Evanios Napisano 4 Maja 2017 Napisano 4 Maja 2017 Posiadam już trochę brudny łańcuch SHIMANO CN-HG53 i czas na umycie go... problem mój wyglada tak, że nie wiem czy opłaca się kupić spinkę, czy nowy pin (o ile w ogóle można nowy pin, bo ja jestem zielony), czy jak to inaczej zrobić? Czy spinka jest trwała i jaką polecacie do tego łańcucha, czy moze zamiast shake'a wyczyścic go na napędzie? Z góry dzięki.
Ychu Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Spinke jak najbardziej opłaca się kupić. Potem w razie potrzeby nie bawisz się skuwaczem tylko rozpinasz. Połączenie jest tak samo mocne , więc śmiało kupuj spinkę. Wybierz taką , gdzie w obu blaszkach jest po jednym pinie. Od siebie polecę kmc. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
Lezia Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Stosuję spinki Connex i jak na razie nie ma problemu. https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/spinki-ogniwa/p,spinka-do-lancucha-link-connex,41358.html Moje czyszczenie polega na kilkukrotnym czyszczeniu łańcucha bez zdejmowania , a potem czyszczenie generalne czyli shake.
Carraluch Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Oczy mnie zawodzą, czy faktycznie spinka 11 rzędowa kosztuje 65 złotych w promocji?
Lezia Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Oczy mnie zawodzą, czy faktycznie spinka 11 rzędowa kosztuje 65 złotych w promocji? tak i do tego bestseller
Evanios Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Chyba mam szczęście, że mam 9-rzędowy łańcuch
Evanios Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Jeszcze się spytam... jeżeli rozkuję łancuch, to jedno ogniwo mam wywalić i w nie wstawić spinke, czy rozkuc i spinke miedzy? (wydaje mi sie, ze łancuch sie dluzszy zrobi)
Mod Team michuuu Napisano 5 Maja 2017 Mod Team Napisano 5 Maja 2017 jeżeli rozkuję łancuch, to jedno ogniwo mam wywalić i w nie wstawić spinke, Spinka zastępuje blaszki zewnętrzne, więc długość łańcucha się nie zmienia.
Lezia Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Jedno ogniwo wywalasz, a w te miejsce dajesz spinkę. Ja dokupiłem sobie jeszcze kleszcze do zdejmowania spinek bo jestem wygodny i leniwy - coś tego typu ale trochę tańsze. . https://www.centrumrowerowe.pl/narzedzia-i-smary/narzedzia-rowerowe/do-lancucha/p,radon-szczypce-do-rozpinania-spinek-lancucha-radon,615785.html
Mod Team michuuu Napisano 5 Maja 2017 Mod Team Napisano 5 Maja 2017 mam 9-rzędowy łańcuch Bierz connexa. kleszcze do zdejmowania spinek bo jestem wygodny i leniwy Connex jest dla wygodnych i leniwych, nie wymaga narzędzi.
Evanios Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Czy rozkuwacz może być ten? http://rower-sport.pl/pl/p/Klucz-imadelko-do-lancucha-SL-326A/935 - najtańszy jaki znalazłem..
Witboj Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Nie kupuj najtańszego bo to dwurazówka. Po drugim użyciu nie działa.
spejson Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Rozkuwacz może być "ten". Ale tak mnie zaciekawiło, jeżdzisz "w teren" bez rozkuwacza? Może warto pomysleć o podstawowym zestawie narzędzi do zabierania w trasy? A co do tematu, spinka jest ok, tak jak pisali inni wyżej. Do "9" to "kilka złoty", ja wożę ze sobą zapasową w razie "W".
Evanios Napisano 5 Maja 2017 Autor Napisano 5 Maja 2017 Ja jeżdzę tylko i wyłącznie na szosie i tak, bez narzędzi prócz imbusa.
Piter233 Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Co do rozkuwacza, miałem ten z linku i wytrzymał tak mniej więcej z 10 użyć, ale i tak nieźle.
porcelanowy Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Powitoł 11stki w decu taniej i za dwie https://www.decathlon.pl/spinki-do-acucha-11-b-id_8351523.html Nie wiem jak 11tki, ale 9 i 10 to spinki KMC pakowane w blistry deca. Mam po dwie w napędach 9 o 10 i spisują się dobrze.
cervandes Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Pytanie jak z trwałością, bo taka accenta czy kmc to na sworzniu po tysiącach km nadal jak nowa, prędzej się blaszka przetrze niż sworzeń. A takie guano jak Taya to mimo wyższej ceny po 4000km miała takie bruzdy w sworzniach, że mi oczy ze zdumienia prawie pękły.
gocu Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Mam po dwie w napędach 9 o 10 i spisują się dobrze. Czy pod "spisują się dobrze" można też rozumieć że rozpina się je gołą ręką wielokrotnie i bez problemu?
grzechotnick Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Łatwe w użyciu i trwałe są też spinki SRAMa. Mam dwie z czego jedna śmiga praktycznie większość czasu na dwóch łańcuchach od 8 tyś kilometrów i sworznie są tylko wypolerowane.. montaż i demontaż bez użycia narzędzi i wysiłku. Cena też wydaje mi się akceptowalna. Kosztowały po 5pln jak brat kupował. Swoje dostałem z łańcuchami pc-68. Aha. Bym zapomniał. Łańcuchy sram są węższe niż shimano i spinki również więc jest problem na łańcuchach szhimano i spince sram. Niby oba pod kasetę 8 ale nieco inne wymiary. Więc u Ciebie raczej się nie sprawdzi. Chyba że teraz sytuacja na rynku się zmieniła..
porcelanowy Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Powitoł Czy pod "spisują się dobrze" można też rozumieć że rozpina się je gołą ręką wielokrotnie i bez problemu? Rozpinałem gołą ręką, wielokrotnie. Gdy łańcuch oklejony błotem/kurzem/piachem to trzeba spinkę powyginać na boku aż puści.
Lezia Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Czy zdarzyło się Wam otwarcie spinki podczas jazdy po np. sporych dziurach? Jeśli się ją rozbiera w rękach lub jest już trochę wytarta to istnieje taka możliwość?
Mod Team michuuu Napisano 5 Maja 2017 Mod Team Napisano 5 Maja 2017 Czy zdarzyło się Wam otwarcie spinki podczas jazdy po np. sporych dziurach? Connexa nigdy się sam nie rozpięła. Spinki mają taki kształt żeby to uniemożliwić. Są takie które trzeba zakładać w odpowiednim kierunku żeby uniknąć rozpięcia.
Quell Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 3 rowery 3x spinka kmc,nigdy nic się nie rozpięło. W sumie tak się zastanawiam,jam można nie mieć spinki ?
marpok Napisano 5 Maja 2017 Napisano 5 Maja 2017 Czy zdarzyło się Wam otwarcie spinki podczas jazdy po np. sporych dziurach? Przejezdzilem na spinakach srama po roznych wertepach jakies 30kkm i nigdy sie nie rozpiela, predzej Ci lancuch strzeli niz spinka sie rozepnie czy zerwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.