Skocz do zawartości

[przerzutka] czy szkodzi niedopasowana?

mapi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni Państwo

Mam pytania dotyczące kompatybilności napędu.

Założyłem niedawno kasetę, łańcuch i przerzutkę. Było to budżetowe rozwiązanie ale nie jeżdzę wyczynowo-raczej trekking lub po płaskim.

Taki sprzęt

łańcuch sram pc-830

kaseta CS-HG20 7 rz. Shimano hyperglide (nie jest to standardowy model tylko chyba jakaś niewielka ilość produkcyjna)

przerzutka tył rd ty 18

Czy kompatybilność będzie dobra? Kaseta jest 7 rz, łańcuch na 7-8 rz. a przerzutka niestety na 6 biegów i faktycznie 7 koronki nie obsługuje. Nie przeszkadza mi to bardzo bo chodzi płynnie ale jest dodatkowy problem gdyż jak wrzucę na przód małą i na tył małą to łańcuch jest jakby za długi i mimo "złamania przerzutki na max" łańcuch sunie po przerzutce (mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi-inaczej nie umiem tego opisać. Druga sprawa że tak się nie jeżdzi ale przy doborze napędu długość łańcuch powinna być raczej dobrana tak, że przy każdym przełożeniu łańcuch jest "naciągany" przez przerzutkę. oczywiście zakres przerzutki w stosunku do korby i kasety jest niekompatybilny ale na płynności nic nie traci. czy w takim wypadku spokojnie mogę jeździć jeśli godze się na to że będę miał tylko 3x6 zamiast 3x7 oraz nie będę przekładał na układ 1 przód, 7 tył?czy również inne niedogodności mogą się pojawić przy takim złożeniu?

Drugie pytanie dotyczy przerzutki

W instrukcji jest napisane że można zakładac na hak lub na piastę. Założyłem na trzpień piasty, czy to może miec znaczenie? Czy gdy założę na hak na śrubę 5mm to zmieni się działanie, ponieważ na tej piaście jak mam to jakby blokuje się wejście na bieg nr 1 w kasecie i nie wiem czy jest to spowodowane małam zakresem przerzutki czy to że jest na trzpieniu piasty.

Dzięki za przeczytanie

Napisano

Jak wózek haczy o łańcuch przy 1-7 to łańcuch wygląda na za długi.

Wrzuć na 3 z przodu i 6-7 z tyłu i zrób zdjęcie i daj tutaj.

Załączam

post-166748-0-35923600-1404484284_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Jest stanowczo za długi. I to nie o jedno czy 2 ogniwa tylko z ...5 albo i więcej. Jeżeli przerzutka nie schodzi na 7 bieg, wykręć śrubę H a zejdzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...