Skocz do zawartości

[8 czy 9 rzedów?] Shimano STM530, Alivio RDM410 i Truvativ fiveD - problem z wyborem kasety.

Palczynski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszytkich użytkowników tego formu, jestem tu nowy i proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym że reanimuję mój stary rower a dokładnie pozostałosci po nim. Bez zbędnego przeciąganie przejdźmy do sedna sprawy. Otóż jaką kasetę, ilu rzędową dobrać do zestawu:

- klamkonateka Shimano Deore STM530 

- przerzutka tył Shimano Alivio RDM410 

- korba Truvativ fiveD (nawet nie wiem czy pisanie o korbie ma jakis sens)

Niestety otrzymalem rower w cześciach i oprócz wymienionych wyżej elementów otrzymalem rame i przedni widelec a kola poszly na zlom u mojego kuzyna (pewnie tylne bo felga była pęknięta). Osobiście to nie pamietam co tam było z tyłu czy wolnobieg czy kaseta i ile to miało rzędów. 

Tak kopałem w internetach i spotkalem sie z różnymi opiniami na ten temat ale może Wy drodzy użytkownicy tego forum mi pomożecie. 

Proszę o jakies sugestię na temat tego przypadku?

IMG_20180504_215432951.jpg

IMG_20180504_215623028_LL.jpg

IMG_20180504_215359799.jpg

IMG_20180504_220016775_LL.jpg

Napisano

Dziękuję za odpowiedź, kaseta 9 rzędowa i łańcuch są juz w drodze. Wybór padł na:

-Shimano Alivio HG400 11-32T

i lancuch

-SHIMANO HG53 

myślę że będą dobrym wyborem. 

Napisano

Dzięki kolego za radę ale już zostanę przy tym lancuchu, kolejny będzie z KMC. Tak przy okazji to zmieniłem kastę z 11-32T na 11-28T oczywiscie ten sam model (sprzedawca jeszcze nie wysłał paczki, może zaktualizuje zamowienie). Mam pewne obawy że przerzutka RDM410 nie podoła temu. Rowerem będę jeździł po płaskich powierzchniach, typowa miejska zabudowa i te 32 zębów nie będzie potrzebne.  Niebawem nadejdzie chwila prawdy czy wszystko "bangla" czy nie, dam znać. 

Napisano

U mnie ta sama przerzutka chodziła całkiem dobrze na kasecie 11-30, więc te 2 ząbki nie powinny zrobić różnicy, choć nigdy nie wiadomo ;) . Inna sprawa jest taka że przerzutka chodziła z 2-3 lata i zaczęły się problemy z regulacją, a później nie dało się jej wyregulować tak żeby to jakoś chodziło. 

Napisano

Dziękuję za rady, kolega phoe zasugerowal zeby to "łajno" shimano hg53 zmienic na łancuch od KMC. Po przeczytaniu paru postów na temat tego produktu zmienilem zdanie i to co udalo mi sie zmienic to zmiana na Shimano HG93. 

Napisano

HG93 już będzie ok, ale KMC byłyby lepszy, no ale mniejsza o to, bo różnicy cena/jakoś dużej nie ma.

I warto tego HG93 zapiać na spinkę, od np KMC, kosztuje z 5zł, a zawsze to masz łatwą możliwość rozpięcia łańcucha.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie, rower prawie ukonczony tylko zostalo zalozenie linek do przerzutek. Jak na razie tylko jedna rzecz nie daje mi spokoju a mianowicie ustawienie zacisku wzgledem tarczy hamulcowej. Hamulce sa to Avid BB5 z tarczami HS1 160mm, problem jest tego typu ze przy uzyciu odpowiednich adapterow do tarcz (system IS) razem z dolaczonymi podkladkami, tarcza zaczela obcierac gorna krawedzia o wnetrze zacisku. Pozatym adaptery maja strzalki na sobie i nie wiem czy musza byc skierowane strzalka w dol czy gore (zalozylem strzalka w gore bo ani ''UP" ani "DOWN" nie jest napisaane na nich) 

Problem tracej tarczy rozwiazalem po przeczytaniu watku o zakladaniu zaciskow hamulcowych (watek znaleziony na tym forum). Mianowicie zastosowalem dodatkowe podkladki o grubosci 1,6 mm (widoczne na zdjeciu, zaznaczone zolta linia) ale pojawil sie kolejny problem, wydaje mi sie ze teraz zacisk jest za wysoko i przez to powstalo miejsce ktore nie jest dociskane przez klocek hamulcowy ( na zdjeciu zaznaczone na czerwono, wystepuje na calym obwodzie tarczy) 

Dwa pytania koledzy: czy dobrze zalozymem adaptery? Czy zacisk nie jest za wysoko wzgledem tarczy? 

IMG_20180519_203038629.jpg

IMG_20180519_195332271_LL.jpg

InkedIMG_20180519_19551645722_LI.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...