Skocz do zawartości

[2333 zł]Rower 29er MTB Silverback Sola 3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Średnio u mnie z dostępnością chwilowo do takich rowerów, sąsiad ma Krossa Level A2 bodajże z ramą 18'5, pójdę chyba pomierzyć. W moim starym Treku długość rury podsiodłowej to 52 cm, tutaj jest to 45 cm, z tym, że mój stary Trek to kolos, którego kupiłem nie będąc w temacie + "jeszcze wyrośniesz" ;-)

Martwi mnie tylko długość górnej rury, w Treku jest to 600 mm, tutaj 605 mm, z czego w Treku zawsze irytowało mnie, że jest za długi, a ja muszę przyjmować niewygodną pozycję. 

Napisano

Średnio u mnie z dostępnością chwilowo do takich rowerów, sąsiad ma Krossa Level A2 bodajże z ramą 18'5, pójdę chyba pomierzyć. W moim starym Treku długość rury podsiodłowej to 52 cm, tutaj jest to 45 cm, z tym, że mój stary Trek to kolos, którego kupiłem nie będąc w temacie + "jeszcze wyrośniesz" ;-)

Martwi mnie tylko długość górnej rury, w Treku jest to 600 mm, tutaj 605 mm, z czego w Treku zawsze irytowało mnie, że jest za długi, a ja muszę przyjmować niewygodną pozycję. 

Żeby porównać pozycję na tych rowerach trzeba by znać w obydwu wysokość kierownicy względem osi suportu, szerokość kierownicy, długość mostka ...  

Napisano

Nie znalazlem ceny u nas. Natomiast widzialem na jakies stronie z koncowka co.za chyba south africa za 16.000 ichnych ;)

Sola 2 u nas za 3500zl

Napisano

Od jakiegoś czasu przyglądam się rowerkowi który jest przdmiotem tej że dyskusji i właściwie

decyzja zapadła. Jednak wczraj będąc w podrózy wstąpiłem do przydrożnego sklepu sportowego

gdzie stał sobie SCOTT Aspekt 910 w zaporowej jak dla mnie cenie 3999 PLN. 

Po krótkiej rozmowie ze sprzedawcą zaproponował mi iż jest gotów sprzedać ten rower za kwotę 2800.

Niby fajnie ale jest to i tak więcej niż planowałem wydać ale może warto dołożyć?

Bardzo proszę jeżeli miał ktoś możliwość spróbować i porównać tego SCOTTA w stosunku do SILVERBACKA SOLA 3

o swoje spostrzeżenia i ewentualne sugestie.

Niestety z rowerami MTB mam mierne doświadcznia gdyż na co dzień poruszm się dość leciwą bo ponad dwudziestoletnią 

szosówką z tąd też moje zapytanie.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam 

Napisano

no scocik fajnie sie prezentuje i osprzetowo lepiej wypada, choc wydaje mi sie ze silverback ma lepszy amor. na korzysc silverbacka przemawia tez głowka tapered i cena w tym przypadku nizsza o 467 zł. To jest tak, jezeli jestes amatorem i nie startujesz w maratonach itp i wiesz ze kupisz rower po to by jezdzil( pojezdzisz na nim z 10-15 lat i jak sie cos rozdupcy tak ze juz amen to znow za te 10 czy 15 lat kupisz nowy rower) i ze nie bedziesz do niego dokładal ani złotówki, bo nie po to placisz gruba kase zeby go jeszcze ulepszac, badz poprostu nie masz takich wymagan i potrzeb to bierz Scotta.

Natomiast jezeli wiesz ze bedziesz chcial cos kiedys zmienic, na jakis lepszy amor itp i planujesz jakies modyfikacje to bierz silverbacka, bo ma wieksze pole manewru przy modyfikacjach. No chyba ze tez nie planujesz w nim nic zmieniac, bo nie masz takiej potrzeby i tak jak pisalem nie scigasz sie a chcesz miec 467 zł w kieszeni to bierz silverbacka.

Reasumujac,jezeli rower ma sluzyc do rekreacji na dlugie lata, bez modyfikacji i stac Cie na to zeby dolozyc prawie 500 zł wez Scotta.

Jezeli rower ma sluzyc do rekreacji i chcesz miec 5 stówek w kieszeni i rower na dosc dobrym osprzecie( bo jest bardzo dorby osprzet tam )i nie ma dla Ciebie wiekszej róznicy czy SLX lub XT bierz silverbacka.

mam nadzieje ze cos zrozumiesz z tego tekstu bo ja sam niezle sie w nim zagmatwałem :)

Napisano

Ech za 10-15 lat to pewnie znowu trókołowiec :(

Dziekuję za szybka odpowiedź.

