Skocz do zawartości

[kaseta i łańcuch]

Czopsztejn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry wieczór,

mam dylemat przy wyborze nowego napędu. Jeśli chodzi o kasety to zastanawiam się nad wyborem pomiędzy:

1. HG61 - deore,

2. HG80 - slx,

3. M770 -xt.

Wcześniej używałem kasety HG50, dziewięciorzędowej. Pierwszy typ to zwykła deorka, troszkę lżejsza od poprzedniej HG50 - wersja budżetowa. Kolejny slx, to już wiadomo namiastka pająka, co na pewno będzie można odczuć w wadzę, współpraca z aluminiowymi bębenkami oraz możliwość zakupu 11 - 28T. No i na koniec xt, zbierająca bardzo pochlebne opinie, pełnoprawny pająk, możliwość swobodnej wymiany koronek w momencie zużycia. Na co postawić? Co wybrać? Lepiej taniej a częściej, czy drożej a solidniej?

Kolejna sprawa to wybór kompatybilnego łańcucha. Teoretycznie dedykowany jest łańcuch xt - HG93, ale w czym jest on lepszy od slx - HG73 czy nawet od zwykłego deore - HG53? Nie licząc paru gramów i powłok antykorozyjnych.

Chciałbym od razu wyposażyć się w co najmniej 2 może i 3 takie same łańcuchy i jeździć na zamianę. Polecacie 2 czy jednak 3? Co ile km zmiana?

Dzięki za pomoc i pozdrowienia

Cz. 

• Mod Team
Napisano

Postaw przede wszystkim na najlepszy łańcuch jaki możesz dostać, i kup kasetę, nie ważne czy to będzie Hg20, alivio cz xt, i tak 80% zależy od łańcucha, 20 od kasety.

Napisano

Jeździłem na slx hg80 + hg93. Teraz od niedawna na alivio hg400 i 2x hg93. Nie zauważyłem różnic między jedną a drugą kasetą.... No chyba, że w cenie ;). Zależało mi na 11-28 właśnie i stąd decyzja o zakupie alivio. Łańcuchy, póki jeszcze nie widać różnic w długości, zmieniam co smarowanie (różnie, 150-250km). Ściągam brudny, zakładam czysty i nasmarowany wcześniej bo jest wygodniej. Na zestawie slx hg80 + hg93 zrobiłem ~6kkm i zmieniłem bo denerwowało mnie częste smarowanie w celu wyciszenia napędu. Przeskakiwał baaardzo sporadycznie i tylko na stromych podjazdach. Pewnie wróci do łask zimą ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...