Skocz do zawartości

[napęd] padła piasta tylnego koła - na co wymienić?

Obeebok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj, wracając z roboty tylne koło przestało mi się obracać. Zdemontowałem je i wyszło na to, że piasta umarła, ale miała prawo, bo osiągnęła pełnoletniość :)

Postanowiłem wymienić komplet: całe tylne koło z wolnobiegiem, bo wszędzie są już luzy, a koło krzywe.

Teraz mam kilka wątpliwości. Ważę koło 90 kg. Mozna powiedzieć, że z torbą do roboty rower przewozi koło 100 kg. Rower służy mi w zasadzie tylko na dojazdy do pracy we Wrocławiu, więc teren to głównie chodniki, krawężniki, asfalt, wały wzdłuż rzeki - spokojna jazda bez szaleństw. Rozmiar koła do 26 cali pod V-ki. Wolnobieg, którego chcę się pozbyć miał 6 rzędów.

Pytania:

1. piasta maszynowa czy kulkowa?

2. wolnobieg idzie do kubła, więc wymienić na kasetę, czy nowy wolnobieg (wszystko jedno ile rzędów wezmę?)?

3, na co zwrócić uwagę przy wyborze obręczy (czy dla mojej wagi i stylu jazdy potrzebuję obręczy stożkowej, wielokomorowej, kapslowanej?)?

Punktem wyjścia niech będzie taki zestaw http://allegro.pl/kolo-tyl-26-stars-shimano-m307-kaseta-7s-11-28-c-i4167657139.html

Kupiłbym go, ale jestem pewny, że wyjaśnicie mi, dlaczego nie powinienem tego robić? ;) Z góry dzięki.

Napisano

Wymień na kasetę zdecydowanie. Przy masie jaką na rowerze przewozisz to jedyne rozsądne rozwiązanie. Nie ma co się dalej bawić w wolnobiegi, bo osie się w takich piastach wyginają i łożyska są zdecydowanie przez to mniej żywotne.

Jeśli kupisz koło z piastą pod kasetę z kasetą 8rzędową to chwilowo możesz tymczasowo nawet nie zmieniać manetek i jeździć na 6 biegach.

Koła, które podałeś, nie powinieneś kupować, bo ma 7rzędową kasetę, a to znikający standard. Bębenek, na którym mocuje się taką kasetę jest krótszy niż dla 8/9/10 rzędowych, a kasety 7rzędowe będą sukcesywnie znikać z rynku. Za jakiś czas, kiedy przyjdzie Ci wymienić, to może już nie być co kupić po prostu :bye2:

U tego samego sprzedawcy masz za 10 zł drożej z 8 rzędową kasetą.

I nie zapomnij, że potrzebujesz też nowego łańcucha.

Napisano

wymieniając wolnobieg na kasetę o większej liczbie przełożeń musisz wymienić także manetki i możliwe, że przerzutkę. Pamiętaj o tym, żebyś nie był zdziwiony jak nie będzie chciało współgrać ;)

Napisano

Będę miał to na uwadze, ale na razie chodzi mi o to, żeby rower był w ogóle zdatny do jazdy :) Przerzutek i tak w obecnym stanie roweru na wszelki wypadek nie zmieniałem :P Wymienię je kiedyś, jak uznam, że są mi potrzebne ;)

• Mod Team
Napisano

Przerzutkę raczej nie, przynajmniej na początku. Manetki 7 i 8 sa kompatybilne w miarę możliwości. Ale wiadomo że lepiej kupić coś fajniejszego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...