Skocz do zawartości

[Spinka] Shimano

DJDawidPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem rozpiąć dzisiaj mój łańuch hg-40 aby go "wyszejkować". Problem polega na tym, że jestem posiadaczem fabrycznie zalożonej spinki shimano  :icon_confused: Więc mam 2 pytania.

1.Czy ma ktoś sprawdzony sposób na zdjęcie tej felernej spinki?

2.Jak już uda mi się zdjąć tę spinkę to jaką polecacie kupić?

Napisano

Ich spinki charakteryzują się tym, że nie da się ich zdjąć. Są niby specjalnie narzędzia, można tez spróbować ją lekko wygiąć przy pomocy łańcucha i grzebać wkrętakiem. Najczęściej polecane są spinki Sram. 

Napisano

Ich spinki charakteryzują się tym, że nie da się ich zdjąć. Są niby specjalnie narzędzia, można tez spróbować ją lekko wygiąć przy pomocy łańcucha i grzebać wkrętakiem. Najczęściej polecane są spinki Sram. 

Walczyłem dzisiaj z tą "spinką" używałem naprawde dużej siły i nie chciala puścić, a boje sie, że wreszie połamie łańcuch jestem w stanie nawet zniszczyc, złamać te spinkę bo i tak od razu jak ja zdejmę ide do sklepu kupic normalną. Tylko na pewno ta spinka jest wykonana z takiego materiału, że prędzej połamie palce niż te spinke   :( A te super narzedzia to kupic po to żeby użyc raz? Troche mija sie z celem. 

Od razu sie zapytam jeżeli uda mi sie zdjąć ten łańcuch to jest on w jakiś sposob jedno kierunkowy czy obojetnie jak go założe ponownie??

Edit: Poszedłem do piwnicy i postanowilem ze zdejme ten łancuch nie patrzac na spinke czy ja wygne zlamie czy co i w rezulatacie lekko sie wygieła łańcuch mam w domku. Ale nadal pozostaje pytanie czy łańcuch obojetnie w ktora strone zaloze i jaka spinke do mojego łańcucha przypominam hg-40 8 rzedów.

Napisano

Ok. Dzieki wielkie za pomoc. To przekleństwo od shimano sprobuje wyprostowac bo zgiecie jest minimalne i zostawie w razie "w"

Napisano

Do CN-HG40 idealnie pasuje spinka KMC CL-573 ( łańcuch ten ma szer. pinu 7,3 mm). Też mam spinkę SRAM ale ta pasuje do łańcucha 8rz. o szerokości pinu 7,1 mm (np. SRAM PC-830).

Napisano

Zdejmuje się tak jak zakłada, wyginasz łańcuch do środka:

Można sobie pomóc kombinerkami. Spinka prawie zawsze się wygina, prostuję ją na imadle i dalej działa.

Ja teraz rezygnuję ze spinki, przynajmniej shimano, bo jest najbardziej wyciągniętym ogniwem (z łańcuchem hg-40)

Napisano

Jaka jest wytrzymałość tej spinki?

Chodzi Ci o KMC? Jeśli tak to normalna. Na HG40 z tą spinką zrobiłem do tej pory ok. 2100 km, przymiar nie wchodzi jeszcze na 0,75%.

Napisano

No to masz jakiś kosmiczny HG-40 :thumbsup: Łańcuch z tą spinką to właśnie HG-40 i 1% miał już po 1,1 tys.km (wcześniej nie mierzyłem). Jazda kadencyjna 90% asfalt i regularnie czyszczony i smarowany.

Napisano
No to masz jakiś kosmiczny HG-40

Normalny, wyciągnięcie podaje na podstawie przymiaru. Jakbym sie nie uprał nie chce wejść na 0,75%. Mam też inne spinki KMC CL571 i SRAM do łańcuchów 8rz. o szer. pinu 7,1 mm i też są ok.

Jazda kadencyjna 90% asfalt i regularnie czyszczony i smarowany.

Bardzo podobnie u mnie. Mycie, smarowanie co 120-150 km (czyli co 2-3 jazdy), zmiana na kolejny łańcuch co 500 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...