Bossman Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Mało używany rowerek, kupiony kilka lat temu. Ogólnie nie był konserwowany, w zeszłym roku zaczął mi przeskakiwać łańcuch przy mocniejszym naciśnięciu pedałów. Po zimie zabrałem się za rowerek. Czytając i oglądając filmy pierwsze co zrobiłem to wyczyściłem cały rower, wymieniłem łańcuch na nowy bo przypuszczałem że to może być tego wina, przy okazji zabrałem się za regulację przerzutek bo musiałem wymienić linkę do środkowej przerzutki, ehh i 3 dzień już z tym walczę. Udało mi się ustawić przerzutki na tyle że jest to akceptowalne, co prawda jest coś z numerkiem biegów na tylnej bo nie dobija do 1ki zatrzymuje się na 2ce ale wrzuca na każdy ząbek poprawnie, więc trudno stwierdzić co jest grane. Przy ustawianiu przerzutek miałem problem również ze środkową, kilka razy ustawiałem przerzutkę tak że na 3 bieg nie byłem w stanie wrzucić, teraz jest w porządku ale z kolei na kombinacji luźnych biegów łańcuch lekko obciera o prowadnicę. Nie jestem tego w stanie wyregulować, albo obciera na kombinacji luźnych albo na kombinacji ciężkich więc ustawiłem żeby nie obcierał na cięższych. Jednak to nie stanowi wielkiego problemu, ustawiłem aby było ok na cięższych. Meritum, po wymianie łańcucha i regulacji przerzutek, naoliwieniu całego roweru - łańcuch przeskakuje dalej. W pozycji przerzutki środkowej na największym kole zębatym (ale tutaj chyba nie ma znaczenia, nie sprawdzałem) a druga tylna na 2 kole zębatym od strony zewnętrznej czyli od najmniejszego, wszystko jest w porządku. Nic a nic nie przeskakuje, mogę dociskać pedały. Jednak na wszystkich pozostałych biegach na tylnej przerzutce łańcuch przeskakuje. Trudno powiedzieć gdzie są przeskoki, próbowałem zaobserwować. Przeskoki zdarzają się tylko w momencie kiedy jadę, robiłem testy jak stałem i cisnąłem na pedał przy zaciśniętym hamulcu - było w porządku. Przeskoki można lekko zniwelować gdy leciuteńko pedałuję nie dociskając w pedały ale to też zawsze nie działa. Nie wiem co dalej czynić, trochę jestem zrezygnowany. Czy wymienić tylnią tarczę, przednią ?, do serwisu ?, nie chciałbym wydawać fortuny bo rowerek pod koniec roku pójdzie w odstawkę na jakiś czas. Nie miałem przedtem tyle wiedzy ile chociażby teraz po ustawieniu przerzutek ale mimo wszystko kiepsko się znam, z drugiej strony chętnie bym się nauczył co i jak. Pomyślałem że dodam też kilka zdjęć, może fachowcy na forum mogli by coś rzec ? Dzięki serdeczne, wesołych świąt
Marcin9 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Takie objawy wskazują na zużycie kasty/korby. Na starym łańcuchu często jest ok ale po wymianie na nowy zaczyna skakać. Więc zrób lepsze zdjęcia kasety i wstaw do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/
kkoko123 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 a ustawiłeś wysokość przerzutki, bo oprócz ustawienia high/low jest jeszcze trzecia śruba
Bossman Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Takie objawy wskazują na zużycie kasty/korby. Na starym łańcuchu często jest ok ale po wymianie na nowy zaczyna skakać. Więc zrób lepsze zdjęcia kasety i wstaw do tego tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/ Dzięki, zrobię lepsze zdjęcia, na starym łańcuchu też przeskakiwało dlatego wymieniłem łańcuch bo wydawało mi się że to on jest tutaj problemem.
Marcin9 Napisano 27 Marca 2016 Napisano 27 Marca 2016 Jeśli stary łańcuch skakał to już prawdopodobnie za późno na wymianę... Jeśli chcesz uniknąć kolejnej szybkiej wymiany to zainwestuj w lepszy łańcuch bo ten ug-51 do najlepszych nie należy... Dobre łańcuch robi Connex poszukaj coś z serii 80x
Bossman Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 a ustawiłeś wysokość przerzutki, bo oprócz ustawienia high/low jest jeszcze trzecia śruba Jeśli mowa o wysokości tylnej ? to nie nie ruszałem jej, w środkowej ustawiałem wysokość.
Bossman Napisano 29 Marca 2016 Autor Napisano 29 Marca 2016 Jeśli stary łańcuch skakał to już prawdopodobnie za późno na wymianę... Jeśli chcesz uniknąć kolejnej szybkiej wymiany to zainwestuj w lepszy łańcuch bo ten ug-51 do najlepszych nie należy... Dobre łańcuch robi Connex poszukaj coś z serii 80x Zaopatrzę się w nowy, możesz zerknąć i ocenić ? http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/?p=1819569
Bossman Napisano 31 Marca 2016 Autor Napisano 31 Marca 2016 Dzisiaj jeździłem i sprawdzałem, wygląda to tak jak by łańcuch skakał na tylnej ale nie widzę aby skakał po zębatkach tylko jakoś całościowo, dalej nie wiem co jest grane. Jeszcze łańcucha na nowy nie wymieniałem jutro podjadę po ten co proponujesz.
GTZaskar1991 Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Na priv dostałem wiadomość od Pana, że nowy łańcuch założony, a poprzedniego już nie ma, a objaw jest na obydwu taki sam. Ja oceniałem twój napęd i nie widzę żadnego powodu do skoków z powodu zużytej którejś części. Kółeczka i korba idealne. Kaseta minimalne zużycie. W takim wypadku winowajcą "skoków całościowych" prawdopodobnie jest źle wyregulowana tylna przerzutka. Jeśli skacze w trakcie i krótko po zakończeniu zmiany biegu to tak właśnie jest. Może lepszy opis zjawiska by się przydał to dojdziemy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.