Skocz do zawartości

[do 1600 zł] Rower fitness/trekking + trochę wymagań?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

poszukuję roweru, który spełni takie wymagania:

1) codziennie (też w zimie) dojazdy do pracy - 11 km w jedną stronę po wrocławskich drogach rowerowych,

Tutaj dwie sprawy są chyba kluczowe:

- na jesień, zimę, wiosnę mój poprzedni rower często po jednym dniu był cały ubabrany, niestety w zimie dodatkowo sól pewnie nie sprzyja rowerom; zależy mi, żeby mechanizmy roweru znosiły takie warunki,

- niby drogi rowerowe, ale raz to kostka, raz jakiś krawężnik się zdarza, czasem przejazd przez park.

2) w związku z powyższym pewnie przydałyby się opony o jakiejś rozsądnej szerokości, myślałem o 35C, mam nadzieję, że nie będą za wąskie; do tej pory jeździłem na starym góralu z oponami 26 x 1,95 i to była katorga, potrzebuję czegoś "szybszego". No i oczywiście koła 28 calowe teraz tylko wchodzą w grę.

3) koniecznie potrzebne błotniki, więc jakaś możliwość mocowania by się przydała.

4) rower na sztywnym widelcu.

5) hamulce standardowe, nie tarczowe.

6) kierownica prosta z rogami.

7) brak dynama w piaście.

8) możliwość zamontowania bagażnika (jakby dało się na przód ) - kiedyś dawno wybrałem się na dłuższą wyprawę, podjarałem się i bardzo chciałbym to powtórzyć (z tego względu chcę właśnie w miarę prosty sprzęt, w którym awarie da się naprawić za nieduże pieniądze/na pustkowiach ;) ).

9) dobrze by było by osprzęt był klasy powyżej Shimano Altus/Acera - stary góral przez 10 lat działał solidnie, ale jak się zaczął sypać i próbowałem go podreperować niedrogimi podzespołami to strasznie szybko problemy się powtarzały, strasznie mnie to irytowało.

To chyba podpasowuje pod definicję roweru fitness z domieszką trekkingu. Istnieje jakiś taki wynalazek? Możecie coś polecić? Spodziewam się, że ciężko będzie i pewnie któraś z tych potrzeb będzie musiała być nagięta, ale mam nadzieję, że coś ciekawego w końcu znajdę.

Mój wzrost: 186 cm

Moja waga: ~90 kg (staram się, żeby było mniej o około 5kg, bo to co jest teraz to jakieś niespodziewane apogeum, nieznane mi wcześniej :D )

Napisano

Witaj

Polecam Ci rower Romet Mistral City 2015, u mnie wymagania bardzo podobne (9km do pracy w jedną stronę plus wycieczki po 30-50km po okolicy), mam go od lutego tego roku ok 1000km zrobione i jestem bardzo zadowolony, zasadniczo jest to fitness, na Altusach, sztywny widelec, stosunkowo lekki, na ścieżkach szybki i zwrotny co w mieście ma duże znaczenie, opony Schwalbe 32c na szosę i miasto dobre, w teren a już bardziej w polne, piaszczyste drogi się nie nadają, kupowałem na allegro.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...