Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Hej, Jestem na etapie wyboru linki do przerzutki. Czy warto zainwestować np w linkę Shimano pokrytą fluorem itd? Jej cena to 30-40 zł. Dla porównania Accent pokryty teflonem to 12 zł. Używał ktoś z Was takiej linki? Pancerze które zamówilłem to Shimano model 41, a więc te " lepsze"
Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Moze w pelnym pancerzu to ma sens, ale mnie po 1 sezonie schodzil ten teflonik platkami, wiec scierwo wywalilem w kosz.
Ychu Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Ja bym takich linek nie kupował bo to kupa kasy jak za linkę. Wziął bym zwykłe smarowane pancerze i szlifowane linki. Sam takie mam jak pamiętam i chodzi to mega dobrze. Za komplet wyszło 40 zł, nie za samą linkę [emoji14] No i teflon po czasie podobno zapycha pancerze. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Dokumosa Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej sprawują się tanie linki nierdzewne szlifowane (bo są dobre i tanie). Dużo większy wpływ na działanie przerzutek mają pancerze ale i tutaj drożej wcale nie musi znaczyć lepiej.
Wooyek Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Dokładnie, zdecydowanie warto dopłacić do linki szlifowanej. Wszystko powyżej to już bardzo marginalne korzyści. Lepszy efekt da wymiana co kilka miesięcy na nową za ~9 zł.
Miki74 Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 W napędzie x10 używam pancerze Shimano ze linkami szlifowanymi Accent z większą ilością drutów (31szt ?) . Dobrze się sprawuje. Koszt linek to 10-12zł.Ale jak koledzy wyżej piszą, szlifowane ze stali nierdzewnej linki robią robotę.
1415chris Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Teflon na lince to tylko proszenie sie o klopoty. Tak jak powyzsze wpisy, szlifowana nierdzewka.
chudzinki Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 To w końcu chodzi o fluor czy teflon?
dran2 Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Chodzi o jakiekolwiek cudowne poszycia rozwiązujące nieistniejące problemy.
TheJW Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Ja osobiście polecam pancerze Jagwire LEX-SL, do tego, jak radzono wcześniej, szlifowane linki i uszczelniane końcówki pancerzy.
woojj Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 jeśli chciałeś iść po całości to trza było zainwestować w zamknięty system Gore. Jak nie to nierdzewka szlifowana za 10 załatwi sprawę.
Dokumosa Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 No to ja dla odmiany odradzę pancerze jagwire lex-sl - zwykły pancerz shimano po 4-6zł/m zachowuje się o niebo lepiej przy ciaśniejszych zagięciach.
Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 A jesli nazwa teflonu to politetrafluoroetylen to chyba lepiej napisac - fluor? Zreszta samym fluorem ciezko pokryc linke, bo to gaz.
Dokumosa Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 niektórzy piszą smar fluorowy na smar z dodatkiem miału teflonowego
Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Co z tego? Na jednej patelni tez to mialem - fluorine- coated.
Dokumosa Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 do anglojęzycznuch może dociera to lepiej niż ptfe ale dla nas smar fluorowy to już delikatna przesada
Gość Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Co z tego? Na jednej patelni tez to mialem - fluorine- coated. Nic, wstawiam żeby było wiadomo o co chodzi Nie jestem z tych co się "napalają", także pozostanę przy zwykłej lince szlifowanej.
tobo Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Ja osobiście polecam pancerze Jagwire LEX-SL, do tego, jak radzono wcześniej, szlifowane linki i uszczelniane końcówki pancerzy. Są to pancerze powszechnie stosowane w rowerach "z pudełka". Jedne z najgorszych jeśli nie najgorsze ponieważ generują bardzo duże opory. Wymieniałem je w nowo składanych rowerach praktycznie zawsze.
radomir82 Napisano 9 Października 2017 Napisano 9 Października 2017 Jagwire LEX-SL - broń Panie Boże, naszym monterom to badziewie śni się po nocach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.