Skocz do zawartości

[widelec] Sztywny do MTB, 26

bts

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Mam w swoim góralu katastrofalnie zły amortyzator RST Gila, a chciałbym się tymże sprzętem wybrać na wyprawę ok. 2000 km, głównie po szosie. Wobec tego rozważam zastąpienie amortyzatora sztywniakiem, nawet stalowym (2 kg oszczędności). Rzecz w tym, że wymiana pewnie obniży mi przód o jakieś 10 cm, a to by była porażka. Da się coś zaradzić niskim kosztem?

Napisano

Mam widelec karbonowy, wprawdzie 29er, ale to też zależy jaki masz rower. Od osi do początku bieżni sterów jest 485mm. Zmierz sobie ile masz u siebie, i jak jesteś chętny uderzaj na priv ;) 

P.S. Nie ma piwotów pod vb. Tylko Post Mount

Napisano

Rzecz w tym, że wymiana pewnie obniży mi przód o jakieś 10 cm, a to by była porażka.

no nie wydaje mi się żeby aż o tyle się obniżył kokpit , zmierz sobie wysokość swojego widelca i możesz , albo wziąć od kolegi wyżej taki 29erowy , albo poprosic jakiegos sprzedawce o zmierzenie widła który będziesz chciał kupić , ale wydaje mi się że różnica to może być 1 centymetr , może 2 , poszukaj sobie na allegro widelców mosso , będą odpowiednie do twojego stylu jazdy

Napisano

Gila ma wg specyfikacji 45 cm wysokości. Uwzględniając SAG sztywny widelec powinien mieć jakieś 43-44 cm od osi koła do bieżni sterów.

Proponowany przez kolegę widelec może być za wysoki jednak, a "zwykły" sztywny, czyli bez kompensacji będzie za niski, bo takie mają około 40 cm wysokości.

Kierownica Ci opadnie parę cm, a to już będzie odczuwalne. Mam coś takiego na sprzedaż nawiasem mówiąc:

http://olx.pl/oferta/widelec-26-cromoly-marki-spinner-CID767-ID5cmAz.html

Ale musiałbyś przymierzyć do roweru, bo w ciemno to nie wiadomo co z tego wyjdzie :whistling:

Napisano

Dzięki za Wasze odpowiedzi. jogi109 - na karbon mnie nie stać, a widelec byłby zbyt wysoki, ale dzięki za propozycję. seraph - rura sterowa jest za krótka, a szkoda, bo waga dobra. Odrzuciłem już sztywny widelec Accenta MTB (ma 35 cm z tego co mi podali), dobry byłby widelec Force MTB ale kosztuje 2 stówki  :down:  A do tego jest aluminiowy. Szukam jeszcze używek, trochę się tego wala na tablica.pl, ale muszę mieć dość długą rurę sterową - 23 cm, niestety, taka konstrukcja :(

Napisano

Mam wideł 39,5cm oś-korona, długa sterówka, stan idealny. Tylko pod v-brake. Srebrny chrom. Waga coś koło 1000g.

Napisałem na prv. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...