bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Witam serdecznie =) Poszukuje roweru na dojazd do pracy. Krótko i na temat. Coś pokroju crossowego/szosa. Sztywny widelec, zwykłe v-brake, cienkie oponki. W przeszłości chciałbym go rozbudować o jakiś lepszy osprzęt. Pozdrawiam Michał
m0d Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 To czego szukasz nazywa się fitness. To z grubsza taka szosa, tylko z prostą kierownicą. Tak BTW roweru nie warto kupować pod kątem "kiedyś go rozbuduję o lepszy sprzęt". Kup to na co Cię stać i jest jak najbliżej spełnienia wszystkich wymagań. Zanim nadejdzie "kiedyś" to wiele rzeczy może ulec zmianie, a druga rzecz - finansowo się to nie kalkuluje. Nie upieraj się też co do v-brake'ów. To już umarło i niech spoczywa w spokoju.
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Dziękuję bardzo za odpowiedź oraz informacje. Wlasnie nie wiedziałem jaka to dokładnie mogła by być klasa roweru. Jeżeli chodzi o te hamulce to poprostu mam na myśli koszt utrzymania/serwisowania hamulców tarczowych(linki czy hydrauliki). Zatem to prawda kupić lepsze zwykle klocki czy najtańsze tarcze? Dziękuję I pozdrawiam Michał
m0d Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Najtańszy komplet (przód + tył) hydraulicznych hamulców Shimano to jakieś 140zł. Najtańsze klocki do tego to pewnie jakieś 20zł w maksie. Jak nic się nie dzieje to po prostu wymieniasz klocki i jeździsz.
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Czyli tarcze są podobne cenowo w eksploatacji w porównaniu ze zwykłymi vbrakami na tą chwilę? Zawsze myślałem że zwykły v-brake będzie najtańszy. Zastanawiam się nad marką Trek, Merida ewentualnie kross. Ktoś ma jakieś propozycje?
m0d Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Nie będziesz przecież jeździł na "marce" tylko na konkretnym rowerze. Zobacz sobie co ci producenci mają w kategorii, która Cię interesuje, wybierz model stosownie do budżetu i wtedy zapytaj ponownie na forum mając jakieś konkrety. A do tego koniecznie wybierz się na "macanko" do sklepów.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Marca 2019 Mod Team Napisano 8 Marca 2019 Do typowych fitness'ów moda na tarcze chyba nie dotarła, więc nie ma problemu - tzn. będzie, jak Ci się zachce tarczówek, a rama i widelec nie będą posiadały mocowań pod tarcze... Leć do Deca - mają rowery w rozsądnych cenach z dożywotnią gwarancją ( Trek też ma, ale jest znacznie droższy ). Ewentualnie upoluj coś na znanym portalu aukcyjnym lub w jakimś sklepie robiącym wyprzedaż starszych modeli, czy promocję ( choć teraz o to może być ciężko ).
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Ok to czego szukać w takim razie. Lepszych vbrake czy jednak pchać się w jakieś tarcze?
remover Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Fitness za 2k - zeszloroczny Triban 520fb z Decathlon lub tegoroczny 500. Ewentualnie Marin Muirwoods poki są zeszloroczne za 1800.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 8 Marca 2019 Mod Team Napisano 8 Marca 2019 Według mnie na miasto nie potrzebujesz tarcz, a typowy fitness ( czyli szosa z prostą kierownicą ) nie posiada hamulców V -brake , tylko U -brake Poza tym tanie mechaniki, czy nawet hydrauliki, wcale nie będą jakieś super...
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Fajnie obczaje sobie te rowerki o których mówicie i hamulce również A jeżeli chodzi o kasetę z tyłu. Kumpel mi coś gadał żeby zwrócić uwagę żeby była rozbieralna na pojedyncze trybka. Ma to sens?
m0d Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Nie, nie ma to sensu. W tym budżecie i tak będziesz miał napęd 8 lub 9-rzędowy, więc ceny kaset są takie że jak zajedziesz to bez żalu wymieniasz całą. Zresztą nie ma kaset które dałyby się rozebrać od a do z bez operacji typu rozwiercanie nitów.
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 OK znalazłem coś takiego : https://www.goride.pl/rowery/kross-seto-2018?from=listing&campaign-id=20 oraz: https://www.goride.pl/urban/kross-seto-2017?from=listing&campaign-id=20 any tips?: )
Dokumosa Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 2017 odrobinkę lepsze komponenty ma (przynajmniej korbę). Jak możesz naciągnąć budżet do 2500 to b. ciekawą opcją jest muirwoods od marina (stal).
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Właśnie patrzę i troszkę się lepiej prezentuje z osprzętem co dziwne. Co to znaczy że ma korbę:D?? Stal to pewnie wagowo będzie średnio.
remover Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Tu Seto taniej jest https://pgbikes.pl/urban/1315-2044-kross-seto-2016-mega-wyprzedaz-.html . A komponenty takie same co 2017. A Muirwoods teraz wysprzedają za 1800. upd. CroMo nieco cięższy będzie, zgadza się. Ale tam jest lepsze tłumienie drgań w porównaniu z amelinium. A po za tym do Marina można założyć grube opony, jak będziesz miał taką potrzebę.
bluesveins Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Ktoś mi może powiedzieć jaka jest różnica między seto 2017 a 2016?
remover Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Z opisu u sprzedawców nie ma żadnej różnicy. Może tak i jest. A może ktoś zrobił copy-paste opisu modeli z innego roku :) Poszukaj może katalogi Krossa z tych lat.
Gość Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 A jeździsz na czymś aktualnie, czy to ma być pierwszy zakup? Jeżeli to drugie, to daruj sobie zakup w internecie. Idź do sklepu, przymierz się, popatrz. Ja bym zaczął od Decathlonu, gdzie bez skrępowania możesz wziąć rower, posiedzieć i pojeździć po sklepie.
TomaszU84 Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Dopytam, a musi być nówka? Ceny rowerów używanych o tej porze roku potrafią być bardzo dobre. Dla przykładu, ostatnio Braciak szukał czegoś szybkiego co w końcu sam kupilem, aktualnie szukam dla nowego nabytku schronienia... No ale Cube na Tiagrze za 700zl? Jak nie kupić? :-)
bluesveins Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 Witajcie ponownie! Tak, rowerek będzie moim pierwszym sprzętem. Właśnie zacząłem się panoszyć po sklepach, oglądać. Kręcę się aktualnie koło Seto i dzisiaj byłem pośmigać na Treku fx2 (pseudo amor z przodu). Te rowerki naprawdę wszystkie są trzaskane w Chinach??? Łudziłem się że nie...jezli chodzi o używkę jak najbardziej wchodzi w grę. A takie cuś? https://www.olx.pl/oferta/rower-giant-na-hydraulice-nie-szosa-trek-dh-merida-specialized-cube-CID767-IDwjC1D.html
bluesveins Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 Teraz, Chociemir napisał: Miał być sztywny widelec... Coś się zmieniło? Jeżeli byłby blokowany to mógłbym się zastanowić =)
TomaszU84 Napisano 9 Marca 2019 Napisano 9 Marca 2019 Nie potrzebujesz dodatkowych kilogramów do miasta, zawsze to przyszłościowo dodatkowe wydatki.
bluesveins Napisano 9 Marca 2019 Autor Napisano 9 Marca 2019 6 minut temu, TomaszU84 napisał: Nie potrzebujesz dodatkowych kilogramów do miasta, zawsze to przyszłościowo dodatkowe wydatki. Właśnie dlatego od początku zakładałem sztywny widelec. Już sam nie wiem teraz w co się pchać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.