Skocz do zawartości

[Napęd] Niska półka cenowa: korby+pedały, łańcuch, przerzutka tylna, skuwacz

Rafix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aktualnie jeżdżę na podstawowym osprzęcie. To co trzeba wymienić, to:

- korby - aktualnie: Shimano FC-M131 48-38-28T i pedały jakieś standardowe

- przerzutka tylna (luzy poziome) - aktualnie Shimano Altus

- łańcuch (wydłużył się) - aktualnie jest chyba 114 ogniw Shimano  CN-HG40

To wszystko kręci się na w miarę niedawno kupionym wolnobiegu Sunrace MFR30 13-25T 7rz oraz przedniej przerutce Shimano TX51.

Czyli wszystko totalnie podstawowy poziom.

Generalnie mógłbym wymienić na to samo, ale zwracam się z pytaniami i oczekuję na propozycje.

1) Czy znacie odrobinę lepsze korby niż ww.?

2) Czy jest sens kupowania droższej Acery zamiast Altusa? Czy ewentualnie będzie to działać na tej samej manetce?

3) A może jakiś inny łańcuch? Czy może nie ma sensu?

4) Skuwacz i rozkuwacz do łańcucha - co polecicie? Ostatnio zamówiłem jakiś tandetny za 15zł, który w rękach połamałem... 
Może takie coś? http://www.parktool.com/product/mini-chain-brute-chain-tool-ct-5

Na wszystko mógłbym wydać 400 zł z przesyłkami.

Napisano

łancuch wymienił bym na CN-HG71 ( wg mnie najleprzy 8 rzedowy ) - 54 zł z wysyłka w CR

co do skuwacza hmmm zainwestowal bym bardziej w spinke a taniego skuwacza uzywal tylko do ewentualnego skrocenia lancucha po kupnie

Napisano

łancuch wymienił bym na CN-HG71 ( wg mnie najleprzy 8 rzedowy ) - 54 zł z wysyłka w CR

co do skuwacza hmmm zainwestowal bym bardziej w spinke a taniego skuwacza uzywal tylko do ewentualnego skrocenia lancucha po kupnie

I tak muszę łańcuch rozkuć, więc i tak muszę jakiś mieć, ale trochę dłużej niż na 2 razy. To rower tekkingowy, więc nie musze rozkuwać i czyścić z błota co chwilę.

Nie będzie problemów z łańcuchem na 8rz i napędem na 7rz?

Napisano

Aktualnie jeżdżę na podstawowym osprzęcie. To co trzeba wymienić, to:

- korby - aktualnie: Shimano FC-M131 48-38-28T i pedały jakieś standardowe

- przerzutka tylna (luzy poziome) - aktualnie Shimano Altus

- łańcuch (wydłużył się) - aktualnie jest chyba 114 ogniw Shimano  CN-HG40

To wszystko kręci się na w miarę niedawno kupionym wolnobiegu Sunrace MFR30 13-25T 7rz oraz przedniej przerutce Shimano TX51.

Czyli wszystko totalnie podstawowy poziom.

Generalnie mógłbym wymienić na to samo, ale zwracam się z pytaniami i oczekuję na propozycje.

2) Czy jest sens kupowania droższej Acery zamiast Altusa? Czy ewentualnie będzie to działać na tej samej manetce?

4) Skuwacz i rozkuwacz do łańcucha - co polecicie? Ostatnio zamówiłem jakiś tandetny za 15zł, który w rękach połamałem... 

Może takie coś? http://www.parktool.com/product/mini-chain-brute-chain-tool-ct-5

Na wszystko mógłbym wydać 400 zł z przesyłkami.

Skuwacza lepiej poszukać takiego z dodatkową śrubą od dołu, wtedy ogniwo się o nią opiera i trudniej go zepsuć, te łapki niestety łatwo odłamać.

Napisano

Odrobinę lepsza to shimano FC-M311, czyli altus. Czy zrobisz na tym więcej km, ciężko powiedzieć.Długoś suportu przy obu jest ta sama, więc nie musisz go zmieniać (kwadrat).

Jeśli nie masz manetek wyższych niż altus, to nie warto. Działać będzie ale tak samo.

Koniecznie inny. Podobno HG71 jest dobry. Ale każdy byle nie HG-40 będzie lepszy.

Ja kupiłem coś tego typu:

http://allegro.pl/klucz-skuwacz-rozkuwacz-lancucha-z-blokada-wys-24h-i5622064771.html

Używałem z 20 razy i działa. Jeśli chcesz coś lepszego to szukaj z taką śrubką - blokuje łańcuch tak żeby był osiowo. W dobre narzędzia warto inwestować.

Napisano

Taki właśnie skuwacz miałem i ten dzyndzel wypychający pin się złamał.

Krzywo wypychałeś pin. Pierwszy raz jak rozkuwałem, to zrobiłem ten błąd i trochę się spłaszczył ten trzpień. Musi dać się kręcić sensownie lekko, później bardzo lekko i znów opór.

Napisano

Raczej szło ciężko, trochę lżej i potem znowu ciężko. I przy końcu końcówka rozpadła się na 2 kawałki, dosłownie strzeliła. Końcówka gdzieś poleciała, a reszta która pozostała z tej końcówki po prostu była luźna w rozkuwaczu.

Sam nie wiem czy trafiałem na trefny egzemplarz, ale z drugiej strony jedną chińszczyznę od drugiej trudno odróżnić.

A co do suportu to jest Shinano BB UN26 chyba 122,5 mm na kwadrat. Poprzednio był jakiś Thun ale jedno łożysko dostało minimalnego luzu.

Napisano

Summa summarum - dzięki za rady.

Łańcuch HG71 z "oczkiem" do spięcia, tylna przerzutka Altus (bez zmian), przednie korby FC311 oraz skuwacz z blokadą, taki jw. pokazano. Do tego nowe, amelinowo-gumowane pedały. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...