Skocz do zawartości

[Szosa] Rower na 195 cm wzrostu!

michalo368

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Planuje zakup pierwszego roweru na szosę. Problem w w tym, że jestem dosyć wysoki: 195 cm wzrostu, 93cm w nodze i 80 kg wagi. Z tego wychodzi ze powinienem mieć ramę 60-62 cm, tyle że taka ciężko znaleźć :/ Mój budżet to około 4000 zł. Jakieś rady lub propozycje?

Pozdrawiam! 

Napisano

roweru nie kupuje się na hurra. trzeba pooglądać, przeanalizować i w końcu wziąć ten właściwy. ja tak naprawdę szukałem szosy od połowy września, a kupiłem w październiku, bo trafiła mi się okazja, a pewnie szukałbym do końca zimy, gdyby nie to.

w 62 się nawet nie pchaj, 61 to moim zdaniem max, jeśli chodzi o normalne rozmiarówki, a nie zaniżone. jestem niemalże kopią ciebie, jeśli chodzi o wymiary i 61 to na mnie odrobinę za dużo

z nowych Fuji Roubaix na 105 kupisz za 3850

używki na w miarę lekkich ramach i osprzęcie 105 i w górę zaczynają się od 1800zł. twoja decyzja. ja zrobiłem tak, że kupiłem używkę na 105 ze zdrową korbą, framesetem, manetkami i przerzutkami. resztę tj. napęd, hamulce, łańcuch i inne pierdoły lepiej wymienić i w kieszeni zostaje spora sumka, ale każdy ma swoje zdanie i pewnie zaraz wypowie się ktoś, że szosówek się nie kupuje z drugiej ręki, ale ja zaryzykowałem i podobnie 2 moich kumpli i nikt nie żałuje. jak odstawiałem na serwis to myśleli na początku, że to nówka... trzeba tylko sprawdzać, czy przypadkiem nie został skradziony.

Napisano
13 godzin temu, SzpiceR napisał:

btw na all wisi śliczna principia na ultegrze w dużym rozmiarze

Jesli mówisz o tej Evolution na 185/197- karbon ultegra- to warta dokładnego sprawdzenia (własnie dlatego ze handlarz i ze karbon)Poza tym to bardzo dobre ramy są :)

znam te od aluminium. 

Napisano

Posiadam Canyon-a Endurace w rozmiarze XL (stack: 634mm, reach: 407mm) przy 191cmi wzrostu, 91cm nogi i jest prawidłowo.

Przymierzałem się do Cannondale'a Optimo (s: 583, r: 399) i rama była odrobinę za mała, było ryzyko zahaczania butem o przednie koło, no ale to był inny rower.

Napisano
8 godzin temu, Arni220 napisał:

A jakie to są nienormalne rozmiarówki? 

parę firm ma nienormalne tj., gdy mierzyłem bodajże Cube'a to powinienem ich zdaniem wziąć ramę 62 albo 63

trzeba patrzeć na geometrię i wymiary

Napisano

Ale to nadal nie tłumaczy nienormalności ich rozmiarów. To, że trzeba patrzeć na geo jest jak najbardziej normalne i oczywiste, są ramy dłuższe i krótsze, są ramy race i endurance, są slopingowe i klasyczne, a więc logiczbym jest, że muszą się od siebie czymś różnić, ale nadal nie ma to nic wspólnego z nienormalnością. 

Napisano

W dniu 5/16/2018 o 20:28, belmondziak napisał:

w 62 się nawet nie pchaj, 61 to moim zdaniem max, jeśli chodzi o normalne rozmiarówki, a nie zaniżone. jestem niemalże kopią ciebie, jeśli chodzi o wymiary i 61 to na mnie odrobinę za dużo

Mocne ;-) może sie garbisz :P

25 minut temu, belmondziak napisał:

no wcale, ramy 58 to u niektórych firm potrafią być oznaczone jako nawet 62, co jest zdecydowanie zbyt przegięte

Trzeba dokladnie sprawdzic na Grafikach Geo danej ramy co oznacza dany rozmiar rozmiar, i jakie sa zależnosci miedzy podstawowymi wymiarami. suchy trozmiar 58cm to tak miarodaja informajca jak ta ze masz 195cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...