Skocz do zawartości

[Przerzutki] Acera omija bieg, Tourney nie wbija dwójki

BusioMeister

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :) Zaznaczę tylko szybko, że dopiero wkraczam w świat rowerów i kolarstwa, więc proszę o uszanowanie mojej niewiedzy.

Mam problem z przerzutkami w moim rowerze: tylna (Shimano Acera M390) całkowicie omija 6 bieg. Z 8 na 7 łańcuch przeskakuje, między 7, a 6 nie ma żadnej zmiany, a przy przełączeniu na 5 łańcuch przeskakuje o 2 zębatki. Tak samo dzieje się przy zmienianiu w górę. Dodam, że przerzutka musiała być uderzona, ponieważ musiałem wyprostować hak.

Przednia przerzutka to Shimano Tourney TY10, a problemem jest to, że po zejściu na 1kę, nie mogę wrócić na 2kę. Łańcuch po prostu spada, nie sięga drugiej zębatki.

Czy da się usunąć te wady poprzez regulację przerzutki, czy konieczna będzie jej wymiana?

Napisano

próbuj wyregulować, tylna najpewniej do wymiany ale jeszcze może być krzywy hak (źle wyprostowany) jak prostowanie nie pomoże to kup jakaś używaną przerzutkę wyższej klasy- np. deore trudniej skrzywić, przynajmniej w moim odczuciu ;) przednią musisz wyregulować.

Napisano

no rzeczywiście hak prosty, ale na zdjęciu wygląda to trochę jakby przerzutka była skrzywiona  :bye2: może wymień linkę i pancerz? albo chociaż dla testu nasmaruj linkę jakimś olejkiem (np. do łańcucha)

Napisano

Linka z przodu jest za mało naprężona więc mechanizm manetki wybiera jej za mało. Manetka ma śrubę barylkowa. Przerzutka może być też źle ustawiona względem korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...