Norek19 Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Witam czy do czyszczenia kasety musicie je zdemontować i jakich smarów używacie do łańucha ?
Mod Team sznib Napisano 18 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2018 O smarach, tfu, oliwkach/olejach do łańcucha jest osobny, spoorawy temat. Kasety nie trzeba demontować. Stara szczoteczka do zębów, benzyna ekstrakcyjna i szmatka do wytarcia sprawdzają się bardzo dobrze.
TheJW Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Jeśli masz hamulce tarczowe, radzę przed tym zabiegiem zdjąć koło z roweru i nałożyć na tarczę jakąś czystą torebkę foliową (czy coś podobnego). Tak profilaktycznie, żeby się potem nie zdziwić przy hamowaniu jak zachlapiesz tarczę mieszanką smaru i benzyny.
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 A ja radzę unikać wszelkich rozpuszczalników czy odtłuszczaczy kiedy kaseta na rowerze bo zawsze trochę tego dostaje się do piasty i bębna. Do czyszczenia kaset używam specjalnych sznurków do tego celu (ale równie dobrze sprawdza się kilka x tańszy sznurek do czyszczenia luf w broni palnej do nabycia w byle sklepie myśliwskim czy z militariami).
sebass52 Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 A ja polecam sposób ze sznurówką. Wyciągasz koło z ramy, starą sznurówkę moczysz w benzynie czy innym odtłuszczaczu i jeździsz między zębatkami, a resztę doczyścisz starą szczoteczką do zębów. Na koniec sucha szmatka do wytarcia całości i po problemie.
SoloTM Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Ja używam bawełnianych szmatek zwiniętych w waski pasek ( najlepiej od t-shirta pasuje ten pogrubiony kawałek który jest przy szyi lub rekawkach ) popsikam na to jakimiś wd40 czy innym podobnym lub lekko zwilżę benzyną i dookoła Wojtek.
cervandes Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Ja ostatnio czyszczę szczoteczką do zębów. Psikam na nią odrobinką Brunoxa i szoruję. Brunox nie odparowuje, rozpuszcza wszystko idealnie. Potem ściereczką trę między koronkami i tym oto sposobem kaseta jest czysta. I jak wyżej - uważaj na tarczę!
Mod Team michuuu Napisano 18 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 18 Kwietnia 2018 Wy tak tą kasetę często ten teges? A jak już jest jak nowa to wyprowadzacie rower do lasu?
Ychu Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 Ja tam wyciągam koło i pędzlem z ekstrakcyjną sobie radzę Działa dobrze , szybko i bez zbędnej zabawy. Korbę czyszczę tak samo , ale ją wiadomo ściągam z roweru. Na szczęście korby tak często nie trzeba czyścić
Dokumosa Napisano 18 Kwietnia 2018 Napisano 18 Kwietnia 2018 A po roku płacz bo piasta (i/lub bębenek) głośny.
cervandes Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisano 19 Kwietnia 2018 11 godzin temu, michuuu napisał: Wy tak tą kasetę często ten teges? A jak już jest jak nowa to wyprowadzacie rower do lasu? Nie, jeżdżę tylko po salonie i przedpokoju
MokryxD Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisano 19 Kwietnia 2018 Polecam piankę do czyszczenia Fenvicks. Nakłada się piankę, kręci w tył napędem dociskając do kasety szczotkę (taką jak do szorowania patelni). 2min i napęd czysty.
Mod Team michuuu Napisano 19 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2018 46 minut temu, cervandes napisał: Nie, jeżdżę tylko po salonie i przedpokoju Tak myślałem, chciałem się tylko upewnić.
Ychu Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisano 19 Kwietnia 2018 20 godzin temu, Dokumosa napisał: A po roku płacz bo piasta (i/lub bębenek) głośny. Na siłę szukasz problemu. Nie ma możliwości przechylić koła , żeby sobie spływało? Z resztą benzyna szybko odparowuje. No i jak tak czyszczę od chyba roku i jak rozbierałem piastę to smar w niej był , także ten Bębenek również chodzi stosunkowo normalnie , ale stosunkowo bo ma luz a ja nie mam ani czym odkręcić bieżnie żeby wyjąć podkładkę i skasować luz ani ochoty na to , bo piasta joytech.
Dokumosa Napisano 19 Kwietnia 2018 Napisano 19 Kwietnia 2018 Wiem co piszę bo średnio miesięcznie zdarza mi się kilku takich osobników co benzyną napęd na rowerze czyszczą i zamiast smaru mają błoto w bębenku. I praktycznie cały przekrój masowego rynku od joytecha po dt. Właśnie pędzelkiem nasączonym benzyną tak sobie czyszczą Swoją drogą niedawno Szaj prezentował swój "patent" na czysty napęd i zgadzam się z nim w 100%. Da się tak nasmarować żeby później nie trzeba było czyścić, szczególnie z użyciem detergentów/rozpuszczalników.
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 20 Kwietnia 2018 Napisano 20 Kwietnia 2018 Wiecznie czysty napęd to jak perpetuum mobile
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.