Skocz do zawartości

[Kaseta] 9rz i tarcza 48 zębów

krzychu225

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje tarczy 48 zębów żeby dobrze pracowała z tylnia kasetą 9 rzędową.

Dokładnie chodzi o grubośc. Gdyby ktoź mógł udzielic wiecej info, lub podesłac 

link  tarczy z allegro to był bym wdzieczny.

Pozdrawiam i z góry dzieki :-)

Napisano

każda oznaczona symbolem mega9 będzie dobra, obojętnie czy stalowe alivio za 40 pln czy aluminiowe xt za 200
EDIT - tak, trzeba wydłużać

EDIT 2 -a co z pozostałymi blatami? jesteś świadom że przednia przerzutka nie będzie działać w układzie 48 -32 -22?

Napisano

tak, tylko że w kolarce przeskok 16 zębów jest jedynym ruchem przerzutki, a tu masz 16 + 10, co jest NIEWYKONALNE, bo albo łańcuch będzie drapać i piłować wózek przerzutki, albo nie będzie zmieniać biegów.

niestety, ale 20 lat rowerowej ewolucji nie przeskoczysz jednym pomysłem..

Napisano

zmień opony na gładsze, albo po prostu cały zestaw blatów zmienić na 48-38-28, ewentualne poszukać blatu 46 (ale chyba taki w przyrodzie nie występuje, wsadzić sztywny widelec do przodu.

Napisano

opcja 1: wywalić 22 i zmienić zmieniarkę(kwestia lini łańcucha pozostaje dyskusyjna)

opcja 2: wywalic przednią zmieniarkę, manetkę, wsadzić tylko 48 a na tył kasetę 12-36

Napisano

Jeśli 44/11 dla Ciebie to za mało i koniecznie chcesz 48 to jest jeszcze opcja wymiany młynka na 26 i ewentualnie średniej na 34/36. W zależności od tego jaką masz przerzutkę powinno to zadziałać. Jak nie to wymiana zmieniarki do tego. Wiedz jeszcze, że po zmianie blatu z 44 na 48 zyskasz tylko jakieś 3,5km/h przy tej samej kadencji. Czy warto kombinować? Szczerze wątpię, chyba że z górki zechcesz dokręcać albo masz żelazną łydę ;).

Napisano

chudeusz09

Czasami jest potrzeba jechac na kole komus na kolarce i wlasnie tu sie pojawia problem

Ale dzieki za wszystkie porady na pewno sie przydadzą.

Napisano

Moorzyn- w takim razie jaką masz śr. predkośc na dystansie 50km?? na swojej korbie 44 :thumbsup:

Siła jest :027:  Ale na 44 ciężko utrzyma srednią  predkośc ponad 30km/h. (przynajmniej mi)

Napisano

Ale na 44 ciężko utrzyma srednią predkośc ponad 30km/h. (przynajmniej mi)
  Przy 48 zębach też ci będzie ciężko, bo to jak pisałeś 'góral'. Jakie masz opony w rowerze???
Napisano

Dzisiaj leciałem z grupą szosowców. Średnia ok.35 na 50 km Nie było momentu, w którym brakowało mi biegów. Na ustawieniu 44/11 mogę lecieć trochę ponad 56, później już jest kadencja zbyt wysoka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...