Skocz do zawartości

[Crossowy] ale nie do końca do 2000ZŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie =) 

Poszukuje roweru na dojazd do pracy. Krótko i na temat. Coś pokroju crossowego/szosa. Sztywny widelec, zwykłe v-brake, cienkie oponki. W przeszłości chciałbym go rozbudować o jakiś lepszy osprzęt. 

Pozdrawiam 

Michał 

Napisano

To czego szukasz nazywa się fitness. To z grubsza taka szosa, tylko z prostą kierownicą. 

Tak BTW roweru nie warto kupować pod kątem "kiedyś go rozbuduję o lepszy sprzęt". Kup to na co Cię stać i jest jak najbliżej spełnienia wszystkich wymagań. Zanim nadejdzie "kiedyś" to wiele rzeczy może ulec zmianie, a druga rzecz - finansowo się to nie kalkuluje.

Nie upieraj się też co do v-brake'ów. To już umarło i niech spoczywa w spokoju.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedź oraz informacje. Wlasnie nie wiedziałem jaka to dokładnie mogła by być klasa roweru. Jeżeli chodzi o te hamulce to poprostu mam na myśli koszt utrzymania/serwisowania hamulców tarczowych(linki czy hydrauliki). Zatem to prawda kupić lepsze zwykle klocki czy najtańsze tarcze? 

Dziękuję I pozdrawiam 

Michał 

Napisano

Najtańszy komplet (przód + tył) hydraulicznych hamulców Shimano to jakieś 140zł. Najtańsze klocki do tego to pewnie jakieś 20zł w maksie. Jak nic się nie dzieje to po prostu wymieniasz klocki i jeździsz.

Napisano

Czyli tarcze są podobne cenowo w eksploatacji w porównaniu ze zwykłymi vbrakami na tą chwilę? Zawsze myślałem że zwykły v-brake będzie najtańszy. Zastanawiam się nad marką Trek, Merida ewentualnie kross. Ktoś ma jakieś propozycje? 

Napisano

Nie będziesz przecież jeździł na "marce" tylko na konkretnym rowerze. Zobacz sobie co ci producenci mają w kategorii, która Cię interesuje, wybierz model stosownie do budżetu i wtedy zapytaj ponownie na forum mając jakieś konkrety. A do tego koniecznie wybierz się na "macanko" do sklepów.

• Mod Team
Napisano

Do typowych fitness'ów moda na tarcze chyba nie dotarła, więc nie ma problemu - tzn. będzie, jak Ci się zachce tarczówek, a rama i widelec nie będą posiadały mocowań pod tarcze...
Leć do Deca - mają rowery w rozsądnych cenach z dożywotnią gwarancją ( Trek też ma, ale jest znacznie droższy ).
Ewentualnie upoluj coś na znanym portalu aukcyjnym lub w jakimś sklepie robiącym wyprzedaż starszych modeli, czy promocję ( choć teraz o to może być ciężko ).

• Mod Team
Napisano

Według mnie na miasto nie potrzebujesz tarcz, a typowy fitness ( czyli szosa z prostą kierownicą ) nie posiada hamulców V -brake :no:, tylko U -brake :yes:
Poza tym tanie mechaniki, czy nawet hydrauliki, wcale nie będą jakieś super...

Napisano

Fajnie obczaje sobie te rowerki o których mówicie i hamulce również :) A jeżeli chodzi o kasetę z tyłu.  Kumpel mi coś gadał żeby zwrócić uwagę żeby była rozbieralna na pojedyncze trybka. Ma to sens?

Napisano

Nie, nie ma to sensu. W tym budżecie i tak będziesz miał napęd 8 lub 9-rzędowy, więc ceny kaset są takie że jak zajedziesz to bez żalu wymieniasz całą. Zresztą nie ma kaset które dałyby się rozebrać od a do z bez operacji typu rozwiercanie nitów.

Napisano

Właśnie patrzę i troszkę się lepiej prezentuje z osprzętem co dziwne. Co to znaczy że ma korbę:D??  Stal to pewnie wagowo będzie średnio. 

Napisano

A jeździsz na czymś aktualnie, czy to ma być pierwszy zakup?

Jeżeli to drugie, to daruj sobie zakup w internecie. Idź do sklepu, przymierz się, popatrz. Ja bym zaczął od Decathlonu, gdzie bez skrępowania możesz wziąć rower, posiedzieć i pojeździć po sklepie.

Napisano

Dopytam, a musi być nówka? Ceny rowerów używanych o tej porze roku potrafią być bardzo dobre.

Dla przykładu, ostatnio Braciak szukał czegoś szybkiego co w końcu sam kupilem, aktualnie szukam dla nowego nabytku schronienia... No ale Cube na Tiagrze za 700zl? Jak nie kupić? :-)

Napisano

Witajcie ponownie! 

Tak, rowerek będzie moim pierwszym sprzętem. Właśnie zacząłem się panoszyć po sklepach, oglądać. Kręcę się aktualnie koło Seto i dzisiaj byłem pośmigać na Treku fx2 (pseudo amor z przodu). Te rowerki naprawdę wszystkie są trzaskane w Chinach??? Łudziłem się że nie...jezli chodzi o używkę jak najbardziej wchodzi w grę. 

A takie cuś? 

https://www.olx.pl/oferta/rower-giant-na-hydraulice-nie-szosa-trek-dh-merida-specialized-cube-CID767-IDwjC1D.html

Napisano
Teraz, Chociemir napisał:

Miał być sztywny widelec... Coś się zmieniło?

Jeżeli byłby blokowany to mógłbym się zastanowić =) 

Napisano
6 minut temu, TomaszU84 napisał:

Nie potrzebujesz dodatkowych kilogramów do miasta, zawsze to przyszłościowo dodatkowe wydatki.

Właśnie dlatego od początku zakładałem sztywny widelec. Już sam nie wiem teraz w co się pchać... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...