Skocz do zawartości

[łańcuch] katalog shimano zmiana na 2015 rok w 8 rzędach

cervandes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Wg katalogu shimano zaprzestano produkcji tak lubianego przez wielu łańcucha HG50. W ofercie na rok 2015 znajdziemy dwa modele: "gumka od majtek" HG40 oraz nowy, zastępujący wyższe modele HG71.

Nie znalazłem zbyt wielu opinii na temat nowego produktu:

Kupiłem właśnie dzisiaj łańcuch Shimano z nowej oferty - model HG71. Kosztował mnie w lokalnym sklepie rowerowym (mam tam już niewielki rabat) 50,20 PLN. Na opakowaniu napis Made in Taiwan. Liczę na to, że będzie porównywalny lub lepszy od starego HG50.

Aktualnie założyłem HG71 i zobaczymy jak będzie. Ma dopiero 60 km, więc jeszcze nawet nie mierzyłem zużycia, ale już przy wyciskaniu sworznia podczas skracania pod spinkę czuć, że sworzeń jest bardzo twardy i mocno zakuty. Wyszedł z wielkim trudem i głośnym trzaskiem. Kolor też ma jakiś inny niż w tańszych modelach, więc materiał chyba jednak lepszy. 

Jeśli więc chcecie nadal na starych modelach jeździć proponuję zrobić zapas :)

Napisano

Potwierdzam, że SRAM to nie jest dobra marak łańcucha. Nie wiem też jak z HG50 do końca, ale HG54 (9sp) jest co najwyżej średni i trzeba go pilnować, bo lubi spółkować ze znaną i mało lubianą rudą...

Napisano

Potwierdzam, że SRAM to nie jest dobra marak łańcucha. Nie wiem też jak z HG50 do końca, ale HG54 (9sp) jest co najwyżej średni i trzeba go pilnować, bo lubi spółkować ze znaną i mało lubianą rudą...

HG54 to dynasys czyli 10rz i generalnie u mnie lepiej się sprawdzał niż hg94/95

ale do rudej faktycznie ma slabosc

Napisano

Dobra, ja miałem x8.99 kupić ale w sklepie moim ulubionym w Gdańsku(nie będę reklamy robił) dałem się namówić na HG71. Wczoraj założyłem, na nową HG41-8-11-30.

Pierwsze wrażenie bardzo, bardzo dobre. Też przy wydłubywaniu pinu pod spinkę miałem wrażenie, że to najtwardszy łańcuch z jakim miałem do czynienia. Pracuje bardzo przyjemnie, zdam relację ile u mnie wytrzymał w osobnym temacie. Dodam, że HG50 kończył u mnie żywot po 2500km.

88251657050090143094.jpg

Napisano

Łańcuch za 50 pln nie będzie dobry bez względu na firmę.Latami jeździłem na łańcuchach srama,zawsze brałem najwyższe modele i nie mam do nich zastrzeżeń.Aczkolwiek combo kaseta XT 8sp i łańcuch XT było nie do pobicia.

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Wcześniej na ósemce robiłem 2,5k na HG50 który był uważany za wzór wytrzymałości. Obecnie jeżdżę szybciej i ostrzej, i HG71 mimo tego mniej się wyciągnął na takim samym dystansie. Mam już drugi HG71 w tym sezonie, wygląda na to, że trzyma jakość pierwszej sztuki, też jest bardzo dobrze. Wizualnie bardzo fajnie, kultura pracy wzorowa (używam shimano ptfe) a trwałość większa niż HG50.

Bardzo dobrze wydane 45pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...