Skocz do zawartości

[Przełajki - dyskusja] Inspiruj, pytaj, dziel się wrażeniami

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma szans na 600zł. Za niewiele więcej można mieć lżejsze koła z piastami na łożyskach. 

Co więcej - za niecałe 400 można mieć koła 29 na Novatecach D041/042. Z gównianymi szprychami ale jest to ujęte w cenie. Także według mnie 300-350zł to rozsądna cena. 

mistrzusek>

Plus taki, że jeśli nie zmienili piast/obręczy od pierwszego modelu z 2016r to to są mocne i trwale koła. Też nie liczyłem na wiele po quando, ale z 20tys najechały, ronin z tymi kołami jeździ już u kogoś innego, wszystko jest proste i gładko się kręci. Uszczelnienie piast nawet rozsądniej pomyślane (działające), w odróżnieniu od dzisiejszych shimano. Równolegle jeździłem na xtekach, w podobnych warunkach i te dużo gorzej znosiły deszcz/bloto/snieg. Znacznie gorzej niż choćby stxy. W quando gumy/uszczelnienia tandetniejsze jednak zrobili, ale przy tym przebiegu tylko raz zmieniałem smar, a i tak był w zaskakująco dobrym stanie. Ciężkawe i to jedyna ich wada w moim mniemaniu. Osobiście nie zamienił bym tych quando na novateca, z tym że nie wiem jak z powtarzalnością tych modeli. A i obręczy też nie trzeba było centrować ani razu (ani obecnie - u znajomego).

Teraz, AmAdeuz napisał:

nie liczyłem na wiele po quando, ale z 20tys najechały,

Te piasty są w stanie nawet 2x tyle naśmigać. Biją na głowę tanie shimano. Oczywiście trzeba o nie zadbać....ale są naprawdę fajne, jak na oem. Nie żebym się zachwycał, ale są ok. Author od lat składa na quando- i nie ma żadnych problemów....od kiedy pamiętam.

9 godzin temu, woojj napisał:

Te piasty są w stanie nawet 2x tyle naśmigać. Biją na głowę tanie shimano. Oczywiście trzeba o nie zadbać....ale są naprawdę fajne, jak na oem. Nie żebym się zachwycał, ale są ok. Author od lat składa na quando- i nie ma żadnych problemów....od kiedy pamiętam.

Dobrze to słyszeć. Serwis kulek i waga mnie nie bolą w żaden sposób, więc miło że trzymają poziom. 

1 godzinę temu, Eazy napisał:

Przy tej kasie lepiej zostawić jako zimówki albo awaryjnie. Ew. jak @dankams2 napisał - zostawić do sprzedaży z rowerem. 

Dobry pomysł, ale w zimę i w złą pogodę raczej nie jeżdżę, a i sprzedawać roweru na razie nie zamierzam. Wystawię i zobaczymy co będzie.

W cenie około 1000 zł kupię sensowne koła? Zależy mi, żeby były w miarę lekkie i wytrzymałe.