Skocz do zawartości

[Korba] Kompatybilność zębatek M590 do Alivio M430

jakubo1313

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Powoli przymierzam się do wymiany napędu - obecnie dogorywa "zestaw korbowy" Alivio m430, ale wymieniając zębatki chciałbym założyć teoretycznie coś lepszego i wybór padł na M590.

Czy możecie mi potwierdzić kompatybilność zębatek, bo korby i suport puki co chciałbym zostawić bez zmian.

Pozdrawiam

Witek

Napisano

Jeśli nie zależy Ci na wadze to nie ma sensu zmieniać na inne niż Alivio, bo to czysto teoretyczny zysk... Aczkolwiek kompatybilne są - wystarczy, że rozstaw śrub się zgadza.

• Mod Team
Napisano

Mi sie zdarzyło ze zębatki deore nie pasowały ... sa jak sie okazuje rozne modele. Nie pamiętam oznaczeń ,ale srebrna, pasuje chyba wszędzie, czarna jest jak by mniejsza i wymaga szlifowania. Mowie o 32t.

Napisano

Jeśli nie zależy Ci na wadze to nie ma sensu zmieniać na inne niż Alivio, bo to czysto teoretyczny zysk... Aczkolwiek kompatybilne są - wystarczy, że rozstaw śrub się zgadza.

Nie zależy mi na wadze, raczej myślałem o lepszej płynności działania i wyższej trwałości ;-)

Pozdrawiam

Napisano

Trwałość to akurat w Alivio może być wyższa niż w Deore czy wyżej, bo wszystko jest ze stali, a wyżej blaty już robią z aluminium, a mniejsze zębatki są kompozytowe. Co do płynności działania to nie wiem czy może być jakaś różnica - mam korbę Alivio, przerzutkę Deore i żeby to płynniej działało to chyba łańcuch musiał by zacząć sam przeskakiwać :yucky:

Napisano

Zmieniłem w swojej korbie deore 610 zębatki na alivio. Zmian w płynności pracy nie zauważyłem. Trwałość myślę że nie będzie większa na deore bo tam są chyba aluminiowe zębatki.

Napisano

Trwałość to akurat w Alivio może być wyższa niż w Deore czy wyżej, bo wszystko jest ze stali, a wyżej blaty już robią z aluminium, a mniejsze zębatki są kompozytowe. Co do płynności działania to nie wiem czy może być jakaś różnica - mam korbę Alivio, przerzutkę Deore i żeby to płynniej działało to chyba łańcuch musiał by zacząć sam przeskakiwać :yucky:

ok, wychodzi na to, że nie ma się co rzucać na "podwyższanie modelu" - Dziękuję wszystkim za opinie i informacje ;-)

Pozdrawiam

Witek

• 4 tygodnie później...
Napisano

Podepnę się pod temat:

Otóż, założyłem zębatkę ( blat) XT 10s do korby SLX 9s i mocowania blatu wystają nieco poza ramiona.

Mam nadzieje, że zdjęcia to ujmą:

3510603_IMG_3678.JPG

3510604_IMG_3679.JPG

Czy tak może być ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...