DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Witam. Chciałem rozpiąć dzisiaj mój łańuch hg-40 aby go "wyszejkować". Problem polega na tym, że jestem posiadaczem fabrycznie zalożonej spinki shimano Więc mam 2 pytania. 1.Czy ma ktoś sprawdzony sposób na zdjęcie tej felernej spinki? 2.Jak już uda mi się zdjąć tę spinkę to jaką polecacie kupić?
alagor96 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Ich spinki charakteryzują się tym, że nie da się ich zdjąć. Są niby specjalnie narzędzia, można tez spróbować ją lekko wygiąć przy pomocy łańcucha i grzebać wkrętakiem. Najczęściej polecane są spinki Sram.
rodszyld69 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Czy ma ktoś sprawdzony sposób na zdjęcie tej felernej spinki? ktoś już to wklejał https://youtu.be/9rtR5z3LQpI Jak już uda mi się zdjąć tę spinkę to jaką polecacie kupić? spinka connex
DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 Ich spinki charakteryzują się tym, że nie da się ich zdjąć. Są niby specjalnie narzędzia, można tez spróbować ją lekko wygiąć przy pomocy łańcucha i grzebać wkrętakiem. Najczęściej polecane są spinki Sram. Walczyłem dzisiaj z tą "spinką" używałem naprawde dużej siły i nie chciala puścić, a boje sie, że wreszie połamie łańcuch jestem w stanie nawet zniszczyc, złamać te spinkę bo i tak od razu jak ja zdejmę ide do sklepu kupic normalną. Tylko na pewno ta spinka jest wykonana z takiego materiału, że prędzej połamie palce niż te spinke A te super narzedzia to kupic po to żeby użyc raz? Troche mija sie z celem. Od razu sie zapytam jeżeli uda mi sie zdjąć ten łańcuch to jest on w jakiś sposob jedno kierunkowy czy obojetnie jak go założe ponownie?? Edit: Poszedłem do piwnicy i postanowilem ze zdejme ten łancuch nie patrzac na spinke czy ja wygne zlamie czy co i w rezulatacie lekko sie wygieła łańcuch mam w domku. Ale nadal pozostaje pytanie czy łańcuch obojetnie w ktora strone zaloze i jaka spinke do mojego łańcucha przypominam hg-40 8 rzedów.
rodszyld69 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 jest on w jakiś sposob jedno kierunkowy czy obojetnie jak go założe ponownie obojętnie. jaka spinke do mojego łańcucha przypominam hg-40 spinka connex
DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 OK. Dziekuje. Chodzi o te spinke? http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/lancuchy-kasety-wolnobiegi/spinki-ogniwa/p,spinka-do-lancucha-link-connex,41358.html
rodszyld69 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Chodzi o te spinke? Spinka do łańcucha Link CONNEX - CentrumRowerowe.pl Tak, tylko ma być do łancucha 8 rzedowego
DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 Tak jest. Przeczytalem gdzies ze musi byc odpowiedni kierunek założenia spinki czyli jaki?
talento259 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Kierunek się liczy tylko w niektórych 10-rzędowych napędach. Jak masz 8 to obojętnie.
DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 Ok. Dzieki wielkie za pomoc. To przekleństwo od shimano sprobuje wyprostowac bo zgiecie jest minimalne i zostawie w razie "w"
rodszyld69 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Przeczytalem gdzies ze musi byc odpowiedni kierunek założenia spinki czyli jaki?
DJDawidPL Napisano 3 Maja 2015 Autor Napisano 3 Maja 2015 To od razu zapytam. Zdjecie spinki jest takie same jak w spince sram(scisniecie i rozsuniecie)?
rodszyld69 Napisano 3 Maja 2015 Napisano 3 Maja 2015 Zdjecie spinki jest takie same jak w spince sram(scisniecie i rozsuniecie)? spinkę connexa łatwiej jest wypiąć i rozpiąc, mam spinkę srama i juz tak łatwo jak z connexem nie jest.
redwhite Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Do CN-HG40 idealnie pasuje spinka KMC CL-573 ( łańcuch ten ma szer. pinu 7,3 mm). Też mam spinkę SRAM ale ta pasuje do łańcucha 8rz. o szerokości pinu 7,1 mm (np. SRAM PC-830).
Ink Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Zdejmuje się tak jak zakłada, wyginasz łańcuch do środka: Można sobie pomóc kombinerkami. Spinka prawie zawsze się wygina, prostuję ją na imadle i dalej działa. Ja teraz rezygnuję ze spinki, przynajmniej shimano, bo jest najbardziej wyciągniętym ogniwem (z łańcuchem hg-40)
DJDawidPL Napisano 4 Maja 2015 Autor Napisano 4 Maja 2015 @@Ink, Pisałem już, że udało mi się zdjąć spinke
redwhite Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Ja teraz rezygnuję ze spinki, przynajmniej shimano, bo jest najbardziej wyciągniętym ogniwem (z łańcuchem hg-40) Powtórzę, do HG40 (szerokośc pinu 7,3 mm) idealnie pasuje ta spinka: http://www.kmcchain.asia/product.php?act=view&id=57 Bardzo łatwo sie łańcuch spina i bardzo łatwo rozpina. Po co sie męczyć z takimi wynalazkami Shimano czy zakuwaniem pinu?
Ink Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Jaka jest wytrzymałość tej spinki? Na shimano zrobiłem 1650km i wygląda tak: http://zapodaj.net/a39c8e6a1786e.jpg.html http://zapodaj.net/e0ec4e365edfd.jpg.html Cały łańcuch miał 2% zużycia a tam gdzie była spinka 3% - odpowiednio 129mm i 130mm. Badziewie
redwhite Napisano 6 Maja 2015 Napisano 6 Maja 2015 Jaka jest wytrzymałość tej spinki? Chodzi Ci o KMC? Jeśli tak to normalna. Na HG40 z tą spinką zrobiłem do tej pory ok. 2100 km, przymiar nie wchodzi jeszcze na 0,75%.
Ink Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 No to masz jakiś kosmiczny HG-40 Łańcuch z tą spinką to właśnie HG-40 i 1% miał już po 1,1 tys.km (wcześniej nie mierzyłem). Jazda kadencyjna 90% asfalt i regularnie czyszczony i smarowany.
redwhite Napisano 7 Maja 2015 Napisano 7 Maja 2015 No to masz jakiś kosmiczny HG-40 Normalny, wyciągnięcie podaje na podstawie przymiaru. Jakbym sie nie uprał nie chce wejść na 0,75%. Mam też inne spinki KMC CL571 i SRAM do łańcuchów 8rz. o szer. pinu 7,1 mm i też są ok. Jazda kadencyjna 90% asfalt i regularnie czyszczony i smarowany. Bardzo podobnie u mnie. Mycie, smarowanie co 120-150 km (czyli co 2-3 jazdy), zmiana na kolejny łańcuch co 500 km.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.