Skocz do zawartości

[łańcuch/napęd] Zmieniać teraz łańcuch?

jacko90

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ahoj koledzy,

Przejechałem na moim rowerze 2km bez żadnych zmian...

Kupiłem przymiar i mam wyciągnięty łańcuch.

I teraz rodzą się moje pytania.

Zmieniać teraz wyciągnięty łańcuch czy zmienić cały napęd za miesiąc/dwa jak będę odstawiał rower na zimę?

Kupiłem CN-HG93. Nie szkoda na taką pogodę, na 1/2 mc?

Napisano

A na jakim jeździłeś teraz łańcuchu? Ja raz sobie zapomniałem podmienić łańcucha w odpowiednim momencie i przy 1kk był już problem. No ale to była badziewna hg40 i druga sprawa, że ja katuje ostro napęd.

Co do wymiany napędu po 2 kk to straszna szkoda. Jeżeli nowy się nie przyjmie to albo poszukaj jakiegoś starego mniej wyciągniętego, albo żyłuj już tak ten napęd do końca, łańcuch będzie się rozciągał a koronki do niego dopasowywały tak że lekkim hakiem zrobisz jeszcze z 4 kk spokojnej jazdy. Chyba, że jeździsz po górach to inny temat

Mechanik zawsze Ci powie" panie to już trzeba wymienić" ale wiadomo dlaczego.

Napisano

#Marcin9

Chwilowo to jedyne zdjęcia napędu. Wiem, że słabo widać :/.

http://www.forumrowerowe.org/topic/152734-korba-i-kaseta-oceniamy-stan-zebatek-napedu-cz2/?p=1745023

#cervandes

Najczęściej jeżdżę na 3x5/3x4. Głównie trasa do i z pracy, po trasie jeden wiadukt, reszta płasko.

#Szakali

Bodajże na HG-53, kaseta HG-300 9V. 

PS.

To mój pierwszy "prawdziwy" rower. Nie jest to nic specjalnego bo mam Lazaro Integral V3. Wkręciłem się w to pedałowanie i za 2 lata kupię sobie coś lepszego :D

Napisano

Ale to na czym jeździsz i po czym nie ma żadnego znaczenia! U mnie bardzo płasko, Gdańsk i okolice. Komponenty dobre: HG41 i obecnie HG71 druga sztuka. Zmieniłem po 2kkm i na moim ulubionym przełożeniu czasem nowy HG71 przeskoczył, Średnie 27-28 i 4kkm w rok na MTB.

I znajdziesz drugiego rowerzystę z identycznymi parametrami a się okaże, że on po 4kkm zmienił się przyjął, bo np jeździ na 1" oponach i nie musi tak cisnąć.

Kupujesz łańcuch, im szybciej tym lepiej, I możliwości są dwie: albo się przyjmie albo i nie! Na forum tego nie sposób zweryfikować!

Napisano

Na moje oko nie przyjmie się nowy łańcuch, albo znajdź jakiś stary łańcuch który będzie mniej wyciągnięty albo jeździj na tym napędzie do oporu aż się zetrze na maxa. Jest jeszcze taka możliwość, żeby wymienić tylko kasetę i łańcuch..korba po 2 kk raczej nie będzie zajechana. Ja nie raz pakowałem nowy łańcuch do korby z przebiegiem  6 kk. Gdzieś mam nawet zdjęcie mojego starego napędu gdzie już w ogóle nie było zębów a to dobrze działało :laugh: :laugh: :laugh:

Co do samej eksploatacji napędu istotne jest jego czyszczenie po każdym wypadzie,  jak jeździsz na zasyfionym to jest tarcie i też strasznie szybko się ściera.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Zmienię łańcuch w poniedziałek. 

No fakt, korba na 100% nie będzie do wymiany. Mówiąc napęd chodziło mi o łańcuch + kaseta ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...