Skocz do zawartości

[uszkodzone części] połamane rowery :D

garfieldindapub

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekawe co tak naprawdę było przyczyną tego pęknięcia... jeśli ramka pękła od normalnej jazdy to Unibike się nie postarał!

Napisano

podobno właśnie pękła przy "normalnej" jeździe po asfalcie... (ten człowiek ma bloga na Bs.pl)

w teorii każda rama pęknie jak będziemy mieć za wysoko wysuniętą sztycę(z tym że nie należy się sugerować kreską na sztycy ale tym jak ona RZECZYWIŚCIE głęboko siedzi w ramie).. do tego siodełko maksymalnie odsunięte do tyłu... aż strach się bać chyba kupię sobie dla świętego spokoju jakiś dłuższy komin.. nawet jak będzie siedzieć te 20cm w ramie -przynajmniej będę spokojny

Napisano

Ja 2000km zrobiłem jeżdżąc ze zbyt wysoko wysuniętą sztycą w ramie level A2 i na całe szczęście obyło się bez pęknięć. Sztyca była wtedy włożona do ramy na jakieś 5cm... aktualnie korzystam z dużo dłuższej sztycy i siedzi w ramie na 15cm... dla własnego spokoju :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Bomberek mx comp:

amor006tp3.th.jpg

Z innych ciekawych rzeczy to połamałem ramę cro-mo -pękła przy supporcie i sztycy od strony tylnych widełek. Zmieliłem kulki łożyska w piaście z tyłu - ani jedna nie została cała :D, po wyciągnięciu ośki wysypały się tylko kawałki stali i srebrny pył. Ukręcić ośki w piastach zdarzało mi się wiele razy. Jeszcze za czasów wolnobiegów udało mi się jakimś cudem na jednej zębatce "odłamać" 4 zęby. Raz gdy ostro cisnąłem podczas spontanicznego sprintu usłyszałem trzask i poleciały 3 szprychy w tylnym kole.

Większość uszkodzeń miałem w starszym sprzęcie, może nie najwyższej klasy, ale też nie makrokeszowym. Teraz więcej uwagi przykładam do doboru części pod swoje potrzeby i takie przykre wypadki się raczej już nie zdarzają :).

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ładną dzisiaj przygodę miałem, mała gałązka dostała się w tryby przerzutki zablokowała łańcuch, ja dalej kręcąc spowodowałem, że przerzutka obróciła się i przeszła górą zrywając jednocześnie hak :( którego teraz nie mogę nigdzie namierzyć w Internecie ehhs :o Druga fotka przedstawia wyjście z tej sytuacji dzięki czemu mogłem jakoś dojechać do domu.

09052009800x600.th.jpg

09052009001800x600.th.jpg

img6941800x600.th.jpg

img6942800x600.th.jpg

Napisano

mi kiedys pękła tylnia os niezbyt miłe wrazenie a i tu porada jak zauwazycie ze naciskając mocno na pedał tylnie koło zaczyna wam trzec o widełki to pierwasz oznaka ze z osią jest cos nie tak ;) a co do peknietych czesci jeszcze miałem okazje jezdzis z peknietom kulką w przedniem kole no i potym zadazeniu piasta do wymiany ale całe nowe koło kupiłem(piasta do wymiany ze wzgledu na pekniecia spowodowane tarciem kulki i itp. ) :P :P :P

Napisano

Koledze dzisiaj pękła rama, zawsze da się pospawać :D chyba już piąty raz spawana.

zdjecie,600,52886,spawanie-ramy-rowerowej.jpg

Stare spawy, pękło zaczynało trzeszczy. Pięknie to wygląda :P

zdjecie,600,52932,stare-spawy.jpg

Napisano

Hehehe .Na spawach się nie znam ale wygląda to makabrycznie .To nawet nie jest szlifowane ? tak to zostaje ? Kolega się nie boi ,ze jak znów pęknie to może zęby stracić no chyba ,że to syn dentysty :(

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Paskudne, co zaliczyłeś?

Zjeżdżałem ze wzniesienia i w napęd dostało się jakieś drewno. Efekt jak na zdjęciu... :) Z kasety też trochę drzazg wyciągnąłem. :P

Dziwne, powinien się wygiąć i nic poza tym. Może był już prostowany przedtem ?

Nie, nie był prostowany. :voodoo:

Napisano

Mala przygoda na Zlocie;]

4073bd7df734b840m.jpg

891a4a214e6945b1m.jpg

1d063367edfd71a1m.jpg

a704b8b4e3a02009m.jpg

Fotki Ivan'a

Zmielony wozek od Srama X0, hak w czesciach, lancuch pokrzywiony na sworzniach. To wszystko po spotkaniu z badylem przy predkosci ok 5khm...

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...