Na pweno modernizował nic nie będę lubię jeżdzic, podróżować na dwóch kółkach

ale nie jest to tak że jest to moja pasja która pochłania mnie całkowicie a już na pewno

żadne maratony nie wchodzą w rachubę.

Napisano

Kolego to tak jak ja mialem dylemat. Dolozyc 500zl do r-line 3.0 czy silver.

Moglem dolozyc te 500 i kupic tego roneta, ale z drugiej strony na dzien dzisiejszy mam innych wydatkow troche, za te 500 kupie czy to lampki.buty.klucze.smary itd itd a na tyle ile planuje jezdzic wystarczy mi to...moze jak sie troche wytrenuje wystartuje w jakims wyscigu, ale na chwile obecna rekreacja i ruszyc dupsko.

Zawsze jak cos sie sypnie po roku czy 2ch, moge sobie zmodernizowac cos.

500zl niby nie malo niby nie duzo ;) ale masz rower blizej 2000tys a nie 3000 ;)

Napisano

Na pweno modernizował nic nie będę lubię jeżdzic, podróżować na dwóch kółkach

ale nie jest to tak że jest to moja pasja która pochłania mnie całkowicie a już na pewno

żadne maratony nie wchodzą w rachubę.

Jesli kupujesz 29er to pewnie z myslą aby poszaleć sobie troszkę w terenie, jesli tak to dobry wybór. Do amatorskiej jazdy wystarczyłby Ci jeden jak i drugi, możesz nie odczuć róźnicy między napędami obydwu rowerów, sztywności taperowanej główki, lecz pracę amortyzatora Twoje dłonie na pewno będą odczuwać - oczywiście biorąc na uwadze że będziesz jeździł w terenie. Na plus dla silverbacka jest lepszy amortyzator i ja bym na to postawił gdyz jest to jedna z drozszych (większości najdroższych) części roweru.

Napisano

Co racja to racja pięć stówek drogą nie chodzi i nigdy nie wiadomo kiedy się może bardziej przydać.

Trochę mi sprzedawca z tego sklepu namieszał w głowie tym bądź co bądź sporym rabatem na tego SCOTTA.

Chciałem sie więc upewnić i rozwiać swoje wątpliwości czy aby na pewno będzie to dobra decyzja.

Dzęki Wam wróciłem do pierwotnego wyboru  który to aż do wczoraj wydawał mi się być tym opymalnym i rozsądnym zarazem.

Wielkie dzięki za podpowiedzi i poświęcony czas.

Pozdrawiam.

Napisano

No panowie czekamy na szybka relacje jestem rowniez zaintrygowany tym jak rower sie prezentuje od storny wykonania/technicznej/ergnonomi jazdy :) Szkoda ze nie ma go dostepnego w malowaniu matowym grafit/czerń..

Napisano

Ergonomii jazdy ? jednemu pasuje innemu nie, bo ludzie są różnie zbudowani ... ramy są raczej długie, więc dla preferujących bardziej wyciągniętą pozycję.

Napisano

Czy ktoś z posiadaczy mógłby podać wartość przekroku w ramach 18 i 20?

Mam 182cm i 83cm długość wewn. nogi i raczej skłaniam się ku 18 ze sztyca 400, niż większej ramie, chyba że w 20 przekrok byłby dla mnie ok. Napisałem zapytanie do sprzedającego w temacie, ale odpowiedzi na razie brak. Teraz lekki OT, czy nie uważacie, że w modelu Sola 2 za 3500, RS Recon z goleniami gornymi bez anody, to już lekka przesada? To już chyba lepiej od takiego Recona wypada Epicon.

Napisano

Na pewno ta noga 83 cm ? coś mało ..... żeby dokładnie zmierzyć nogę trzeba książkę/linijkę docisnąć do krocza ... co do amora, faktycznie Epicon nie wypada gorzej ...

Co do ramy Sola rozm. L to jednak wielki (długi) rower z dużym rozstawem kół, zdecydowanie nie powinieneś się w niego pakować ...

Napisano

Ma ktoś już Solę w rozm. 18"? Czy na moje 178 cm wzrostu i dł. wew. nogi 79-80 cm (w butach +2 cm) nie będzie za małego przekroku? Sprzedawca zmierzył przekrok roweru, ok. 76-77 cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...