Skocz do zawartości

[Przednia przerzutka] XT - jaki model na 48T

DOWNHILL_66_NS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

jak w temacie.

Czy istnieje jakiś model przedniego XT, który będzie współpracował z korbami o tarczach 48T?

Jeżeli nie, to jaką sensowną przerzutkę dla tej tarczy, w podobnej cenie polecacie?

Napisano

Deorka Fd-511 jeśli Ci podpasuje to mam po taniosci (nówka, zamontowana do ramy i sciagnieta) niestety nie podejdzie po 40 zębów na Korbie czego nie doczytałem przy zakupie

Sent from my Letv X500 using Tapatalk

Napisano

Dobra to teraz mam rozkminę.

Zgodnie ze specyfikacją ramy:

Kąt podsiodłowy: 73°

W rowerze natomiast zamontowana przez producenta była przerzutka Deore FD-M531 która ma kąty 66-69 stopni.

W związku z tym mam pytanie, czy nową XT również o kątach 66-69 stopni da się wyregulować i ustawić tak żeby nic nie obcierało?

Stara przerzutka niby "jakoś" działała, może nie rewelacyjnie, ale do momentu kiedy zabiła się brudem i wytworzyła luzy (7 lat użytkowania) nie miałem większych problemów z obcieraniem o prowadnice albo ze zmianą przełożeń.

Jak to widzicie?

Napisano

Mogę się mylić ale gdzieś przeczytałem że kąt przerzutki to kąt między widełkami dolnymi a rurą podsiodłową. A kąt rury podsiodłowej mierzymy od poziomu. Więc kąty które porównujesz to nie to samo.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Masz rację. Poszukałem dokładnej specyfikacji z rysunkami i rzeczywiście producent trochę inaczej liczy ten kąt. Podaje wartość pomiędzy rurą podsiodłową a poziomem, natomiast dla przerzutki są one podawane pomiędzy rurą a tylnymi widełkami. Więc ten kąt jest automatycznie nieco mniejszy.

Kolego Chrisnow chętnie bym odkupił twoją przerzutkę, ale nastawiłem się już żeby wymienić starą Deorkę na coś minimalnie lepszego więc skuszę się pewnie na to XT, zwłaszcza, że na jednej aukcji sprzedawca ma też rękawiczki, które chcę kupić, więc przesyłka mi odpadnie :)

Dzięki wszystkim za pomoc.

Temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...