Skocz do zawartości

[Łańcuch] KMC X10 - jedno ogniwo jest nie ruchime

rojas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam od niedawna rower http://www.unibike.pl/viperdiscgts.html.

W weekend podczas jazdy tylna przerzutka zaczęła mi przeskakiwać między dwoma sąsiednimi przełożeniami.

W domu zauważyłem że dwa ogniwa w łańcuchu się nie prostują, tzn. są w pozycji litery V i nawet rękami nie mogę ich naprostować.

Przejechałem około 500 km i wcześniej chyba problem występował ale w mniejszym stopniu, bo czasami najmniejsza tylna przerzutka nie chciała wskoczyć.

Problem widać na filmikach poniżej:

https://1drv.ms/f/s!AodoG-b7P0pXi_g0Qw3A17gZiOTVFw

Proszę o poradę co z tym zrobić.

Dodam że filmik był nagrywany już po wyczyszczeniu i olejowaniu łańcucha, co jak widać nic nie pomogło.

Napisano

image.thumb.png.cb3da3c0325985926672829c449e2249.pngTak mi się filmik zatrzymał.

Jeśli rzeczywiście jest w tym miejscu krzywy to wypadało by usunąć te 2 ogniwa. Udaj się najlepiej do serwisu, powinni mieć piny nowe, ew. zrobią to tak aby Ci się nie rozerwał łańcuch w trakcie jazdy. Zapłacisz nie więcej jak 20zł.

Chyba że czujesz się na siłach, że sam podołasz i masz dobry skuwacz. Przez brak dwóch ogniw nic mu się nie stanie.

Napisano

Ale generalnie to nie jest jakiś wadliwy łańcuch, że tak się stało, czy takie rzeczy się dzieją?

Napisano

Jeśli ogniwa proste to włóż śrubokręt ( dość wąski, ale nie za bardzo ) i na boki nim poruszaj, jeśli nie pomoże to jak wyżej piszą.

Możliwe, że to przy montażu ktoś dał ciała, źle skuwając, skracając łańcuch.

• Mod Team
Napisano
4 minuty temu, rojas napisał:

Ale generalnie to nie jest jakiś wadliwy łańcuch, że tak się stało, czy takie rzeczy się dzieją?

Wystarczy za mocno zakuć pin przy montażu łańcucha i bobel gotowy.

Łańcuchy KMC mają raczej dobre notowania.

Napisano

Zostaje założyć spinkę, bo blaszki już się trochę pogięły. Koszt spinki kilka złotych, koszt skuwacza (przydaje się) to tak od 15-20 w górę.

A łańcuchy KMC chwalę, we wszystkich rowerach używam. 

Napisano

Wszystkie wymienione przez Ciebie łańcuchy KMC są świetne, niezależnie od klasy, proponuję kierować się ceną. A oferowany przez serwis HG54 to guma od majtek, która szybko może zniszczyć napęd.

Napisano
8 godzin temu, SoloTM napisał:

No to faktycznie dziwne, pierwszy raz widzę coś takiego. Raczej wada fabryczna.

W innym rowerze od nowości też mi skakał, okazało się że ogniwo miało wgniecenie jakby od uderzenia ostrym narzędziem. W serwisie wymienili bez słowa na nowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...