Skocz do zawartości

[amortyzator] jaki do 1500 zł (AM)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

jaki amortyzator polecacie do all mountain/xc ?

wymagania 

jakość /cena jak najlepsza

kultura pracy

odpowiednio wytrzymały

skok 140 -150 mm koło 27,5 lub 

skok 130 koło 29

współczesna konstrukcja

oś 15 mm

firma nie moze byc w stanie agonii ze wgledu na czesci zamienie(Marccochi)

waga 104 kg

budżet do 1500 zł ,lepiej by było  blizej 1100 zł.

pozdrawiam

Napisano

Z nowych bo da się w takiej kwocie to bliżej xc Revelation lub Sektor albo coś o solidniejszej konstrukcji od Suntoura. Może któraś wersja Aurona?? 

Co do Marzocchi co było do przewidzenia, że ktoś ich kupi i jest to Fox. 

Napisano

Ostatnio szukałem do 29" czegoś o skoku 130-140 i kupiłem Sektora. Nie jest to jakiś wybitny widelec, ale łatwy w serwisowaniu i stosunek cena jakość na zadowalającym poziomie. Miałem ten widelec w rowerze 26", a teraz w rowerze 29" i generalnie mogę go polecić (z tym, że nie mam porównania z innymi w tej cenie)

Tu jest za 1250 zł

http://www.ebay.de/itm/ROCK-SHOX-27-5-Sektor-SA-140mm-federweg-15mm-Maxle-Lite-schwarz-Matt-/371296577641?hash=item5673002869:g:0owAAOSwAHZUN~Ob

Napisano

Wszystko zależy do jakiej jazdy. Problemem jest Twoja masa.

Jak lubisz ostrzej pocisnąć w górach to laga 32mm przy twojej wadze nie będzie zadowalająco sztywna.

Znaczy dramatu nie będzie i da się jeździć (bez jakiegoś poważniejszego latania) ale będziesz to czuć przy mocniejszej rąbance.

Ja ważę 103kg i dopiero to odczułem jak przesiadłem się z Revela (32mm) na Pike (35mm). Sektora pomijam bo to jednak dla mnie jest drewno (przynajmniej w stosunku do Revela).

Napisano

Ishi

Czyli tylko pajk?

A może suntour?

aion epixon auron ?

Ten aion dobry?

Są przeceny na auron 1499 zeta...z1900

Durnykot

x fusion to taka nowość Hehe

Tak moja masa jest problemem i wiotkosc mnie wkurfrrrtiwia. Am będę uprawiał żadnych extreme. Do extreme będzie Glory

Napisano

No nie, nie tylko. Nowożytny Pike chodzi baaaardzo fajnie ale swoje kosztuje. Zwróciłem tylko uwagę na masę ~120kg vs laga 32mm. Jeździłem po górach na Revelu i da się ale były takie sytuację, że wolałem odpuścić bo wiedziałem, że ta konstrukcja ma swój limit, a i też dało się czuć jak to pracuje.

Z tego co czytałem SR robi duże postępy ale żadnego ich nowego amora nie miałem w łapach, więc się nie wypowiadam.

Reasumując AM pod takiego jeźdźca jak ty sugeruje rozsądne 34mm.

Napisano

Ok 34 mm,a więc aion auron i ten xfusion trace...Fajna by była blokada bo będę robił długie podjazdy . Grubsze lagi zniosa 203 tarcze i Saint heble+moja masę?

Napisano

Blokada jest niepotrzebna w widelcu o takim skoku pod warunkiem że używasz tego sprzętu zgodnie z przeznaczeniem... Po drugie wybrałbym Aurona z tłumikiem RC2.

Po trzecie to Auron spokojnie zniesie tarcze 203.

Napisano

amortyzator został zakupiony u Piotra z Activii. wybrałem Epixona rcrl 130 mm 29. myślę ze dokonałem dobrego wyboru,gdyż zmusza mnie to do posiadania 3 maszyn specjalistycznych a nie jednej topowej do wszystkiego i do niczego. mam juz teraz prawie skompletowanego bikea na uzywanej ramie ns bikes surge która jest fajnią ramą. -bedzie mi słuzyc do ogólnego rowerowania bez extremum. do extremum zaplanowalem sobie za jakis czas full 160/160 lub z grubej rury 200/200

.np glory czy reign.   3 maszyną ktorą za 4 5 lat zbuduje bedzie 29+ moze nawet fatbike?? na piascie planetarnej i napedzie paskowym.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...