich rzeczy. Zrobiłem to tak. Jak składałem rower, gdy już miałem koła ale bez opon, założyłem do ramy. Powiesziłem bajka na stoijaku, podłożyłem pod koła 2 taborety, spuściłem rower tak by oba koła oparły się o stołki, zacisnąłem mocno stojak by rower się nie ruszał, spuściłem powietrze z dampera i ścisnąłem stolarskim zaciskiem zawiechę. Zmierzyłem ile tylna obręcz poszła w górę względem stołka. Wyszło 125mm czyli o 5 więcej niż podaje producent. Jak się okazało te same rowery mają w tym roku podawane 130mm. Napisałem więc do Ghosta, czy jakaś zmiana w tej ramie nastąpiła że teraz podają 130 a rok wcześniej 120. Odpisali że to są zaokrąglenia i tak naprawdę rama ma skok 126mm co się zgadza z moim pomiarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
harry-peek Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Niezly marketing z tymi zaokragleniami Az tak bardzo do pomiarow sie nie przykladalem, ale przy najblizszej okazji nieomieszkam sprobowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Czasem też warto dodać różnice mogą wynikać z różnic w skoku samego dampera bo chodź można porównywać dwa o rozstawie 190mm ale różne to każdy może mieć niewielkie różnice w skoku tłoka a to poprzez przełożenie przekłada na zwiększoną różnicę w skoku zawiechy i tam + - 1cm nie jset trudno chyba osiągnąć chodź rama ta sama. Jednak nie było tak w moim wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 pomiar rzeczywistej wartosci skoku tylnego kola przez spuszczenie powietrza i porownanie poczatkowego ulozenia kola z tym jakie jest po oproznieniu tlumika to dobry pomysl. sam robilem tak pare razy. trudniej jest przy sprezynie stalowej jako ze takie tlumiki maja odbojnik - wiec trudno tak docisnac amorka tylnego by calkowicie go skompensowac - wlasnie przez ten elastomerowy(?) element. wtedy wartosc jest przyblizona. poza tym jak wiele razy pisaly gazety: ze wzgledu na konstrukcje ramy, zawieszenia i tylnego amora ktory przeciez miewa rozna charakterystyke pracy - np 130 mm z jednego roweru "czuje" sie pod tyłkiem inaczej niz 130 mm innego. ostatnio wpadła mi w łapki fajna niemiecka gazetka - "freeride" wydawana przez to samo wydawnictwo co niemiecki "bike". testowali sporo freeride'ówek: w takich rowerach zawieszenie nastawione jest bardzo na komfort. i porownywane rowery wypadly bardzo roznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 A jakieś skany tego testu dałoby radę wstawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 30 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 raczej nie bo jej nie mam na stanie osobistym heh. gazeta jest w empikach mysle ze we wszystkich wiekszych miastach polski. ja mieszkam w walbrzychu a moje miasto raczej nie za czesto gosci dobra zachodnia prase rowerowa. wiec jesli jest ta gazeta u mnie to mysle ze w kazdym miescie > 100 tysięcy mieszkaniców bedzie również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Mógłby ktoś omówić sensowność takiego zawieszenia oraz zaklasyfikować je? (VPP, czterozawias, maestro itd.) Czy te zawieszenia to to samo? (czterozawiasy, rozumiem, że to nie są prawdziwe czterozawiasy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Transitiony to czterozawiasy bez Horst'a, każdy z nich posiada trochę inne mocowanie dampera. Poison i Canyon to czterozawiasy z horstem, czyli teoretycznie lepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 W sumie tak ale czterozawias bez Horsta brzmi śmiesznie chodź faktycznie te Transitiony mają 4 zawiasy. Ale lepszą nazwą jest wg mnie zawieszenie jednoosiowe z zawiasami pośredniczącymi a Canon np. jednozawiasowa jednoosiówa - lepiej to oddaje ideę rozwiązania. Kona np. mami co zauważyłem w katalogach niewtajemniczonych a takich którym coś tam dzwoni podając "4bar linkage" a na "prawdziwego" czterozawiasa z Horstem poskąpili kasy na patent od AMP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 8 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 transitiony to 4-zawiasy o takim umieszczeniu osi obtotu, które sprawia że kinematycznie nie różnią sie od jednowawiasów..... canyon i poison to 4-zawias z ogniwem horsta (wlascicielem na dzien dzisiejszy jest merida/specialized (patent obowiazuje na usa i tajwan). w europie samowolka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Fajny artykuł na temat tylnego zawieszenia w rowerach: http://www.from.okay.pl/ptaku/Brast/artyku...mortyzacji.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 ladne opracowanie, ale dosc powierzchowne....niektore zawarte w nim tezy sa slabo umocowane i latwe do podwazenia... ..bo, na przyklad, dlaczego niby, os w systemie maestro, poruszajaca sie w pionie nie ma wplywu na ruch korbowodu ??.....po wzieciu w lapke ekierki i cyrkla (co zdolniejsi maja wyobraznie przestrzenna), wychodzi jak byk, ze jesli oska podrozuje w pionie, a srodek suportu sie nie rusza, odleglosc pomiedzy nimi zmienna jest....a co za tym idzie, im zawieszenie ugnie sie bardziej, tym bardziej dystans ten sie zwieksza, napinajac lancuch w przeciwnym niz kolarz kierunku....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 transitiony to 4-zawiasy o takim umieszczeniu osi obtotu, które sprawia że kinematycznie nie różnią sie od jednowawiasów..... canyon i poison to 4-zawias z ogniwem horsta (wlascicielem na dzien dzisiejszy jest merida/specialized (patent obowiazuje na usa i tajwan). w europie samowolka. Mam pytanie odnośnie tego roweru: http://rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=...r=40&id=281 bo troszkę sie pogubiłem... To 4-zawias z ogniwem Horsta czy po prostu 4-zawias pracą wiele nie odbiegający od 1-zawiasowca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 To zwykły 4-zawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Typowy jednoosiowiec z punktem pośredniczącym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koncertownik Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 riker Moim zdaniem opracowanie i tak ciekawe, bo pozwala laikowi na poznanie zasady działania poszczególnych typów zawieszenia, a jeżeli ktoś będzie chciał dowiedzieć się coś więcej to i tak poszuka jeszcze na innych stronach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 To zwykły 4-zawias Typowy jednoosiowiec z punktem pośredniczącym Czyli tak jak myślałem, ale skoro mają patent na ogniwo Horsta to czemu go nie wykorzystają...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Sierpnia 2007 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Zawias musi byś poniżej haków koła (chyba można to pojąć ? ) , wtedy wpływ pedałowania na zawieszenie jest mniejszy (nie przysiada i mniej buja) , mniejszy jest wpływ hamowania (lepszy konakt koła z podłożem) na usztwwnianie tylnego zawieszenia , to są zalety "Horst Link" - jeśli zawias jest powyżej , to jest wielozawias i nie ma takich cech jak "Horst link" Merida ma zawias powyżej - wnioski wyciągnij sam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riker Napisano 11 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 czemu nie wykorzystuja, nie mam pojecia...........moze po to aby utrzymac elitarnosc, sprzedawanego za krocie specialized......... co do pktow posredniczacych w "czterozawiasach-pracujacych-jak-jednozawiasy" to do glosu dochodzi przelozenie, i tu jest inna charakterystyka, w porownaniu do klasycznego jednobelkowca (np. sign fr).......sa to powiedzmy systemy lepsze niz jednobelkowce (monostay, singlwepivot) ale kinematycznie mniej zaawansowane niz 4-bar horst. wiele taz zalezu od samego tlumika...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.