Skocz do zawartości

[ Korba FC m151] jaka przerzutka przednia

adi2311

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Szukam przedniej przerzutki do korby FC m151.Kasetę mam 8 rzędową,łańcuch connex 808,przerzutka tylna,klamkomanetki alivio st-m410.Chciałbym wydać około 50 zł.

Napisano

Myślę, że do korby Turney najlepsza będzie przerzutka Tourney, np, taka: https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-tourney-fd-tx50-obejma-31-8-34-9mm-do-42t-top-swing-shimano,26655.html.

Mój tata ma taką korbę jak twoja z tą przerzutką i wszystko gra. Musisz jeszcze pamiętać o odpowiedniej średnicy obejmy i żeby dała radę wziąć największą tarczę korby, ta jest na 42 zęby. Łączy się te przerzutki z innymi korbami i korbami dla dzieci, więc ta bramka ma czasem mniej niż 42T.

Napisano

Chodzi mi o to czy tą przerzutką która podałem w poprzednim pośćie mogę zastąpić starą:Shimano TY-32.Korba 48-38-28T.

Napisano

Nie, próbowałem montować FD-M570 i FD-M530 do korb M131 i M171 48-38-28 i się nie da. Gdy montuje się przerzutkę, tak aby zewnętrzna część wózka znajdowała się 1-3mm (a nawet 4mm) nad największą (3) tarczą, to przy przerzucaniu z 2 na 3 wewnętrzna cześć wózka zahacza o 2 tarczę. Wynika to z tego, że M570 zaprojektowana jest jest do minimalnej różnicy 3-2= 12T  a korby 48-38-28,jak widać mają 10T (jeszcze gorzej jest gdy taką przerzutkę zakłada się na korbę 42-34-24 (8T) zamiast 44-32-22 lub 48-36-26). Dlatego na jednym z rowerów musiałem pozostać przy przerzutce FD-TX51 , dopóki nie zmienię korby, a w drugim zmieniłem korbę na M591. 

Napisano

Pomiędzy przednimi przerzutkami nie ma takich różnic w jakości jak pomiędzy tylnymi. Gdy kupisz tę Acerę, to okaże się, że poza kolorem obejmy, to się niewiele różnią. Konstrukcja jest niemal ta sama. Jeśli twoja TX51 nie ma luzów, to puki ich nie złapie nie ma powodu do wymiany.     

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...