Skocz do zawartości

[Wolnobieg] ślizgający się łańcuch.

dawid12759

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem posiadaczem roweru firmy GoSport. Już od jakiegoś czasu zauważyłem że łańcuch ślizga się na zębatkach (wolnobiegu) . Najbardziej zniszczone są 3 ostanie zębatki. Najdziwniejsze jest to że gdy przełącze łańcuch na pozostałe zębatki to on nadal się ślizga choć owe są w dobrym stanie. Tak więc mam pytanie: Jakie części muszę wymienić aby napęd działał poprawnie? Wystarczy wymiecić wolnobieg czy trzeba jeszcze jakieś części?

Napisano

Przerzutki są raczej dobrze wyrególowane. Martwi mnie jeszcze to że łańcuch ślizga się na niezużytych zębatkach czy to na pewno wina kasety?

Napisano

Wyregulowana...  !

Poza tym nie myl pojęć, wolnobieg, a kaseta, to dwie różne rzeczy.

Nie robiłeś ostatnio nic z łańcuchem? Nie zmieniałeś go, smarowałeś może po dłuższym czasie pierwszy raz? Wolnobieg nie jest zabrudzony?

Napisano

A może należy zapytać ile jest przejechane na tym napędzie? Bo jeśli część zębatek jest zajechana, to łańcuch też prawdopodobnie jest już konkretnie wyciągnięty, a wtedy może się ślizgać też na pozostałych. Jeśli tak, to do wymiany będzie łańcuch i wolnobieg (kaseta). Oby nie korby dodatkowo. 

Napisano

@Kiciok Łańcuch smarowałem na bieżąco, wolnobieg i łańcuch są od nowości mają ok 5 lat. Wolnobieg też nie jest zabrudzony.

@Meping Napęd mam od nowości nie licząc korby bo wymieniałem rok temu przebieg jest na pewno duży bo rowerem średnio robię 30-50 km tygodniowo.

Zauważyłem też że małe zębatki w przerzutce też są zużyte.
Czyli najlepiej jak bym kupił wolnobieg, łańcuch i małe zębatki do przerzutki czy coś jeszcze wymieniać? bo korbę mam prawie nową.

• Mod Team
Napisano

Licząc dolna granice, czyli 30km przez 5 lat masz ponad 7kkm wiec tak czy inaczej napęd do wymiany jeżeli nic nie było ruszane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...