Skocz do zawartości

[łańcuch] wymiana łańcucha, dziwnie przeskakuje

angelhod

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dziś pierwszy raz wymieniłem łańcuch samodzielnie. Po wymianie dziwnie coś mi przeskakuje dość regularnie na dole.... wydaje mi się że to kółko co jest na samym dole podrywane jest do przodu czasem. A teraz dokładniej:

tylna przerzutka: shimano deore

przednia: chyba jakaś acera

rower ma przejechane ok 9700 km

kaseta 8 rzędowa wymieniona była przy 5145

poprzedni łańcuch wymieniony był przy 5145 (shimano hg71)

łańcuch który dziś założyłem to KMC x8.93 ze spinką, jedyne co musiałem zrobić to skuć jedno ogniwo. Na stojaku rowerowym wszystko zachowuje się idealnie.....  lecz jak jadę to coś jednak przeskakuje jak niezdarnie opisałem wyżej. Dodam że jak wróciłem ze starym łańcuchem na rower to wszystko jest tak samo idealnie jak było wcześniej. A łańcuch dlatego wymieniam że na mierniku ten pierwszy ząbek zaczął już wchodzić do końca.

Pytanie które mi się nasuwa to czy kaseta może być na tyle zużyta(chociaż nie wygląda) że inaczej podaje idealnej długości łańcuch na te kółka niżej i dlatego dzieje się coś dziwnego? Lecz jeśli to się dzieje na wszystkich zębatkach a część z nich jest praktycznie nie używana a już na pewno najmniejsza..... ehh sam nie wiem

czekam na jakieś porady ekspertów i z góry dzięki

Napisano

przeskakuje na dole bo masz zajechane najczesciej uzywane przelozenia... nowy lancuch po jakims czasie sie dopasuje do kasety i przestanie przeskakiwac... jedynie co teraz mozesz zrobic to sprawdzic czy mozesz wymienic przeskakujace zebatki w kasecie... jesli nie to wymienic kasete... lub po prostu poczekac az lancuch sie 'dotrze' ;)

Napisano

Mozesz tez podpilowac zęby w kasecie jak masz dremla, to wtedy chwila i efekt zadowalający, pilnikiem tp juz troche gorzej n)

• Mod Team
Napisano

a zdjecia dodalem tu

Dziwnym nie jest, kaseta balansuje na krawędzi kosza na śmieci. W sumie trudno mi wypatrzeć niezużytą koronkę :P do wymiany w całości.

A czy poza dodaniem zdjęć, czytałeś wypowiedź ? Po to jest ten temat, żeby odpowiadać ludziom czy kaseta sie nadaje czy nie, choć nie zawsze mamy rację :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

wypowiedź Puklus'a pominę bo mam nadzieje że na priv'ie chyba już wyjaśnione jest

więc dalej

Puklus wielkie dzięki za ocenę korby ale kurcze wciąż mi się coś w napędzie nie podoba i jest to ściśle związane z wymianą części bo stare grały ze sobą idealnie oprócz tego że miernik pokazał że łąńcuch już na wygnaniu powinien się znaleźć więc cała historia:

kupiłem nowy łańcuch kmc bo stary hg71 już miał prawie 5k i miernik pokazywał że trzeba wymienić ale jak go założyłem wyszło że jakby się ślizgał czy dziwnie zachowywał(sam nie wiedziałem jak to opisać) dałem zdjęcie kasety na forum i dostałem odpowiedź że do wymiany bo nowego łąńcucha nie przyjmie.... więc kupiłem nową kasetę ale wciąż coś mi się nie podoba.... nie do końca potrafię opisać co ale jakby się ślizgał albo sam nie wiem....  w sumie tylko korby nie wymieniłem a ma juz prawie 10k i jest z dziadoskiej półki Altus;a czyli Shimano FC-M311. Czy powinienem korbę również wymienić i sprawa by się rozwiązała? bo chyba nic innego oprócz tych 3 rzeczy ze sobą nie gada?

żeby nie było, pierwszy raz sam wymieniałem napęd więc przepraszam jeśli moje pytania są trywialne....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...