Romanon Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Mam okazję kupić, po dobrej cenie karbe: SHIMANO Ultegra FC-6703 Hollowtech II,52 - 39 - 30 teeth, jest to korba trzy-blatowa. Chcę w niej zostawić dwa największe blaty. W związku z tym mam pytania: 1. Czy taka operacja jest w ogóle możliwa? 2. W tej chwili mam korbę dwu-blatową. Jeśli usunę jeden blat z ww Ultegy, to czy będę musiał regulować jeszcze raz linkę i manetkę przednia?
Ychu Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 2. W tej chwili mam korbę dwu-blatową. Jeśli usunę jeden blat z ww Ultegy, to czy będę musiał regulować jeszcze raz linkę i manetkę przednia? Jeśli wielkość zębatek jest taka sama to nie , jeśli są różne to możliwe. 1. Czy taka operacja jest w ogóle możliwa? Wygląda na to , że tak. https://www.google.pl/search?q=FC-6703&espv=2&biw=1280&bih=909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjN1fDjouTLAhWGCCwKHSAACXEQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=n-HQhMlrmY0egM%3A
Silver400 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Zrobiłem taką operacje w korbie Alivio do MTB. Ogólnie nie ma w tym żadnej magii można zrobić wszystko. Oczywiscie pod warunkiem ze te blaty są skręcane a nie nitowane. Jest duże prawdopodobieństwo, że linkę a nawet wysokość przerzutki będzie trzeba poprawić.
Arni220 Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 MTB a szosa to dwa różne światy, nie ma co porównywać. Moim zdaniem jedno co można zrobić z Ultegrą, to tylko wykręcenie młynka, blat i środkowa pozostaną na swoim miejscu. Pytanie tylko o linię łańcucha, czy nie ulegnie zmianie? A chyba ulegnie. Korba 3rz ma linię łańcucha =45mm (liczone do środkowej koronki), a 2rz ma 43,5mm (liczone pomiędzy zębatkami). To oznacza, że wywalenie małej zębatki zmieni linię łańcucha na ok. 48/49mm. To nie jest zbyt szczęśliwe rozwiązanie. Ja bym nie kupował tej korby, mimo okazyjnej ceny. A wywalać blat i wkręcać inny w miejsce środkowego? Bez sensu, bo to kolejne koszta, a i linia łańcucha znowu odbiegnie od 43,5 ale w druga stronę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.