Nepalczyk Napisano 17 Sierpnia 2016 Napisano 17 Sierpnia 2016 Hej, chciałbym uzyskać od Was porady, w kwietniu przy Waszej pomocy udało mi się kupić wspaniałą szosę w dobrych pieniądzach. W weekend miałem okazję przejechać się na Author Ronin po okolicznych leśnych ścieżkach i kurna muszę mieć taki rower na jesień, no po prostu MUSZĘ!!! I tu jak zwykle życie rozbija się o kwestię funduszy, a tym jaki miałby być to rower, jaki osprzęt i z czego rama. Na naszym rodzimym rynku, takich sprzętów nie ma za wiele(chyba że nie potrafię szukać) to i używek też mało, a chciałbym dorwać taką maszynę po niskich kosztach. Wiem coś z neta, że Koledzy z Wysp mają większą styczność z tą kategorią rowerów, dlatego też jestem ciekaw przede wszystkim ich sugestii. Do meritum: Rower ma służyć do ewentualnych dojazdów do pracy w okresie jesienno-zimowym kiedy będzie sucho oraz do popykania po ścieżkach i szutrach w okolicy, których odkryłem na szosie sporo, ale nijaka frajda po nich z oponą 25c i szkoda sprzętu) Rama: alu+carbon wideł / stal (jakoś bardzie mi mi pasuje stylowo) Rozmiar 54-56 Hamulce tarcza bez znaczenia czy mech/hydraulik czy mixNapęd 9s, no marzy mi się Tiagra 4700 ale nie w tym budżecieOpona wystarczający prześwit to 33mmKoła też ważna sprawa, ale w szosie ma tarcze, więc jak coś to podmienię sobie koła i szosa dostanie nowy komplet. Kwota do przeznaczenia, no cóż 3k, jestem spłukany przed wyjazdem do Włoch, jak odłożę to może z 3.5k będzie. Czy ja coś w takim budżecie znajdę sensownego, czy będzie warto? A jeśli TAK, to gdzie szukać jakiś przecen na takie rowery (Evans Wiggle BD Ebuy)? Myślę także nad kupnem samej ramy i dobranie komponentów z jakichś używanych, ale widzę że to niekoniecznie wyjdzie taniej... Z góry dzięki za pomoc D.
Mod Team adamos Napisano 17 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2016 Ile masz wzrostu konkretnie?Będę niedługo wystawiał swoją bordmankę CX Team z 2013r. na sprzedaż w rozmiarze L. Według tabelek na wiggle na 178-183cm wzrostu. Bardzo uniwersalny rower, w UK zebrał sporo świetnych ocen (można zajrzeć na angielskie fora). Otwory montażowe na błotniki i bagażnik. Śliczna rama ze szlifowanymi spawami. Stan napędu dobry. Będzie sporo gratisów.Stay tuned albo odezwij się na PW.
Nepalczyk Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Napisano 17 Sierpnia 2016 Ooo.. Ja ma 178cm, obecnie ma szosę M
Mod Team adamos Napisano 17 Sierpnia 2016 Mod Team Napisano 17 Sierpnia 2016 Musiałbyś się przymierzyć i to pewnie z nieco krótszym mostem, bo tam seryjnie, z taśmy jest aż 120mm i też z takim jeżdżę przy moim 183cm wzrostu.Rower naprawdę jeździ dobrze i do tego jest lekki.Jak jesteś zainteresowany, to pisz na PW, albo poczekaj na aukcję.
firefoks Napisano 18 Sierpnia 2016 Napisano 18 Sierpnia 2016 Zaje...sty sprzęt Jak sprawują się hamulce? To zdaje się BB7 Road?
Nepalczyk Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Napisano 22 Sierpnia 2016 Porównałem geo mojego obecnego bika i myślę, że będzie ciut za duży. Ale dziś doszła do mnie dobra nowina, jest bonus w pracy więc mogę rozważyć kilka droższych propozycji.I tak na pierwszy rzut oka wpadły mi dwie maszyny: > https://www.evanscycles.com/cannondale-caadx-tiagra-disc-2016-cyclocross-bike-EV239423 > https://www.evanscycles.com/norco-search-alloy-105-2016-adventure-road-bike-EV243534 Co o nich sądzicie i czy warto pchać się w BB30 w rowerze, który będzie jednak do cięższych zadań, nie tylko szosa, ale błoto piach itp?
Darek14 Napisano 22 Sierpnia 2016 Napisano 22 Sierpnia 2016 Czy Evans sprzedaje Norco do Polski? Bo był czas, że z powodu ograniczeń dystrybucyjnych nie mogli tego robić.
Nepalczyk Napisano 24 Sierpnia 2016 Autor Napisano 24 Sierpnia 2016 Nie wiem, będę pisał i się dowiadywał w między czasie znalazłem kolejny obiekt do rozważań tym razem z polszy: >http://allegro.pl/przelajowy-giant-tcx-slr-2-shimano-105-2x10-carbon-i6430498627.html#thumb/6
Nepalczyk Napisano 3 Października 2016 Autor Napisano 3 Października 2016 Ok finalnie nabyłem, FUJI CROSS 1.5. Przy okazji trafiła się szansa zakupu jednego(niestety) zacisku TRP HYDR za pół ceny i tu pytanie, gdzie go założyć przód czy tył? Co sądzicie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.