chiz1611 Napisano 5 Czerwca 2014 Napisano 5 Czerwca 2014 Witam wszystkich serdecznie! Orientuje się ktoś, do czego służy adapter sm-sh40? Czy taki adapter jest niezbędny, żeby buty szosowe weszły do pedałów z systemem SPD? W katalogu shimano (klik) w opisie butów szosowych (np. butów na stronie 33) jest napisane, że są kompatybilne z SPD, ale "pedałów SPD można używać tylko z blokami SPD za pomocą adaptera SM-SH40". Z kolei w opisie adaptera w sklepie internetowym (klik) stoi, że funkcją adaptera jest jedynie poprawienie stabilności chodzenia oraz zabezpieczenie bloków przed uszkodzeniem. Michał
McAron Napisano 4 Października 2014 Napisano 4 Października 2014 Trochę odgrzewam kotleta ale odpowiem. Adaptera tego używa się do mocowania bloków SPD do butów szosowych z twardą podeszwą. Służy tylko jako pomoc podczas poruszania się piechotą. Wtedy noga nie opiera się na bloku tylko na adapterze i pięcie, podobnie jak w SPD-SL. Szukam tego już dość długo i nigdzie nie ma, jak pytam w sklepach to wielkie oczy robią.
granat Napisano 8 Grudnia 2014 Napisano 8 Grudnia 2014 Widze ze jest dostepny na alledrogo. Zastanawiam sie czy nie dalo by rady zaadaptowac przy jego pomocy moich starych butow trekingowych do pedalow spd (zima wkrecam platformy z noskami i jezdze w tych butach). Mam w nich dwie wkładki wiec ewentualne mocowanie nie wplynelo by na komfort stopy, zawsze mozan w jednej powycinac otwory. Pytanie czy podeszwa nie rozpadnie sie pod wplywem sily ciagnacej pedal? Moze pomysl idiotyczny ale skoro ludzie potrafia opony wkretami kolcowac to moze i za przerobki butow ktos sie juz bral?
boogeyman Napisano 9 Grudnia 2014 Napisano 9 Grudnia 2014 Rozumiem że butach nie masz miejsca do wkręcenia bloków? Jeśli tak, to ten adapter tak nie działa, musisz mieć mocowanie do bloków, to jest tylko plastikowa podkładka aby w miarę wygodnie chodzić w butach szosowych z blokiem SPD.
granat Napisano 3 Lutego 2015 Napisano 3 Lutego 2015 A jednak sie udało. Godzina pracy z dłutem i wiertarką i mam zimowe buty spd z goretexu. Jedyny poniesiony wydatek to tytuowy adapter i grosze za cztery sruby m5x20. Śruby sa na równo z blaszka do mocowania bloków więc na wygodzie nic niestraciłem. Chodzi sie całkiem wygodnie. Pytanie tylko jaka będzie trwałość podeszwy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.