Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Sansei6 - czyli oliwka, wsio jasne

@Eathan - no właśnie mam wrażenie że wosk zostaje na powierzchni i przyciąga tę rdzę. Czyściłem mechanicznie, chemicznie, wczoraj była myjka parowa, ciągle jest taki syf na wewnętrznych ogniwach (zewnętrzne daję radę doczyścić). Codziennie czyszczę, a efekt mizerny.

Trochę mea culpa, gupi byłem, że do zimowo-deszczowego roweru wziąłem wosk. Było smarować finish linem w wersji wet zielonej i byłoby po problemie. Jak 10 lat zimą zasuwam, tak nigdy jeszcze tak zasyfionego nie miałem. I to w dodatku brudzi kasetę.

IMG_4594.jpg

Napisano

Możesz zdjąć łańcuch i wrzucić na noc do octu, na drugi dzień wystarczy przetrzeć suchą szmatką i nalot sam schodzi. Jak nie chcesz ściągać to nasmaruj łańcuch olejem rzepakowym który pewnie w kuchni znajdziesz i pojeździj trochę, olej rzepakowy również dobrze odrdzewia i zabezpiecza przed rdzewieniem po przejażdżce po solonej drodze.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ocet to to trzeba dobrze zneutralizować, wypłukać,  ale przepłukany wodą łańcuch wysychając  gdzieś w piwnicy czy łazience  możliwe, że zardzewieje jeszcze weselszym kolorem rdzy.  Czyli trzeba wyprzeć wodę i od razu konserwować. Swojego łańcucha nigdy nie śmiałem octować. Generalnie kwasy otwierają powierzchnię do dalszej korozji, i trzeba ostrożnie... rdza schodzi, to fakt.

Acha , u mnie Squirt też jest samym złem - kiedy mokro i pada i sól.  Rdzewieją mi po  nim łańcuchy np Sram 12 s,  po ulewie.   Zielony Finisz lajn, zima jesień, uzupełniany wodą z kałuż, rower przypinany u lockiem. Nigdy grama rdzy, tak samo po Lotosie 5w40 :D ale brud po nim mniej brudny niż po Finisz lajnie ( żartuję, ale działają podobnie w mieście ) 

Napisano

No na wosk przeszedłem dlatego, że po oliwkach szybko syfiły mi się napędy. Jeśli odrzucić te zimowe warunki, to w zasadzie wosk w ogóle nie brudzi łańcucha ani kasety. No, ale przyszła zima, jakiej nie było dekadę i cały misterny plan... 

Napisano

Zerknij na You tub ,10 godzin temu, 

simple homemade mix completely removes rust....  

kwas cytrynowy i soda oczyszczona  i płyn do mycia naczyń :))))