Skocz do zawartości

[wolnobieg] nietypowy stukot i osobliwy problem

Moon2016

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Krótko - moim problemem jest hałasujący (po wymianie na nowy) wolnobieg. Dźwięki wydobywające się z niego są denerwujące i mimo że działa poprawnie nie wiem czy wszystko z nim w porządku.

Może się „uleży”? Może wstrzyknięcie kilku kropel oleju pomoże? Da się coś z tym zrobić czy powinienem się liczyć z nowym zakupem i kolejną wymianą?

Dodam, że film nie jest mój – służy jedynie jako ilustracja wizualno-dźwiękowa mojego problemu.

Napisano

Stukanie pojawia się podczas kręcenia i ewidentnie dźwięk wychodzi z wolnobiegu. Łańcuch jeszcze stary i wymaga wymiany (łańcuch + korba na wiosnę), ale nie wiem czy może to mieć wpływ na ten problem.

Jest możliwość przesmarowania wolnobiegu? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wstrzyknięcie na próbę "w szczelinę" kilku kropel gęstszego oleju. 

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie to nic innego jak łożyska w kole, przy takim kręceniu się, wolnobieg nie bierze udziału w jeździe, w sensie jego mechanizmy nie działają, jest zazębiony i tyle. Prawdopodobnie zmieliło jedną kulkę i dzieje sie masakra ... rozbierz i sprawdź.

Wyjmij koło z ramy i zakręć palcami osią i wolnobiegiem.

Napisano

Dokładnie, przy pedałowaniu przecież ani wolnobieg ani kaseta nie pracują, one kręcą się wraz z kołem, czyli różnica obrotów wynosi zero. Łożysko w kasecie - wolnobiegu pracuje tylko gdy nie pedałujemy i ma miejsce klikanie.

Zdejmij łańcuch, albo odkręć wolnobieg i sprawdź samo koło zapięte w rowerze.

Napisano

Nie zgadzam się, że wolnobieg nie pracuje. Miałem u siebie przypadki hałasowania właśnie podczas kręcenia. Było to dzwonienie podobne do takiego od luzu na supporcie i także spowodowane luzem na łożysku. Po prostu cały wolnobieg się "bujał". Po likwidacji luzu (wyjęta podkładka), hałas ustał.

Poczas jazdy na wolnym biegu może i łożysko się kręci, ale praktycznie bez obciążenia. Podczas kręcenia, jest nieruchome, ale siły działające na wolnobieg są dużo większe i siłą rzeczy przenoszą się na łozysko (nie opiera się wyłącznie na zapadkach).

Problem w tym, że efekt był słyszalny raczej przy szybkim kręceniu, no i inaczej brzmiał niż to na filmie.

W tym przypadku faktycznie warto sprawdzić łożyska koła. Dodatkowo przyjrzeć się jak pracuje ten stary łańcuch.

Napisano

filmik nie jest związany z jego problemami...... jak zresztą napisał. Wydaje mi się że rzęzi rozciągniety łańcuch który źle się zazębia na nowym wolnobiegu. Jaki przebieg napędu??? Jak mocno rozciągnięty to rzęzi nawet bez obciążenia. Sprawdź czy po ściągnięciu koła jak złapiesz wolnobieg to słychać go podczas próby zazębienia zapadek (jaki producent- klasa wolnobiegu).... tzn pokręć ręką wolnobieg tak jakbyś chciał napędzić koło... czasem zapadki źle się zazębiają powodując dziwne dźwięki. Sprawdź jak obraca się sama oś... czy lekko, czy nie ma luzów, czy może z oporami. Złap koło za oś i pokręć kołem w powietrzu. Trzeba wszystko sprawdzić. Czasem koło rzęzi jak miska łożyska jest obluzowana w korpucie piasty - da się to wyczuć ruszając kołem na boki zamontowanym w ramie. Wyraźne stukanie słychać. .... wiele jeszcze można sprawdzić;-)

Napisano

Słusznie, nie ma innej możliwości dojścia do przyczyn, jak rozebranie i sprawdzenie. Teraz już takiej pewności o winie wolnobiegu nie mam, ale nadal wydaje mi się ona najbardziej prawdopodobna i nie zgodzę się, że podczas kręcenia wolnobieg nie pracuje. Nawet gdy nie obraca się względem koła to coś tam jednak pracuje, są naprężenia wolnobieg-łańcuch, itp.

Na ten moment nie wykluczam więc niczego, obok np. wady konstrukcyjnej wolnobiegu (luzu czy coś w tym rodzaju; SH MF TZ-20 - czyli niska półka cenowa) wydaje się być prawdopodobne cokolwiek innego - nie ma więc innej możliwości jak sprawdzić wszystko i usunąć przyczynę stukania, bo jedno jest pewne, trochę to obciachowe, szczególnie tam, gdzie jest dobra akustyka:)

Wkrótce (jak czas pozwoli) mam zamiar wymienić cały napęd, przygotować rower do sezonu, wyczyścić, przesmarować części ruchome itp., więc będzie okazja się temu dokładnie przyjrzeć.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...