Skocz do zawartości

[Korba] Długość ramion

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Na początek moje wymiary:

Wzrost: 174 cm

Przekrok: 82 cm

Aktualnie w szosie mam korbę 175 mm. Trochę poczytałem i wychodzi że powinienem używać raczej 170 mm.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Warto skracać korbę? Liczę na opinie osób które mają doświadczenie w praktyce :)

Napisano

No tak, ale pozostaje kwestia tego jakie ruchy wykonuje kolano i jaki ma to wpływ na resztę mięśni. Z tego co widziałem, to mniejszy obrót to np. mniejsze obciążenie dolnego odcinka pleców. No i kolano wykonuje mniejszy ruch, czyli niby zdrowiej.

Z drugiej strony, ważę tyle co nic więc i siły zbyt dużo nie mam ( nie mówię o przeliczniku moc/ kg), więc mam obawy że przy krótkiej korbie może zupełnie zabraknąć "pary" do kręcenia.

Napisano

Zupełnie nieświadomie kiedyś kupiłem 170mm. A mam podobnie, 176/83.

A potem tak jak Ty zrobiłem rekonesans, wyszło mi, że powinienem kupić 175mm. Założyłem i co? Nie czułem najmniejszej nawet różnicy. Myślę, że to czy korba będzie 170 czy 175 ma większe znaczenie dla o wiele większych/ mniejszych ludków. A jak jesteś po środku to ciężko jest jednoznacznie doradzić.

Napisano

5 mm mniej na ramieniu korby to o 1 cm mniejszy zakres ruchu kolan, czyli różnica będzie wyczuwalna – zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do 175 mm. W szosówce dziewczyny (170 cm wzrostu) instalowałem taką korbę, pacjentka nie zgłaszała zażaleń i wydaje mi się, że ruch nóg się upłynnił. Z kolei kolega, który przez całe życie jeździł na 175 mm i zmienił na 170 żalił się że ma wrażenie "drobienia" nogami.

Mając Twój wzrost ja bym brał 170.

Napisano

176/79 - całe życie jeździłem na 175mm   , do  nowego napędu zamontowałem 170 ..dla mnie jest duża odczuwalna różnica - bo zamiennie jeżdżę drugim rowerem  z ramionami 175.

@skom25  możemy się ustawić na jakąś małą przejażdżkę i  zobaczysz czy widzisz różnicę  , tyle że mam to w 29er  (nie wiem jakim do jakiego typu chcesz porównywać , żeby chociaż pozycja była podobna)

Edit - przepraszam, nie doczytałem że chodzi o szosę :/

Napisano

172,5 ;)

Ja przy 84 jeżdżę na 175-kach, zupełnie nie leżą 170-ki ani w szosie ani w HT. 

(Zdjęcie z netu - niestety nie pamiętam źródła)

kurbellaenge.png

• 4 tygodnie później...
Napisano

Krótka aktualizacja:

Ostatnio zrobiłem trening się na rowerze stacjonarnym i po już dość krótkim wysiłku, poczułem że nogi pracują jakoś inaczej. Ruch nogi był jakby mniejszy a kadencja wyższa. Zmierzyłem długość ramion i okazało się że mają 170 mm. W związku z tym, prawdopodobnie zamówię korbę do szosy właśnie w tym rozmiarze, w MTB zostanę przy 175 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...