kamil14494 Napisano 22 Sierpnia 2018 Napisano 22 Sierpnia 2018 Witam, Mam problem z hałasującym napędem. Ten turkot wydobywa się z okolic górnego kółeczka przerzutki. Łańcuch wyczyszczony i nasmarowany oliwką finish line (zielona buteleczka). Rower ma przejechane nie całe 800km. Złe wyregulowanie przerzutki odrzucam ze względu na próby ustawiania i przy nie do regulowaniu przerzutki wydobywa się całkiem inny dźwięk. Czy mógłby mnie ktoś oświecić co jest przyczyną tego "turkotania" z góry dzięki pozdrawiam Recording_1.m4a
pp516 Napisano 22 Sierpnia 2018 Napisano 22 Sierpnia 2018 Może po prostu górne kółko przerzutki nie jest dobrze dokręcone, sprawdź imbusem, czy nie jest za luźno.
kamil14494 Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Napisano 23 Sierpnia 2018 Niestety to nie to. Sprawdziłem. Może przy lekkim luzie jakby ciszej. W kółka napchałem tawotu niestety dalej to samo. Odnoszę wrażenie jakby łańcuch hałasował ale to tylko w okolicy kółek. Przy górnej granicy kasety i z przodu na korbie hałasu nie ma. Pytanie mam czy te nagranie w załączniku to idzie go odsłuchać? A może jest to w miarę naturalny dźwięk?
cervandes Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 A jaki to model łańcucha? Bo takie paździerze jak KMC Z czy Shimano HG40 to się w kilkaset km da wychlastać i może to rolki hałasują?
m0d Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 Łańcuch dobrze przewleczony przez wózek przerzutki?
kamil14494 Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Napisano 23 Sierpnia 2018 2 godziny temu, cervandes napisał: A jaki to model łańcucha? Bo takie paździerze jak KMC Z czy Shimano HG40 to się w kilkaset km da wychlastać i może to rolki hałasują? wiesz co sam nie wiem ale tez tak obstawiam nawet już się po malutku rozglądałem za nowym tylko mnie hamowało to że to praktycznie nowy rower. Mógłbyś coś doradzić solidnego? 9 rzędowa kaseta. Kupie łańcuch i dam znać jaki rezultat. Z góry dzięki cervandes
abdesign Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 No i? Generalnie seria X jedne z lepszych łańcuchów. Np. Taki x9.93 trudno znaleźć lepszą 9-ke. Dodam w ludzkiej cenię.
Poochaty Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 Daj zdjęcie albo film. Tym sposobem nic nie ustalimy, jak nawet nie wiadomo co to za dźwięk. A może on nie hałasuje tylko tak ma?
kamil14494 Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Napisano 23 Sierpnia 2018 Teraz, Poochaty napisał: Daj zdjęcie albo film. Tym sposobem nic nie ustalimy, jak nawet nie wiadomo co to za dźwięk. A może on nie hałasuje tylko tak ma? Wstawiłem nagrany dźwięk w załączniku. Filmu nie mogę wstawić bądź nie umiem;) 2sek filmu wyskakuje że za duży rozmiar. Dajcie znać czy odpala te nagranie. Ogólnie to spróbuję z tym nowym łańcuchem dam znać po weekendzie. Dzięki pozdro 44 minuty temu, abdesign napisał: No i? Generalnie seria X jedne z lepszych łańcuchów. Np. Taki x9.93 trudno znaleźć lepszą 9-ke. Dodam w ludzkiej cenię. Rozumiem że ta seria x to z tej firmy kmc? Czyli twoim zdaniem to nie łańcuch wydaje taki dźwięk?
Ador Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 Według mnie wszystko jest w porządku "ten typ tak ma".
Gawel76 Napisano 23 Sierpnia 2018 Napisano 23 Sierpnia 2018 Sprawdź czy łańcuch jest nad poprzeczką wózka
Blueforce Napisano 24 Sierpnia 2018 Napisano 24 Sierpnia 2018 Miałem podobny problem, na przełożeniu 1-1 w napędzie 3x8 słychać było podobny dźwięk, po nasmarowaniu łańcucha nic już nie słychać. Łańcuch to kmc niskiej klasy, z luźnymi rolkami(tak miał od nowości, nie jest wyciągnięty)
Blueforce Napisano 27 Sierpnia 2018 Napisano 27 Sierpnia 2018 Standardowym smarem do łańcucha, dokładnie jest to olej do prowadnicy łańcucha w pile łańcuchowej marki "Pilarol", produkcji orlen- w temacie o olejach do łańcucha na forum był porównywany do zielonego Finishline. Po kropelce na każde ogniwo, poczekać z 1h, wytrzeć łańcuch, przejechać krótki dystans i znowu wytrzeć, powierzchnia łańcucha ma być wolna od smaru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.