Skocz do zawartości

[licznik][szosa]Kłopot z montażem licznik

Dawid95LC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam od niedawna szosę, jestem na razie bardzo zadowolony jednak pojawił się ostatnio mały problem. Chciałem się przymierzyć do kupna licznika jednak zauważyłem, że odległość pomiędzy szprychami a widelcem jest równa grubości palca. W związku z tym mam takie pytanie. Czy jeśli czujnik na widelcu zamontuje nie od jego wewnętrznej strony a z przodu, to będzie on odbierał dane od magnesu na szprysze? Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;)

Napisano

Pewnie że będzie działać. Ważne żeby odległość od magnesu i czujnika była zachowana. W czujniku jest kontaktron, taka szklana rurka z dwoma drucikami, jak znajdzie się ona w polu magnetycznym to te druciki się zwierają i idzie sygnał do licznika o obrocie koła. Nie ma przy tym znaczenia położenie czujnika, ważne żeby jest tylko żeby pole magnetyczne było wystarczająco silne.   

Napisano

Lak czujnik zamontujesz z przodu to odległość raczej nie będzie zachowana, nie powinna być większa niż 5 mm ...

Napisano

@up W magnesach raczej ciężko o magnez, szczególnie neodymowych :P

Przede wszystkim wypadałoby zacząć od tego, czy ma to być licznik przewodowy, czy pozbawiony kabelka.

Czujniki tych pierwszych są niewielkie i na odpowiedniej wysokości powinny zmieścić się bez żadnego ale. Nawet jeśli nie, jak już wyżej wspomniano ważna jest wyłącznie odległość od czujnika do magnesu. Czy będzie z przodu, z tyłu, u góry czy na dole nie ma żadnego znaczenia.

W przypadku modeli bezprzewodowych, niezależnie od producenta czujniki mocuje się niejako "przed" widelcem.

Napisano

Oj Fenthin mała, maluśka wręcz literówka wynikająca z ogólnoustrojowego zamulenia. Masz rację autor nie napisał ani jaki licznik chce kupić, ani jaki rower ma, poza tym powinno wszystko się pomieścić. Zresztą popraw mnie, ale są też szosy w których w widelcu jest miejsce na czujnik. Zawsze może też kupić przystawkę z decathlona z pomiarem kadencji i prędkości z tylnego koła ;)

Napisano

Fakt, przepraszam moje niedopatrzenie. ;) Myślałem o liczniku przewodowym, konkretnie sigma bc 14.12 alti (mam w goralu działa swietnie) a moj widelec to karbonowy RDX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...