Skocz do zawartości

[Hamulce] Nowy rower z Shimano BR-M500 - zostawić czy wymienić ?

mordorr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

Zdecydowałem się na Treka Procalibra do zabawy w błocie i wyscigów w kurzu ....fabrycznie wyposażony jest w hamulce BR-M500, które podobno lokowane są poniżej Deore. 

https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/shimano/BR-MT500.html

Mają niby Servo Wave i odpowietrzanie jednokierunkowe, ale ...

zastanawiam sie, czy od razu ich nie wymienić na coś lepszego - np XT. jest sens, czy raczej dać szansę m500 ? 

kupuję ten rower tylko do lokalnych ogórków, a że mam niedaleko w Beskidy ... to do lokalnych górskich ogórków przede wszystkim :)

z góry dziękuję za porady, 

Napisano

Tak, widziałem ten post, ale jest jednak ciutke inny, bo autor tamtego posta ma już XT z poprzedniego roweru, a ja muszę kupić swiezynki. 

Jednak jest tam wystarczająco dużo argumentów, żeby podjąć decyzję o zmianie... 

• Mod Team
Napisano

Zostaw ale ... najpierw rozbierz zacisk, wyjmuj uszczelki, nasmaruj i poskładaj. Ewentualnie dokup zaciski deore ;) Z którymi oczywiste trzeba zrobić to samo. 

Napisano

Tak wlasnie chyba zrobię. Nawet zakładając, że klamki mogą zostać, to zaciski XT to już nie majątek. Tylko coś czuję, że klamki m500 mają inne przyłącze przewodu i w razie czego trzeba będzie kupić komplet... 

• Mod Team
Napisano

Nie spotkałem sie z klamką co nie pasuje od shimano do shimano ... Natomiast zacisk XT jest na banjo. Jak kupisz zacisk w Boxie, wewnątrz powinny być klocki, śruba, uszczelki. W oemach może tego nie być. Zamiast śruby bywa taka zaślepka, czyli zwykła śruba m6 na krzyżak wkręcona w miejsce banjo. To generuje dodatkowy koszt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...