Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia, bateria] Shimano Dura-ace di2 - problem z działaniem

SevekS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W rowerze Ridley x Night posiadam grupę Shimano Dura-Ace Di2, po ponad tygodniu nie ładowania baterii, rozładowała mi się o ona w trakcie treningu. Wróciłem do domu i podłączyłem ją, dioda ładowania zapaliła się na jakieś 20 minut i zgasła jakby już się naładowała, po włożeniu baterii do roweru przerzutka tylnia zaczęła trochę świrować czyli np. wrzucała bieg zamiast w dół kasety to w górę, ale ostatecznie się uspokoiła. Dzień później zaczęła wrzucać tylko w górę kasety jakby się rozładowała. Dodam tylko, że rower stoi w piwnicy w dość niskiej temperaturze i dołączyłem zdjęcie ładowarki (co oznaczają te diody dokładnie?), wiecie co to może być za problem? 

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

27144718_2134388540130093_1295195585_o.jpg

Napisano

Nie jestem pewien, mogę dać zdjęcie. (jakiś starszy, nie ten nowy)

27048840_2134409396794674_276167293_o.jpg

27144352_2134409530127994_472766312_o.jpg

27267478_2134409526794661_1543843437_o.jpg

Rower przełajowy więc przerzutka lekko przytarta, zaczęła reagować po kilkunastu minutach obecności baterii na miejscu, ale dalej jak daje w dół to potrafi wrzucić do góry.

Coś może nie mieć styku ?

Napisano

To jest pierwsza seria di2 DA 7970. Niestety diagnostyka tego sprzętu (poza widocznym gołym okiem uszkodzeniem okablowania) to jak szukanie igły w stogu siana, musisz znaleźć serwis który ma narzędzia diagnostyczne do tego modelu co może być bardzo trudne (polecam pytać w centrach serwisowych shimano) bo ten sprzęt to już niestety zabytek który znany jest z tego że lubiał żyć własnym życiem, niekoniecznie zgodnie z wolą uzytkownika, tak czy siak życzę powodzenia w naprawie.

Napisano

Wziąłem rower do domu, gdzieś dostała się wilgoć i teraz działa bardzo dobrze. 

Mówisz, że to słaba przerzutka ? :/ Możesz mi powiedzieć z jakiego ona jest roku i jaka jest jej cena w stanie nieużywanym ? 

Tej przerzutki nie jestem wstanie znaleźć na żadnych stronach itp

Możesz również powiedzieć jaki jest problem z okablowaniem ?

Napisano

"Słaba" niekoniecznie, dopóki działa to jest to całkiem fajny sprzęt, no ale - dopóki działa. Rocznik między 2009 - 2012 czyli sprzęt dość wiekowy, co do problemów z okablowaniem to chodzi o mechaniczne uszkodzenia, problemy czasem sprawiają łączniki pod kierownicą (ta kostka z diodami), przednie przerzutki zazwyczaj są bezawaryjne (w sensie elektroniki, bo mechanicznie czasem lubi się rozgiąć klatka/prowadnica łańcucha), natomiast tylne stosunkowo często "świrują" - zmieniają samoczynnie, nie w tę stronę, czasem o pół biegu itd, możliwe że do środka dostaje się wilgoć ale nie jesteś w stanie tego stwierdzić bo mechanizm jest nierozbieralny. Ceny nowej nie pamiętam, na pewno trochę ponad 2000zł, model już od dawna nieprodukowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...