Skocz do zawartości

[kaseta + łańcuch] Na którym zestawie większy przebieg?

EricDraven

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Stoję przed koniecznością wymiany kasety i łańcucha. Obecna kaseta Shimano CS-HG51 po przejechaniu na jednym łańcuchu CN-HG91 4 tyś. km, nowego łańcucha nie chce przyjąć. I teraz zastanawiam się co kupić. Rozważam dwa warianty:

1. (zestaw 8 rzędowy) kaseta Shimano CS-HG51 + 3 x łańcuch Shimano Deore HG70 LX 

2. (zestaw 9 rzędowy) Kaseta Shimano Deore XT CS-M770 + 2 x Campagnolo Record C-9

Pomijając koszt manetki (zmiana z 8 przełożeń na 9) w cenie zestawu nr 2 mam dwa zestawy nr 1.

Pytanie czy różnica zastosowanych materiałów w podzespołach z obu wariantów, powoduje że zestaw nr 2 wytrzyma więcej kilometrów w porównaniu do dwóch zestawów nr 1?

Osobiście wydaje mi się, że nie i jeżeli nie startuję w maratonach i jeżdżę nazwijmy to "dla siebie", wariant 1 zastosowany dwukrotnie pozwoli na dłuższy przebieg (może mniej przyjemny, bo te kilka gram więcej i grupy niższe, ale jednak dłuższy).

Jeżeli ktoś ma doświadczenia w tej materii i mógłby się nimi podzielić będę wdzięczny.

Napisano

Generalnie pytanie jest dość trudne i moim zdaniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Osobiście zawsze broniłem się przed kasetami Shimano bo z mojego doświadczenia wynika, że dłużej wytrzymują Sramowskie. I mam tutaj na myśli konkretnie PG-850, do tego kupowałem łańcuch Srama i kaseta przeżywała 3-4 łańcuchy co dawało 9-11k km i kaseta do wyrzucenia, korba wtedy wytrzymywała około 3kaset. Czemu nie Sram ?

Założę się, że kaseta XT nie przeżyje dwukrotnie więcej niż kaseta PG-850, co do Alivio nie dam sobie ręki uciąć, bo jak dzisiaj u ojca zobaczyłem jak wygląda taka kaseta po 1,5k km to się za głowę złapałem..

Łańcuchy starałem się wymieniać max co 3k km ;) może dla tego już Ci nie chce przyjąć nowego łańcucha, należy łańcuch wymieniać w zależności od jego stanu, jak ktoś ma duże kopyto to powinien trochę prędzej ;)

Napisano

Nigdy nie jeździłem na kasecie SRAM'a, zniechęcała mnie spora ilość opinii w internecie, że są miękkie i zużywają się szybciej od Shimanowskich. Może faktycznie czas samemu się przekonać jak to jest naprawdę.

To teraz kwestia łańcucha, skoro shimano nie, to co w zamian do napędu 8 rzędowego? Connex 808, Connex 804? Czy coś ze SRAM (choć o łańcuchach SRAM'owskich również krążą niezbyt pochlebne opinie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...