Gość Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 Hej, Na początek moje wymiary: Wzrost: 174 cm Przekrok: 82 cm Aktualnie w szosie mam korbę 175 mm. Trochę poczytałem i wychodzi że powinienem używać raczej 170 mm. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Warto skracać korbę? Liczę na opinie osób które mają doświadczenie w praktyce
uzurpator Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 Nie ma to istotnego znaczenia. Automatycznie to skompensujesz.
Gość Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 No tak, ale pozostaje kwestia tego jakie ruchy wykonuje kolano i jaki ma to wpływ na resztę mięśni. Z tego co widziałem, to mniejszy obrót to np. mniejsze obciążenie dolnego odcinka pleców. No i kolano wykonuje mniejszy ruch, czyli niby zdrowiej. Z drugiej strony, ważę tyle co nic więc i siły zbyt dużo nie mam ( nie mówię o przeliczniku moc/ kg), więc mam obawy że przy krótkiej korbie może zupełnie zabraknąć "pary" do kręcenia.
cervandes Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 Zupełnie nieświadomie kiedyś kupiłem 170mm. A mam podobnie, 176/83. A potem tak jak Ty zrobiłem rekonesans, wyszło mi, że powinienem kupić 175mm. Założyłem i co? Nie czułem najmniejszej nawet różnicy. Myślę, że to czy korba będzie 170 czy 175 ma większe znaczenie dla o wiele większych/ mniejszych ludków. A jak jesteś po środku to ciężko jest jednoznacznie doradzić.
bts Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 5 mm mniej na ramieniu korby to o 1 cm mniejszy zakres ruchu kolan, czyli różnica będzie wyczuwalna – zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do 175 mm. W szosówce dziewczyny (170 cm wzrostu) instalowałem taką korbę, pacjentka nie zgłaszała zażaleń i wydaje mi się, że ruch nóg się upłynnił. Z kolei kolega, który przez całe życie jeździł na 175 mm i zmienił na 170 żalił się że ma wrażenie "drobienia" nogami. Mając Twój wzrost ja bym brał 170.
RafalxM Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 176/79 - całe życie jeździłem na 175mm , do nowego napędu zamontowałem 170 ..dla mnie jest duża odczuwalna różnica - bo zamiennie jeżdżę drugim rowerem z ramionami 175. @skom25 możemy się ustawić na jakąś małą przejażdżkę i zobaczysz czy widzisz różnicę , tyle że mam to w 29er (nie wiem jakim do jakiego typu chcesz porównywać , żeby chociaż pozycja była podobna) Edit - przepraszam, nie doczytałem że chodzi o szosę :/
abdesign Napisano 26 Maja 2019 Napisano 26 Maja 2019 172,5 Ja przy 84 jeżdżę na 175-kach, zupełnie nie leżą 170-ki ani w szosie ani w HT. (Zdjęcie z netu - niestety nie pamiętam źródła)
Gość Napisano 19 Czerwca 2019 Napisano 19 Czerwca 2019 Krótka aktualizacja: Ostatnio zrobiłem trening się na rowerze stacjonarnym i po już dość krótkim wysiłku, poczułem że nogi pracują jakoś inaczej. Ruch nogi był jakby mniejszy a kadencja wyższa. Zmierzyłem długość ramion i okazało się że mają 170 mm. W związku z tym, prawdopodobnie zamówię korbę do szosy właśnie w tym rozmiarze, w MTB zostanę przy 175 mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.