Skocz do zawartości

[Napęd] Blat 32T

Aro666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Posiadam korbę Shimano Acera FC-M340 (42-32-22T)

Jakiś czas temu wymieniłem w niej środkowy blat 32T.

Nie zwróciłem jednak uwagi, że zakupiony model to Deore pod 9s, a posiadam napęd 3x8.

Przy przełożeniach 2x6, 2x7 oraz 2x8 łańcuch dosyć głośno stuka.

Sukałem przyczyny i wychodzi na to, że założyłem nieodpowiedni środkowy blat :(

Dlatego mam do Was pytanie, czy jest sens zakupu nowego blatu 32T do korby Acera pod 8 rzędów?

Reszta napędu to:

-kaseta HG-31 (11-30T 8s)

-przerzutka tył Alivio RD-MC20 (8s)

-łańcuch HG-91 (8s)

Pozdrawiam

A666

Napisano

Blat deore obsługuje 9 rzędów i ze względu na cieńszy profil gryzie się z łańcuchem 8 rzędowym (szelest, stuki itp.) 

W grę wchodzi zakup nowego blatu (dedykowanego pod 8 rzędów) albo nowej korby. 

Oceń stan zużycia pozostałych koronek. Jeżeli są już podjechane nie ma chyba sensu pakować kasy w jedną tarczę. Pojedyncze blaty 32t pod 8ki to już towar rzadko spotykany i chodzi stosunkowo drogo, bo po 40-50zł. Dołożysz drugie tyle i masz nową korbę altus/acera.

Napisano

To na pewno nie wina blatu, bo korby pod 8 i 9 rzędów są niemal identyczne i można jest stosować zamiennie. Kupowaniu nowego blatu nie ma sensu w takim razie.

Ile ten profil jest cieńszy? Masa ludzi jeździ na mieszanych napędach i żadnych problemów nie ma...

Napisano

Dzięki za błyskawiczne zainteresowanie tematem.

@martinw

Pozostałe koronki są w bardzo przyzwoitym stanie, więc nie zamierzam wymieniać całej korby.

Cena nowego środkowego blatu to tak, jak wspomniałeś 50 zeta z przesyłką, więc nie ma problemu.

@seraph

Niestety wychodzi na to, że to jednak różnica w szerokości blatu stwarza przyczynę stukania :(

Dzieje się tak tylko przy położeniu łańcucha 2x6,7,8.

Przy większym nacisku na 3x z przodu wszystko pracuje prawidłowo.

Napisano

To dlaczego nie stuka na 2x5? Zmierz sobie suwmiarką grubość i zobacz, że prawie nie ma różnicy... 

Zresztą nawet jakby była to niby czemu szerszy łańcuch miałby jakoś stukać?

Nie mam zamiaru bronić swojej tezy do upadłego, ale żeby nie było tak, że na nowej zębatce znowu będzie stukać, bo to nie ma znaczenia.

Sporo ludzi jeździ na całych 9 rzędowych korbach w napędzie 8sp lub na korbach 10 rzędowych do kaset 9sp i do tego stopnia to współgra, że często nawet jest polecana taka kombinacja, bo wybór większy.

Korby są dedykowane raczej ze względu na stopniowanie niż szerokość zębatek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...