PennerBlack Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Witam Jak w temacie szukam roweru MTB na dojazdy do szkoły i jazdy po trójmiejskich lasach. Mam kilka na oku. Np. ten http://olx.pl/i2/oferta/rower-mtb-mckenzie-hill900-cena-do-negocjacji-CID767-ID5t3eZ.html Ważne aby był z Pomorza. Lecz zależy mi aby był amortyzowany z przodu aczkolwiek jak wyżej dopuszczam również takie z tylną oraz przednią amortyzacją do rozważenia. Mam ~185cm i 73kg.
Tadeus Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Ale skąd w ogóle pomysł na rower z pełną amortyzacją? Przecież do normalnej jazdy po lesie to nie jest potrzebne, a tylko zwiększa masę roweru i powoduje, że jest więcej do serwisowania. Spokojnie znajdziesz jakiś dobry HT (tylko z amortyzatorem w przodu). Możesz poszukać choćby wśród popularnej na polskim rynku serii Kross Level. W twoim zasięgu są pewnie Level A4 i Level A6. Często też przy tych roweruch sprzedawcy mają dokument zakupu, co jest fajne, bo mieliśmy już na forum akcje, że po zakupionych w necie używany rower wpadała policja i zabierała go nieszczęśliwemu posiadaczowi
Fenrir Napisano 11 Maja 2014 Napisano 11 Maja 2014 Kands Energy 1300 na hamulcach tarczowych lub v-brake (jak wolisz) bez dyskusji. Bije konkurencje z tego przedziału cenowego, że tak powiem - na ryj, i osprzęt jest wręcz dokładnie tak samo dobry jak w Krossie a2 (gdyby nie fakt, że tam są gorsze przerzutki i VB zamiast hamulców tarczowych), możesz ewentualnie poszukać jakiegoś Krossa a3/a4, ale wątpie, by udało ci się coś w tej cenie dorwać. W tej cenie za nic nie szukaj rowerów full, bo tańsze niż 2500zł, to szit. Ewentualnie w tej cenie jeśli już koniecznie z Pomorza to w osprzęcie góruje Merida Speed 20-md, oczywiście nadal chowa się przed Kandsem, ale już lepsze niż Hexagon x3/x5. Na Meridzie bez problemu pośmigasz w lesie zarówno na Pomorzu jak i w Skoczowie/Ustroniu (oczywiście nie na trasach dla DH/FR)
PennerBlack Napisano 12 Maja 2014 Autor Napisano 12 Maja 2014 Dzięki za odpowiedzi. Jednak wolał bym kupić rower używany w tej cenie. I jeszcze jedno pytanie: jaki rozmiar ramy byłby dla mnie najlepszy? Znalazłem jeszcze taki http://olx.pl/oferta/rower-gorski-mtb-sundance-27biegow-rockshox-shimano-deore-xt-nowa-rama-CID767-ID5JmEB.html#6604b12ab2 Po negocjacji może za 1400 bym kupił ewentualnie jeśli jest tego wart.
Rulez Napisano 12 Maja 2014 Napisano 12 Maja 2014 Zdecydowanie nie 18". 19" lub nawet 20" zależnie od ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.