Skocz do zawartości

[napęd] Łańcuch przeskakuje

rafauu666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem rower w internecie , po dwóch dniach bezproblemowej jazdy  zauwazyłem dość widoczne "nierówności" na łańcuchu w miejscach łączeń. Gdy próbowałem go wyprostować w tych miejscach , dość ciężko mi to szło. Tak jakby ten łańcuch był na mocno sczepiony. Po chwilowej jeździe , a nawet kręceniem łańcucha było to samo. Probowałem smarować łańcuch , nic nie pomogło. Łańcuch podczas jazdy co chwilę przeskakuje o kilka ząbków , ponieważ na małej zębatce w tylnej przerzutce łańuch przez te " nierównośći" po prostu przeskakuje. W instrukcji , jest napisane o regulacji przerzutek. Nie robiłem tego , ponieważ nawet z intrukcją nie potrafiłem tego zrobić. Dorzucam zdjęcia.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2699dc8bb00781a0.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30f4154caf2a7b49.html

• Mod Team
Napisano

Nie ma co gdybać tylko wymienić łańcuch.

Można spróbować dobrze wymyć ten stary w benzynie ekstrakcyjnej i nasmarować i sprawdzić czy wtedy będzie lepiej.

O myciu/czyszczeniu łańcucha na forum jest dużo wiadomości, poszukaj.

Może się okazać że nowy łańcuch nie chce współpracować ze starą kasetą i wtedy kolejny wydatek.

Napisano

Jeśli to stało się po 2 dniach to pewnie jechałeś w deszczu, potem zostawiłeś rower i łańcuch złapał rdzę, a że był nowy to za słabo nasmarowany.

Wyczyść go dobrze i nasmaruj a powinien się bez problemu rozruszać.

Pojedyncze sztywne ogniwa trzeba spróbować po nasmarowaniu rozruszać ręcznie.edit

.edit

Jak to nie był nowy rower to może być łańcuch zajechany i nie pomoże nic tylko wymiana.

Napisano

Rower jak najbardziej nowy. Mam gwarancję. W deszczu nim nie jechałem , bo nie zdąrzyłem. Próbowałem odrdzewiaczem i smarem. Ropą też próbowałem, ale może za mało. Bo tylko szmatką starałem się rozprowadzić. Niestety nie pomogło.

Napisano

No najpierw chce się Was dopytać zanim wyślę. Bo być może to z mojej winy i strace pieniądze za kuriera , nie uznają mi gwarancji no i bede jakis czas bez roweru.

Napisano

Spróbuj to psiknąć WD40.

Dla mnie to żadna wada, a niechlujstwo sklepu rowerowego. Sprzedano Ci niegotowy rower do jazdy. Łańcuch powinien być dobrze nasączony jakimś olejem, ale nie jest i rdza, alba stary zaschnięty smar między ogniwami powoduje, że tak się dzieje.

Napisano

Szczerze to koszt wysyłki chyba Cie przerazi. A może zadzwoń i poproś żeby wysłali Ci nowy łańcuch. Skoro jesteś na forum to i tak są duże szanse za kilkaset kilometrów byś zdejmował łańcuch do szejkowania. Poproś odrazu żeby wysłali Ci ze spinką. Serwis oszczędzi na wysyłce roweru, a ty będziesz miał satysfakcje że zrobiłeś to sam.

Myślę że na spokojnie się dogadasz.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli na łańcuchu jest twardy smar z epoki dinozaurów to może pomóc wymoczenie w nafcie +szejk w benzynie + dobre smarowanie.

Napisano

To spróbuje go wyczyścić , namoczyć w nafcie , odopowiednio nasmarować , jeśli nie pomoże , nie zostanie mi nic innego jak sie z nimi skontaktować.

Napisano

Te zdjęcia są z Twojego roweru? Bo patrząc na nie, nie wygląda to na nowy rower. Głębokie bruzdy na obręczy od hamulców, ślady rdzy na szprychach, nyplach, , farba na obręczach jakaś dziwna i zaczyna się łuszczyć. Sam łańcuch też wyglada na jakis najtańszy no-name (może być po prostu za mocno poskuwany)

Napisano

Już jest zdecydowanie lepiej. Słychać jakby coś tam jeszcze się działo, ale nie przerywa już. Myślę , że zrobię kilka kilometrów i będzie okej. Dzięki za pomoc. Możecie zamknąć temat.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

cześć, chciałem prosić Was o ocenę stanu napędu. Problemem podczas jazdy jest przeskakiwanie łańcucha przy mocnym naciśnięciu na pedały (głównie gdy mam 1 lub 2 bieg na korbie z przodu). Z tego co zauważyłem to te kółka które są w każdym ogniwie łańcucha chodzą bardzo luźno - widać że mają spory luz. Domyślam się że tak być nie powinno. dzięki za pomoc.

x3wget.jpg

qqe935.jpg

Napisano

Już jest zdecydowanie lepiej. Słychać jakby coś tam jeszcze się działo, ale nie przerywa już. Myślę , że zrobię kilka kilometrów i będzie okej. Dzięki za pomoc. Możecie zamknąć temat.

Jak bolce wystają za bardzo w jedną stronę względem sąsiadów to możesz skuwaczem lekko poprawić, ale z wyczuciem i minimalnie.

Problemem podczas jazdy jest przeskakiwanie łańcucha przy mocnym naciśnięciu na pedały (głównie gdy mam 1 lub 2 bieg na korbie z przodu).

No 1 i 2 tarcza ma już trochę zjechane zęby. Nie wiem czy korba nie do wymiany, a jak stary rozciągnięty łańcuch (co widać po zębach korby) to i kaseta + łańcuch raczej do wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...