Skocz do zawartości

[napęd] Cykliczne chrupanie na twardym przełożeniu

makiman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zastanawia mnie skąd dochodzi hałas podczas jazdy - liczę, że może ktoś spotkał się z czymś podobnym.
Problemem jest cykliczny hałas, mam wrażenie , że dochodzi z okolic korby. Występuje on gdy akcentuje nacisk na prawy pedał. Sprawę komplikuje fakt, że ma on miejsce tylko i wyłącznie na trzech najtwardszych biegach przy czym im wyższy bieg tym "chrupot" jest głośniejszy. Ktoś ma jakieś pomysły?
Normalnie w takim wypadku szukałbym problemu w korbie albo suporcie, ale to chyba nie o to chodzi skoro hałas na lżejszych biegach nie występuje (nawet jak napieram z podobną siłą)

Pozdrawiam!

Napisano

Tak średnio do mnie przemawia wersja z pedałami i suportem - bo niby dlaczego dopiero na twardym przełożeniu coś hałasuje? Na lżejszych potrafię pedałować równie mocno (np. na starcie) i hałasu nie ma. Myślę, że to coś bardziej wyszukanego :S

@Mexyk Nie, łańcuch to tiagra

Napisano

Pozwolę sobie się podpiąć pod temat bo mam podobny problem i nie wiem gdzie szukać problemu. Jak mocniej nacisnę, głównie prawą korbę dochodzą mnie stuki, oraz jak ciągnę pedała oba stuki takie dochodzą jak by coś przeskakiwało w środku. Spedeki z tydzień temu serwisowałem, wszystko jest przesmarowane i nie widać w środku zbytniego zużycia. Czyżby suport a może już czas wymienić stare m520?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...