Skocz do zawartości

[2000-3000] cyclocross + amortyzator

vorthess

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim.

Obecnie posiadam 15letnią szosę Bianchi, którą będę za niedługo sprzedawać - niestety, mimo że to super rower, to zbyt rzadko jeżdżę w trasy, a zbyt często po mieście. Ponadto gdy jeżdżę w trasy to często chciałbym zjechać z drogi na żwir czy kamienie.

W związku z tym idealnie dla mnie pasuje Cyclocross. Znalazłem np.

http://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-2015

Strasznie mi się podoba :) W tej cenie na olx jest używany - ale z tarczami.

Oczywiście hamulce tarczowe byłyby fajne, ale nie jest to dla mnie najważniejsze, bo jednak zależy mi na szosowym klimacie. Jakby nie patrzeć, to w tym Accencie zakladając opony x23 mamy szosę...

Zaczęła mnie jednak intrygować jedna rzecz - przedni amortyzator. W rowerach crossowych widzę, że powszechne są krótkie amortyzatory na widelcu, które można zablokować (warunek konieczny) - jednak sam cross to dla mnie zbyt górski rower.

No i do meritum - czy spotkaliście się z rowerem cxowym, który miałby amortyzator? Myślę, że trochę więcej wagi nie zaszkodzi, a zawsze można go odblokować w terenie, co bardzo mi się podoba.

A jeżeli takich rowerów nie ma - to czy jest sens sobie samemu to zrobić? Czy rama i geometria cxów na to pozwoli?

I przy okazji chętnie przyjmę propozycje cyclocrossów w przedziale 2-3k

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli zastanawiasz się nad zamontowaniem amortyzatora do przełajówki, to znaczy, że jest dokładnie odwrotnie niż piszesz czyli tego typu rower ewidentnie nie jest dla Ciebie.

Napisano

Darek - no, czyli jednak się robi takie rowery... Oczywiście ten kosztuje pewnie tyle co samochód ;) Czy z klasycznym widelcem są cxy? Jeżeli trzeba, to mogę sobie 'przerobić', ale nigdy nie miałem takiego roweru i nie wiem czy to ma sens.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...