Skocz do zawartości

[rower] Kands Energy 1300/1500

Razjel1234

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów.
Zastanawiam się nad kupnem roweru i z racji tego, że nie chcę wydawać nie wiadomo ile a rower nie będzie przeze mnie jakoś mocno katowany, po przeglądaniu wielu ofert oraz tematów na forum, moją uwagę przykuł Kands Energy 1300. Bardzo miła cena, części fajne, powinno być ok. Po lekturze wielu opinii jestem skłonny zaryzykować  kupno tej marki przez internet - za podobne podzespoły w sklepie stacjonarnym zapłacę sporo więcej.

Już miałem składać zamówienie, gdy zupełnym przypadkiem zobaczyłem, że na alledrogo można już zakupić model na rok 2015, czyli Kands Energy 1500. No i teraz mam niemałą zagwostkę dot. hamulców, bo reszta osprzętu chyba identyczna (może czegoś nie widzę i ktoś wyprowadzi mnie z błędu). W modelach 2014 do wyboru były albo v-brake albo tarczowe mechaniczne, teraz jednak wybrać można hydrauliki br-m-396.
Czy ktoś może mi doradzić czy warto dołożyć do tych hydraulików 350 zł? 
Czekam na wszelkie opinie.
Linki do ww. rowerów:
http://allegro.pl/potwor-mtb-26-kands-energy-1500-hydraulika-3d-hit-i4981823103.html
http://allegro.pl/niezawodny-kands-energy-1300vb-sh-alivio-okazja-i4992559966.html

Jako ciekawostkę dodam, że na stronie firmy transrower na rok 2015 widnieją jeszcze wersje 27,5 oraz 29 cali, jednak na alledrogo nie widać. Napisałem nawet maila z pytaniem do sprzedawcy- jak na razie bez odzewu.

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Jeśli nie masz problemu z dołożeniem (potargować się zawsze można) to lepiej będzie wziąć model na 2015rok, te hydrauliki na pewno będą lepsze od v-ek tektro, ponadto rower będziesz miał już przystosowany pod tarcze gdybyś kiedyś chciał wymienić hamulce na jakiś wyższy model.

Napisano

Dzięki, też myślę podobnie.
Tylko to jednak do końca nie rozwiewa moich wątpliwości. Czy te tarcze będą działać nieźle? Nie mam jakichś niesamowitych wymagań. W internecie zdania podzielone, jedni że działają dobrze ( w stosunku do ceny oczywiście - jak dla mnie to zrozumiałe), inni z kolei narzekali na awaryjność i problemy w niższych temperaturach, nawet rzędu +5 stopni. Czyli co, jak kupię teraz to muszę czekać do kwietnia żeby bez strachu pojeździć? :P
Wybaczcie laickie pytania.

A propos wersji 27,5 i 29 dostałem maila zwrotnego że sprzedawca czeka na dostawę, w sprzedaży mają pojawić się w przyszłym tygodniu. 

Napisano

Przy twoim zastosowaniu te hydrauliki sprawdzą się bardzo dobrze. Czasami jest tak, że hamulec działa dobrze nawet w -10 stopniach, czasami odmawia współpracy przy temperaturze rzędu 0 stopni, jednak nigdy nie zauważyłem, by był to tak duży spadek mocy, by hample nie mogły nas wyhamować, także spokojnie, do rekreacyjnej jazdy bez wielkich szaleństw wystarczą.

Napisano

Super, dziękuję Ci za pomoc w rozterkach.
W takim razie wybieram tarcze jako bardziej przyszłościowe rozwiązanie, poczekam jeszcze do przyszłego tygodnia jak z cenami 29erów.

Napisano

Cześć
Zadam jeszcze jedno szybkie pytanie tutaj, żeby nowego tematu nie tworzyć.
W sprzedaży są już wersje 29er, który ze specyfiki by mi odpowiadał.

http://allegro.pl/hero-mtb-kands-comper-29-hydraulika-3d-hit-i5019794287.html

Tylko teraz tak, ja mam 176 wzrostu, dł nogi o ile dobrze zmierzona 80. Także raczej za duży ten rower dla mnie ( na dole aukcji są zdjęcia z wymiarami).
A gdzie nie wpiszę swoich wymiarów w jakiś kalkulator to dla kół 29 wychodzi mi rozmiar 18,82, gdzieś na forum ludzie dla człowieka niższego polecają ramy 17-18
http://www.forumrowerowe.org/topic/92403-rower-cross-a-moze-29-er/

Także czy ja coś źle liczę, czy wymiary tego kandsa jakieś pokręcone?

Pomocy, mądrzy ludzie :)

Napisano

Tak?

To chyba czegos nie rozumiem. Skoro stojąc na rowerze okrakiem będę miał ramę praktycznie na równi z klejnotami, to czy to nie jest za wysoko?

Wiem że wałkuję temat, ale nie chcę utopić :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...