ZielonyZeZlosci Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 Witam. Ostatnio naszła mnie taka myśl. Posiadam dwa rowery . Jeden jest na kompletnym osprzęcie Shimano Altus. Natomiast drugi rower jest na osprzęcie Sram X4. Czy warto się bawić w takie podmiany? Dodam, że na rowerze na Altusach jeżdżę bardzo dużo a ten drugi się głównie kurzy.
seraph Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 Jeśli zamieniać to tylko z manetkami, bo mieszać Shimano i SRAM się nie da. Jeśli manetki masz też Altus to podmiana może mieć sens, ale nie musi, bo SRAM X4 są lepsze, ale nie jakoś kosmicznie. Jak lubisz majsterkować to sobie przełóż.
ZielonyZeZlosci Napisano 12 Listopada 2015 Autor Napisano 12 Listopada 2015 Wiem że się nie da sram X4 to jest 1:1 a shimano 2:1. Tylko z tymi sramami mam jeden problem manetki są uszkodzone tzn w tylnej nie działa jeden ząbek podajże 7 a w przedniej wyłamana jest dźwignia zmiany biegów na niżej. Opłaca się dokupić te manetki i robić przekładkę a majsterkować lubię. I tak będę rozkładał oba rowery w zimę. Dawno nie było gruntownej konserwacji obu rowerów.
seraph Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 Jeśli kupisz manetki lepsze niż X4 to jak najbardziej się opłaci. To głównie od manetek zależy jakość pracy całego układu, więc dobre manetki z SRAM ze zmieniarką X4 będą zupełnie nieporównywalne z Altusem. Upoluj sobie X7 albo wyżej przez zimę
ZielonyZeZlosci Napisano 12 Listopada 2015 Autor Napisano 12 Listopada 2015 Fajnie by było tylko jest jeden malutki problem u siebie mam 3x8 a X7 obsługuje 3x9/3x10
nemo2009 Napisano 14 Listopada 2015 Napisano 14 Listopada 2015 Jaką masz przerzutkę Sram w swoim rowerze,też X4 ? Tu masz tanie manetki X4 http://www.dobrerowery.pl/manetki-mtb-x-4-3x8-b?from=listing Dobrze wyregulowany npęd z tymi manetkami bedzie na pewno lepiej działał od Shimano Altus,szczególnie w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.