Skocz do zawartości

[Napęd] Wymiana napędu - czy to będzie pasować ?

Gość forestowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość forestowy
Napisano

Koledzy w wątku "obok" stwierdzili że mój napęd w crossie jest na wykończeniu więc prosił bym Was o błogosławieństwo mojego wyboru lub oświecenie jeśli błądze. To moja pierwsza wymiana i czuje się trochę jak dziecko we mgle

Obecnie mam

• Kaseta Alivio HG50 11-32
  • Łańcuch Deore Shimano HG53
  • Korba Alivio M431 48/38/28 na kwadrat
  • Przerzutki: FD-M591 + RD-M662 SGS

Co wybrałem

• Kaseta CS-HG80 11-28
  • Łańcuch CN-HG73 - najprawdopodobniej x 3 szt. Podmiana co 200 km
  • Korba FC-M590 44/32/22

Zębatki 48 prawie wogóle nie wykorzystywałem dlatego korba 44 wydaje się być lepsza. Zrekompensuje to sobie nieco  mniejszą mniejszą kasetą 11-28. Jeżdżę 70% asfalt, reszta szuter, bite ścieżki w lesie etc. Teren pagórkowaty, 100-200 metrów przewyższeń na jednej wycieczce (najczęściej ok 50 km) 400 - 600 i więcej  się zdarzy.

Teraz moje wątpliwości:

1. Da się lepiej w budżecie w okolicach 500 zł biorąc pod uwagę moją jazdę ?
  2. Czy suport korby Hollowtech II będzie pasował zamiast obecnego ? Mufa ma 68 mm długości
  3. Po co są podkładki w komplecie z suportem ?
  4. Czy przednia przerzutka obsłuży nowy zakres korby ?
Napisano

Są dlatego że suporty te są przewidziane do muf 68 i 73 mm jednocześnie, żeby ten suport był prawidłowo zamontowany w mufie 68 musisz wypełnić czymś przestrzenie między miskami i powierzchniami czołowymi mufy.

Napisano

Do tego można korygować linię łańcucha.

W tych pieniądzach dobór części optymalny a przednia zmieniarka nie powinna mieć problemów z blatem 44T.

Napisano

1. Zostałbym przy 11-32. Zrezygnowałbym z trzech łańcuchów a zamiast nich kupił jeden (bądź dwa jeśli musisz) conneX 908

2. Tak (patrz punkt 3)

3. Podkładki służą do rozszerzenia mufy suportu do 73mm. A także ustalenia linii łańcucha ale na napędzie 3x9 jej nie złapiesz :D

4. Tak, FD-M591 obsługuje zarówno korby 48-36-26 jak i 44-32-22

Gość forestowy
Napisano
Zostałbym przy 11-32.  

Qrcze i znowu dylemat powórcił :) 11-28 vs 11-32 ... 11-32 nie będzie za "miękko" przy nowej korbie ?

Zrezygnowałbym z trzech łańcuchów a zamiast nich kupił jeden (bądź dwa jeśli musisz) conneX 908

I tak właśnie chyba zrobie. Będzie mniej żonglowania, a przy lepszym łańcuchu na to samo wyjdzie. Rozczytam jeszcze czy conneX 908 czy Campagnolo RECORD c9

Napisano

Jeśli mam polecać łańcuch to zdecydowanie Campagnolo RECORD c9. Co do kasety to zależy jakie podjazdy będziesz zdobywać, bo jak będą powyżej 10-12% to zdecydowanie kaseta 11-32, a za "miękko" nie będzie bo obie mają na dole 11, więc przy dobrej kadencji można się fajnie rozpędzić. Korba jest jak najbardziej na plus, to jest duży przeskok w sztywności względem korby na kwadrat.

Gość forestowy
Napisano

Przeglądnąłem jeszcze segmenty w Stravie w mojej okolicy którymi pomykam i większość  ma średnio 7-10%. Ale wiadomo jak to ze średnią. Miejscami jest i po 15-20%.

Zostane jednak przy 11-32. Najwyżej kadencja mi wzrośnie z ulgą dla stawów :)

Napisano

Skoro jak się domyślam w większości korzystałeś na starej korbie z blatu 38T to po co Ci jeszcze "miększa" kaseta?? Na nowej korbie schodzisz o 6 zębów a to już sporo. Kaseta 11-28 będzie bardzo dobrym wyjściem.

Napisano

Zawsze można przez jakiś czas ujeżdżać starą kasetę ze starym łańcuchem i sprawdzić empirycznie czy pasuje czy jest za miękko.

PS. Korba FC-M431 ma rozpiętość 48-36-26 tak że koronka 38T w niej nie wstępuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...