Skocz do zawartości

[napęd] Jak będą wyglądać prędkości osiągalne na tym napędzie 1x8?

Beeen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kaseta: Sram PG-820, 11-32

korba: Truvativ Ruktion 34T, 170 mm

Chciałbym abyście mi wytłumaczyli jak wyglądają prędkości osiągalne na tym napędzie 1x8.

Występują one w rowerze NS Bikes Clash 2, rower jest dość prostym rowerem który według producenta nadaje się "do wszystkiego". Nie jestem jakimś bardzo wymagającym rowerzystą. Ja będę go używał głównie do jazdy po lesie, jakiś gorszych drogach, ale oczywiście będę chciał czasem pojeździć po asfalcie. I tu rodzi się kłopot. Czy rower nie będzie dla mnie ograniczeniem prędkości na prostej drodze albo na zjazdach? Czy nie za szybko będzie występował brak oporu w pedałowaniu? Dodam, że mam dość silne nogi i potrafię szybko pedałować przez długi czas.

Zastanawiam się jeszcze jak wyglądają podjazdy na tym napędzie.

Podzielcie się swoimi przemyśleniami.

Napisano

Czy rower nie będzie dla mnie ograniczeniem prędkości na prostej drodze albo na zjazdach? Czy nie za szybko będzie występował brak oporu w pedałowaniu? Dodam, że mam dość silne nogi i potrafię szybko pedałować przez długi czas. Zastanawiam się jeszcze jak wyglądają podjazdy na tym napędzie.

Ja bym od prostej i zjazdów bał się bardziej podjazdów. W pierwszej opcji wszystko nadrobisz kadencją, w drugim... przekonanie że sporo dokręcisz na zjeździe jest iluzorycznie (znaczy głupie :P ). W przypadku podjazdów może być problem bo mogą ci się skończyć miękkie biegi i nawet jeśli dasz radę wjechać bo łyda mocna to zapieczesz się na niskiej kadencji. 

Napisano

Dzięki Ci Mklos1 za kalkulator  :thanks:

"Kiepskie podjazdy" czyli co dokładniej? Będzie się ciężko pedałować?

Może głupie pytanie ale nigdy wcześniej (na innych rowerach) nie miałem problemu z podjazdami i nie wiem czego mogę się spodziewać. 

Napisano

Standardem jest już prawie 36 z tyłu, daje ci to aż 2 dodatkowe biegi na podjazdy, do tego blat 34 z przodu, to też nie jest blat do podjazdów, przy napędach 2x, często on jest jako duży blat przeznaczony do jazdy po płaskim lub w dół + dodatkowo masz młynek 24 lub 26.

Co innego wjechać pod wiadukt, a co innego w górach podjazd zaliczyć.

Napisano

zapieczesz się na niskiej kadencji. 

właśnie tego się obawiałem  :icon_confused:

Czyli problem może się także pojawić podczas jazdy po niestabilnym gruncie, np. piach?

Napisano

Sądząc z pierwszego posta to chyba wybór typu roweru nie bardzo Ci wyszedł...

Cytując producenta:

„Clash is a true all-round fun bike. Tough and light, simple and multi-functional. This alloy hardtail will feel great to ride hard on any kind of challenging terrain. It will tackle the urban jungle, rip at the pumptrack and let you ride comfortably back home as well.”

Stąd minimalistyczny napęd i korba do napierdzielanki. Rowerek do zabawy na pumptracku, itp. a nie do wykręcania predkości na asfalcie.

Napisano

Tak wiem. I znajdziesz tam fajnego linka do strony domowej NS bikes po angielsku ;) Dla odmiany inna firma o podobnym profilu, czyli Dartmoor, ma stronę po polsku i na polskiej domenie. Po prostu widać jaki rynek dla kogo bardziej się liczy, także zachowaj sobie te swoje łubudu na inną okazję ;) Tym bardziej, że to nie temat wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...